Сряда, 23 Юни 2021
18
юли
2
 

Из пресата: Мерки срещу агресията, сливане на болници, разследване на смърт

Вторник, 18 Юли 2017 | 09:35:38
2

Очаквано, отразената от всички печатни издания тема днес е срещата в прокуратурата във връзка с нападенията над медици. „Прокурори ще се занимават само със случаите на нападения над медици. Те ще бъдат посочени от окръжните обвинители и ще държат

Очаквано, отразената от всички печатни издания тема днес е срещата в прокуратурата във връзка с нападенията над медици. „Прокурори ще се занимават само със случаите на нападения над медици. Те ще бъдат посочени от окръжните обвинители и ще държат постоянна връзка с шефовете на болници. Паникбутони и гласова връзка с тел. 112 ще имат колите на спешната помощ. Всеки, който посегне на лекар, ще бъде съден по бързата процедура. Това са част от мерките, които главният прокурор Сотир Цацаров обсъди вчера на специална среща с министрите на вътрешните работи и на здравеопазването - Валентин Радев и ген. Николай Петров”, четем в „Стандарт”, който уточнява, че повод са зачестилите нападения над лекари в болниците и екипи на спешната помощ.

„Само от началото на тази година вече са регистрирани 52 такива случая, отчете здравният министър ген. Петров. През 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти при и по повод на изпълнение на тяхната служба. Осъдени са 4 лица, от които 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба”, изрежда публикацията и продължава: „През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства. Осъдени са 4 лица, от които 2 условно, и на двама е наложена глоба, съобщи Цацаров след работната среща.”

„Постарахме се да погледнем нещата по веригата - от болничните заведения до наказателните производства. Има пропуски, които касаят наказателното преследване, но вече не мога да прие ма тезата, че наказателната политика е единственото средство за превенция срещу такива посегателства. Управителите на болниците имат своите отговорности”, каза Цацаров”, пише още вестникът.

Друг материал в изданието съобщава за сливане на болници. „Болницата в Петрич ще се обедини с тази в Сандански. Предложение за това внесе до общинския съвет кметът на Петрич - Димитър Бръчков. Началото на процеса бе поставено през ноември миналата година с решения на местните парламентаристи в двете общини. Цялта процедура по създаването на новото обединено здравно дружество и разпределението на дяловете между двете общини трябва да приключи до края на септември”, инфомира ежедневникът.

„В новосъздаденото дружество, което се предлага да носи името МБАЛ „Югозападна болница” ООД, общините Петрич и Сандански ще имат по 26 411 дружествени дяла, а общините Кресна и Струмяни - по 539 дяла. Това практически означава, че Петрич и Сандански придобиват равен дял по 49% от капитала на дружеството, а Кресна и Струмяни по 1%. В новосъздаденото дружество общините влизат само с дълготрайните си материални активи, т.е. с медицинската си апаратура”, допълва материалът.

Няколко издания се спират и на проверка във връзка със смъртта на мъж, като информацията, която дават, е много по-подробна от вчерашната. „Прокуратурата ще проверява смъртта на подп. Пламен Пицов, зам.-командир на военно формирование 26 400 - Благоевград. 43-годишният мъж почина в дома си в събота вечерта, след като два часа по-рано бил на преглед в спешно-приемно отделение. Той се почувствал зле и отишъл в отделението заедно със свой близък - студент 3-и курс по медицина в Стара Загора. По това време всички медици били ангажирани със спешни случаи. Студентът им казал, че е техен колега, и самоволно направил електрокардиограмата на подп. Пицов, без знанието на медиците в отделението”, четем в „24 часа”.

„После „разчел” ЕКГ-то и казал, че няма нищо притеснително. Двамата се прибрали вкъщи, където Пицов починал”, допълва вестникът и припомн, че смъртта е настъпила вследствие белодробна тромбемболия.

„Директорът на болницата д-р Огнян Митев е разговарял в понеделник със студента придружител. Според него той е информирал лекарката, че е медицинско лице и ще направи сам ЕКГ, защото в момента всички били заети. „Нашите медици твърдят, че не само не са му разрешили, но една от сестрите му е забранила. Поискал съм писмени обяснения от целия дежурен екип. Не може външно лице да борави с медицинска апаратура, и то в спешно приемно отделение. Ето защо в момента юристката на болницата изготвя преписка и ще я внесем в прокуратурата. Подполковникът даже не е бил записан в книгата като пациент. Младежът го е довел, направил му е ЕКГ-то и са си заминали, без да се обадят на никого”, коментира д-р Митев, цитиран от изданието.

„Дума” пък съобщава за затворили аптеки. „Около 25 аптеки в Пернишко са затворени за последната година, съобщи Величка Бочкова, областен председател на Българския фармацевтичен съюз. Тя определи това като трагедия. Според Бочкова има още аптеки, които са на ръба на фалита. Причината за това е, че веригите, които търгуват с лекарства, работят на достъпни цени, докато една еднолична аптека не може да си го позволи, коментира тя”, пише изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VHqS

Гост 18.07.2017 19:38:47

Ето -сбъдава се мечтата на Кателиева за паник-бутони и видеонаблюдение.

Патриотично настроен лекар 18.07.2017 19:10:51

Искам да изкажа своята безмерна благодарност, че в най-скоро време местоработата ми ще бъде оборудвана с най-съвременен, ефективен, качествен, направо по последен писък на световните изисквания и стандарти, ПАНИК БУТОН и ЗАЩИТАВАЩО ПЕРСОНАЛА видеонаблюдение. Тази нова придобивка, както и безплатната възможност за обучителни курсове по самозащита в работна среда, дадена на мен и колегите, определено ме карат да загърбя всякакви планове за търсене на работа в чужбина!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Световни експерти призоваха да се чува повече гласът на медицинските сестри
23.06.2021 17:11:02

Световни експерти призоваха да се чува повече гласът на медицинските сестри

Пандемията от COVID-19 доказа централната роля, която сестрите заемат за оптимизиране на здравнит ...

Оксфордският университет изследва ивермектин като възможно лечение при лeк COVID
23.06.2021 17:00:39

Оксфордският университет изследва ивермектин като възможно лечение при лeк COVID

Университетът в Оксфорд обяви, че тества антипаразитното лекарство ивермектин като възможно лечен ...
Актуална тема
Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...