!
Неделя, 19 Май 2024
22
авг
3
 

Из пресата: Коментари за случаите в Плевен и Сливен, констатации на ИАМО, реформи

Сряда, 22 Август 2018 | 09:34:23
3

Днес пресата не съобщава за развитие по случая с починалата родилка в Сливен. Затова пък в някои вестници откриваме коментари във връзка с него. „През последните години наблюдаваме силно недоверие към здравната система, което рефлектира с

Днес пресата не съобщава за развитие по случая с починалата родилка в Сливен. Затова пък в някои вестници откриваме коментари във връзка с него.

„През последните години наблюдаваме силно недоверие към здравната система, което рефлектира сериозно върху медицинските лица.

Всеки недостатък на здравеопазването в България бива прехвърлен като негатив към лекарската гилдия, обвинявайки медицинските лица в некомпетентност и непрофесионализъм. Подценяването на ролята на медиците в социума и тяхната компетенция ще донесе огромен негатив за здравеопазването в България и за цялото общество.” Това пише в „24 часа” главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов.

„Не е редно, още по-малко нормално хората да искат публично „линчуване” на лекари, преди да има изяснена виновност при настъпил инцидент. Още по-малко следва да се спекулира със скръбта на опечалените семейства на починали пациенти”, отбелязва той.

„Всички ние знаем, че мъката при загубата на близък е огромна, но трябва да бъде ясно, че медицинската професия не е точна наука, не може да се предвижда и прогнозира, поне не 100%. Това е професия с повишен риск от усложнения при интервенции и манипулации и нито стандарт, нито идеално предвидена процедура би спасила атипичен клиничен случай. Трябва ясно да се разбере, че всеки човек следва да бъде неприкосновен от упреци и квалификации, уронващи името и авторитета му, преди да има доказателства за индивидуална виновност”, посочва специалистът.

И ако позицията на главния секретар на съсловната организация на лекарите е очаквана, то не така стои въпросът с тази на журналисти, заставащи зад същата теза.

„Не мразете лекарите, това е патология показва моралната криза и общия упадък на нашето общество. Лекарите, както адвокатите и журналистите, са обществена ценност. Без тях обществата страдат, а индивидите губят живота, здравето, имота или свободата си”, коментира Борислав Зюмбюлев от „24 часа”.

„Забелязвам нов прилив на хейт към медицинското съсловие - лекари, акушерки и медицински сестри, след трагичния случай в сливенската болница „Д-р Иван Селимински”, където млада жена загуби живота си при раждане. Бог да я прости и искрени съболезнования на близките й, които изживяват най-страшните дни в живота си. Това безспорно е ужасен инцидент, който трябва да бъде изяснен докрай”, посочва той, като отбелязва, че дори да е лекарска грешка, не бива да се обръща в поредната хейтърска кампания. „За една година едва 5 жени загиват по време на раждане, тоест медицинската грижа у нас като цяло е добра. За тези 5 жени, за съжаление, фатално не е била добра, но това не е повод за генерализация”, казва авторът.

Коментар по другия случай – този в Плевен, откриваме в „Труд”. „Документите по случая тепърва ще бъдат предадени на прокурор, предстоят и санкции за лечебното заведение. От тук до обвиняването на лекарското съсловие във всички смъртни грехове има само една крачка. Една е крачката и до представата в общественото съзнание за колективна вина на всички медицински лица.

Табелите „Убийци” обаче, които близки на починали пациенти разнасят, и нападенията над медици, са срам за всяко общество. Такова общество трудно може да заслужи своите лекари”, казва авторката Елена Попова.

Констатациите на ИАМО по случая в Плевен, оповестени вчера, са отразени от повечето ежедневници. „Лекарска грешка е причинила смъртта на родилката в Плевен, която почина в края на юли. Това стана ясно, след като вчера от Министерството на здравеопазването съобщиха, че тръгват дела заради смъртта на жената, защото проверяващите от Изпълнителна агенция „Медицински одит” са открили нарушения.

