Вторник, 26 Май 2020
29
юни
2
 

Из пресата: Кой ще оглави НЗОК, поредна болница осъди НЗОК за надлимитна дейност

Петък, 29 Юни 2018 | 09:26:41
2

„Йорданка Пенкова, която в момента е и.д. управител на Националната здравноосигурителна каса, засега е и единственият кандидат да заеме за постоянно поста. Тя щяла да бъде издигната от управляващите от ГЕРБ, научи „24 часа” от депутат

„Йорданка Пенкова, която в момента е и.д. управител на Националната здравноосигурителна каса, засега е и единственият кандидат да заеме за постоянно поста. Тя щяла да бъде издигната от управляващите от ГЕРБ, научи „24 часа” от депутати”. Това пише днес вестникът, като припомня, че по решение на парламента номинации за нов управител на здравната каса ще се приемат до 3 юли.

„Кандидатури може да издигне всяка една парламентарна група. Всички номинирани ще бъдат проверени за принадлежност към ДС и ще бъдат изслушани от парламентарната здравна комисия”, уточнява изданието и припомня, че до избора на нов управител на НЗОК се стигна, след като парламентът прекрати предсрочно мандата на проф. Камен Плочев.

„Йорданка Пенкова бе назначена за подуправител на здравната каса в началото на 2018 г., точно когато избухна скандалът между Плочев и здравния министър Кирил Ананиев за дълговете на НЗОК към чужди каси за лечение на българи зад граница. Здравният министър поиска оставката на шефа на касата, Плочев пък влезе в болница. Впоследствие той така и не се върна на работа, а над 3-месечният му болничен стана основание да му се прекрати мандатът”, четем още в ежедневника.

Новината за поредната болница, осъдила Касата за неплатена надлимитна дейност, намира място в „Дума”. „МБАЛ „Хигия” в Пазарджик осъди НЗОК да й плати от 72 335 лв. Това е неразплатеният остатък по отчетена медицинска дейност за април 2015 г., 17 694 лв. обезщетение за забава върху главницата от 72 335 лв. и съдебни разноски в размер на 7332 лв. Съдът преценил, че извършените медицински дейности подлежат на заплащане. Според магистратите „следва да се отбележи, че правото на здравноосигурените лица на медицинска помощ в България е безусловно, неотменимо и произтича само от техния статус на здравноосигурени и потребността им от конкретна медицинска помощ. Това означава, че лечебното заведение не може да откаже медицинска помощ на здравноосигуреното лице на никакво основание. И тъй като медицинската помощ се дължи на основание статуса на пациента като здравноосигурено лице, това обуславя правото на лечебното заведение, оказало медицинска помощ, да получи заплащане за оказаната медицинска помощ от НЗОК”, пише вестникът.

Печатът се спира и на поредната порция информация, свързана с проблемите на хората с увреждания. „Хората с право на месечни интеграционни добавки за транспорт, телекомуникационни услуги и обучение ще получат социалните си плащания навреме въпреки създалия се законов вакуум след решението на ВАС, че сегашният начин на определянето им е незаконен. Висшите магистрати отмениха текстове от Правилника за прилагане на Закона за интеграция на хората с увреждания с мотив, че те са в противоречие със самия закон, защото не се раздават след индивидуална оценка на потребностите, а са еднакви суми за всички. Става дума за текстове, свързани с размера и правото на добавка за транспорт, информационни и телекомуникационни услуги и обучение”, пише „Сега”.

„За да не се създава социално напрежение и хората да получат навреме парите, които им се полагат, законът ще бъде спешно ремонтиран. В него ще се впишат отменените окончателно от съда текстове от подзаконовия нормативен акт, който сега го дописва, т.е. размерът на добавките отново ще бъде еднакъв за всички. Единствената разлика е, че повече хора ще имат право на добавката за обучение, тъй като при нея ВАС отменя изискването тя да се предоставя само срещу документ за продължителността на обучението”, информира публикацията.

„Според социалния министър Бисер Петков сега доста хора имат право на тази добавка, но не я получават именно поради липсата на такъв документ. Той обаче се надява включването на повече хора към нея да се вмести в сегашния бюджет на АСП. Добавката е мизерна - 15 лв. месечно”, отбелязва изданието.

„Право на трите от общо седемте интеграционни добавки имат около 500 хил. души с увреждания. Почти всички са с право на добавки за транспорт. За информационни и телекомуникационни услуги допълнителни суми получават 70 хил. души, а добавки за обучение - 90 души. Предвидените пари в бюджета на Агенцията за социално подпомагане за тези плащания са в размер на 152 млн. лв. Опасност от забавяне има само при подалите заявления за интеграционни добавки след 11 юни т. г.

Работна група към социалното министерство вече е изготвила проект с поправките на закона, а очакванията на вносителите от парламентарната група на ГЕРБ са той да бъдат приет до средата на юли, за да не загубят правата си новите случаи и да получат добавките още през юли. Така законът се пуска по „бързата писта”, вместо да чака реда си в Министерския съвет”, четем още във всекидневника.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
A#Zb

Гост 29.06.2018 10:41:21

Да използваш парите на данъкоплатеца като директор на РЗОК за собствена облага и да си кандидат за управител на НЗОК, подкрепен от управляващата партия! В друга държава това щеще да е причина за незабавна оставка, за санкция, а не за израстване! Изключителна наглост и подигравка с българското общество!

Гост 29.06.2018 10:35:32

Йорданка Пенкова през 2003г. е била кандидатура на ДПС и НДСВ за директор на РЗОК-Шумен. От тогава тя е несменяем шеф на шуменската каса, като е била подкрепяно основно от БСП. През 2012г. Комисията на Филип Златанов установява конфликт на интереси, заради това, че бащата и сестрата на Пенкова са притежавали собствеността на частно лечебно заведение за извънболнична психиатрична помощ, което е получавало сериозни суми от РЗОК-Шумен. Пенкова е пропуснала да декларира официално този факт. През 2014г. ВАС потвърждава по безспорен начин конфликта на интереси, като осъжда Пенкова да възстанови получените от здравната каса суми. Вместо да бъде отстранена от ръководна позиция обаче, Пенкова продължава да управлява районната каса до 26.02.2018г., когато е назначена (незнайно по какви механизми) за подуправител на НЗОК и то без да е освободена от длъжността директор на РЗОК-Шумен (излязла в неплатен отпуск). В момента изпълнява временно длъжността управител на НЗОК и едновременно директор на РЗОК-Шумен.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Стратегия на МЗ предвижда до 2030 г. директните плащания да намалеят до 30%
26.05.2020 17:53:06 Надежда Ненова

Стратегия на МЗ предвижда до 2030 г. директните плащания да намалеят до 30%

Делът на директните плащания от пациента да падне от 46,6% (през 2017  г.) на 30% до 2030 г. ...

Болницата в Карлово и
26.05.2020 17:23:40

Болницата в Карлово и "Спешна помощ" подписаха споразумение

Подписано е споразумение между пловдивската „Спешна помощ“ и общинската МБАЛ „К ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...