Вторник, 21 Май 2024
25
ян
 

Из пресата: Нов служебен кабинет, лечение на хепатит С, студ в ДКЦ

Сряда, 25 Януари 2017 | 15:08:25


Естествено, темата за служебния кабинет буди най-голям интерес у вестниците днес. Част от националните еже

Естествено, темата за служебния кабинет буди най-голям интерес у вестниците днес. Част от националните ежедневници са успели да отразят указа на президента за назначаване на проф. Огнян Герджиков на премиерския пост, други, поради късния час – не. Всички обаче пишат за кандидат-министрите, посетили „Дондуков“ 2 вчера. Някои от тях се спират и на избора на д-р Илко Семерджиев за служебен здравен министър.

„Той вече е бил на този пост в правителството на Иван Костов. Напоследък в постовете си във фейсбук той често критикуваше властта, но се изказа доста ласкаво за речта на новия президент пред депутатите. Очаква се Семерджиев да получи и вицепремиерски пост с ресор социална политика“, четем в „24 часа“.

„Сега“ пък пише за него: „Той бе член на ДСБ, а после стана председател на коалицията от партии „Десните“. Семерджиев е сред най-противоречивите здравни управници. Бе сред основните двигатели на промяната в здравния модел през 2000 г., при която се създаде здравната каса. Първият й директор бе именно Семерджиев. По негово време се появиха личните лекари и заплащането за извършена дейност. Семерджиев е сред защитниците на пазарния принцип в здравеопазването и бе противник на промените, налагани от Петър Москов. Преди години стана клиент на прокуратурата заради договора за информационната система на НЗОК с компанията „АремисСофт“, но делото бе прекратено заради липса на данни за престъпление.“

„Труд“ и „Стандарт“ излизат с цели кабинети.

Имената, посочени от „Труд“, са дванайсет заедно с премиера. Ето кои са те: проф. Огнян Герджиков, служебен премиер; Кирил Ананиев, служебен министър на финансите; Ради Найденов, служебен министър на външните работи; Гълъб Донев, служебен министър на труда и социалната политика; Рашко Младенов, служебен министър на културата; Пламен Узунов, служебен министър на вътрешните работи; Илко Семерджиев, служебен министър на здравеопазването; Теодор Седларски, служебен министър на икономиката; Христо Алексиев, служебен министър на транспорта; ген. Стефан Янев, служебен министър на отбраната; Николай Павлов, служебен министър на енергетиката и проф. Даниела Дашева, служебен министър на спорта.

Кабинетът на „Стандарт“ пък е по-голям с две министерски кресла и различен с едно име. Тук се добавят имената на Николай Денков като министър на образованието и доц. Христо Бозуков като министър на земеделието. Също така според изданието министър на спорта няма да е проф. Дашева, а Валентин Йорданов.

Извън политиката, здравните теми, които вълнуват пресата, не са много. „Дума“ обаче информира, че НЗОК е одобрила лечението на 130 души с хепатит С. „По неофициална информация на 20 януари са били разгледани около 130 просрочени протокола за отпускане на безинтерфероново лечение на хепатит С. Това научи ДУМА от пациентската организация "ХепАктив". Става дума за същите протоколи, за които НЗОК бе взела категорично решение да бъдат върнати за преразглеждане“, съобщава изданието и цитира Силвана Лесидренска от „ХепАктив“: „Очевидно ясно заявената пациентска позиция, откритото лекарско възмущение, широкото медийно отразяване и предприетите от нас законови действия дават резултат. Надяваме се, че и останалите 130-150 протокола, подадени през 2016 г., ще бъдат разгледани в най-кратък срок“.

„Монитор“ пък съобщава за ниски температури в столичен ДКЦ – същият, за който преди почти 20 дни информира Нова телевизия. „Пациенти мръзнат при 10 градуса в коридорите на 9-а поликлиника в столичния кв. "Орландовци". Това отчете термометърът на екип на "Монитор" в ден, когато температурите навън бяха минус 2,5 градуса.

Когато живакът падне под 10 градуса, в коридорите е около нула, разказаха лекари. Затова и повечето от тях въобще не отварят кабинетите в такива дни, а преглеждат пациентите си по домовете“, четем във вестника.

„Първата, въвела тази практика, е общопрактикуващият лекар д-р Мая Балевска. Струва ми обикаляне пеша из квартала в студа, но по-добре аз да ходя по визити, отколкото хората да се доразболяват от чакане в ледените коридори, казва д-р Балевска“, допълва изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
u#53


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...