„Извършената проверка в Университетската болница „Д-р Георги Странски” - Плевен, по повод на починалата на 26 юли родилка констатира нарушение в диагностично - лечебния процес, за което ще бъде образувано административно-наказателно производство. Цялата документация по случая е предоставена на районната прокуратура в град Плевен”, казаха от там”, пише „Монитор”.

„Бременната Маргарита Якимова почина в УМБАЛ - Плевен, по време на рутинна операция, цезарово сечение, а причините за смъртта й все още не са известни. Според близките на жената тя е била абсолютно здрава и за смъртта й са виновни единствено и само лекарите, които са объркали нещо упойката, или пък след като са й я поставили, са напуснали операционната зала и не проследили как организмът на жената ще приеме анестезията. Според лекарите пък „нещо се е случило” и състоянието на пациентката внезапно се влошило. Лекарите твърдят, че когато е изведена от залата и е откарана в отделението по реанимация, родилката е била все още жива. Съпругът на Маргарита. Владислав Якимов пък е категоричен, че след като са изкарали жена му с количката от родилното отделение, тя вече е била мъртва и студена”, припомня вестникът.

„Медицинските одитори са установили, че преди секциото на бременната жена не е направено изследване на устната кухина и подвижността на шийния отдел на гръбначния стълб. Това се прави, за да се установи как да действат лекарите, ако се наложи изкуствено дишане. Оказало се, че жената е с аномалия в устната кухина, което не е позволило обдишване в критичния момент”, пише още изданието.

„Сега” пък се спира на мерките за реформи в системата и по-специално върху предвиденото разширяване на пакета медицински услуги, заплащан от НЗОК. „Въпреки че обещаният от здравния министър Кирил Ананиев нов здравен модел още не е представен официално, актуализираната програма за реформи на правителството съдържа мярка, която противоречи на обявените от управляващите до този момент идеи от новия модел. За 2019 г. се предвижда разширяване на пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на здравната каса, пише в програмата за реформи. В последните месеци новият управител на здравната каса Дечо Дечев постоянно обяснява, че здравната каса трябва да плаща само за базово лечение, което значи, че пакетът трябва, ако не да се свие, то поне да не се разширява”, пише вестникът.

„Засега управляващите твърдят, че в основата на предлагания от Ананиев нов модел е по-силно застъпването на допълнителното здравно осигуряване. За да стане това обаче, е доста вероятно да се наложи да се свие пакетът на здравната каса, който и в момента покрива почти цялото лечение у нас на книга. А това по закон не позволява на частните фондове да плащат за него. Затова те поемат основно разходи като избор на екип, ВИП стаи и повечето медицински изделия, които не се плащат от НЗОК. Според управителя на касата Дечо Дечев касата трябва да плаща базово лечение, а всичко над него да се поема от пациента или от частни фондове. Според него не става дума да се изключат сега съществуващи лекарства, методи или диагнози, но да се плаща само до определена цена. Не е много ясно как това може да се съчетае с идеята на правителството пакетът на касата да се разшири”, допълва публикацията.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
eq*%

Компетентен 22.08.2018 10:31:58

Здравни политици изобщо няма

Гост 22.08.2018 11:02:46

Жертви на интелектуалната си недостатъчност :)

Гост 22.08.2018 10:20:36

Нито правителството, нито Ананиев са наясно каква реформа е необходима на здравеопазването, от което следва, че никаква реформа няма да има. Здравните политици и въобще политиците ни страдат от тежка некомпетентност по отношение на стратегическият мениджмънт на системата. Тези хора нито са наясно с актуалното състояние и основните проблеми, нито имат капацитета да планират адекватни промени в здравно осигурителния модел. При тази ситуация най-малка щета на обществото ще нанесат, ако просто нищо не правят.


Всичко за коронавируса
Още новини
Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив
18.05.2024 11:45:28

Над 300 души прегледаха безплатно сърцето си за два дни в УМБАЛ „Св. Георги“ – Пловдив

При огромен интерес преминаха безплатните прегледи на сърцето, организирани от УМБАЛ “Свети ...

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ
18.05.2024 10:59:29

САЩ: Предлагат нов подход за диагностика на HPV в първичната помощ

Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) одобри два теста за самостоятелна употреба ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...