!
Неделя, 03 Март 2024
14
авг
 

Из пресата: Нов търг за линейки, протест в Карлово, аборти

Вторник, 14 Август 2018 | 09:30:46


Очаквано, вестниците днес масово отразяват развитието около търга на МЗ за линейките, който мина през много перипетии, докато стигне до етап отварне на офертите. „След поредицата обжалвания големият търг на Министерството на здравеопазването за д

Очаквано, вестниците днес масово отразяват развитието около търга на МЗ за линейките, който мина през много перипетии, докато стигне до етап отварне на офертите. „След поредицата обжалвания големият търг на Министерството на здравеопазването за доставка на 400 линейки с европейски средства все пак стигна до отваряне на оферти. На този етап обаче се оказа, че нито един участник не е подал документи по позициите за високопроходими коли и ще се наложи да се обяви нова обществена поръчка, макар и само за тях”, пише „Сега”, като уточнява, че са подадени седем оферти за доставка по две от позициите - за 280 стандартни линейки и реанимобили и се очаква те да бъдат купени до края на годината.

„За другите две позиции обаче - за 78 линейки с 4x4 задвижване и 42 високопроходими коли, оферти няма. „Министерството на здравеопазване още в рамките на деня ще проведе среща с представителите на автомобилния бизнес, за да разбере причините, които са ги възпрепятствали да кандидатстват по тези две позиции”, обявиха вчера от МЗ. „Здравното ведомство ще пристъпи към подготовка на ново техническо задание за доставка на високопроходими линейки. Целта на министерството е новата обществена поръчка да бъде стартирана в най-кратки срокове”, уверяват оттам”, допълва публикацията.

Вестникът отбелязва още: „Сред подалите оферти липсват двете фирми, които обжалваха процедурата – „Вайнман Технолоджи” и „Амбуланс илк иардим ве хастахане чихазларъ ве тисислеръ санай тик”. „Вайнман Технолоджи”, която се оказа регистрирана през април с капитал от 100 лв., дори успя да спре за кратко процедурата”.

Друга тема, на която се спират печатните издания, е протестът в Карлово заради опасността от закриване на АГ отделението в местната болница. „Ще раждаме в линейките по пътищата. До Пловдив са 80 километра и няма как да се стигне навреме при започнало раждане. Страшно ми е да си го помисля, ако закрият АГ отделението. Важното е, че в Карлово докторите са компетентни. Аз раждах тук преди три години и съм много доволна.” Думите са на Румяна Христова от подбалканския град, която в понеделник бе дошла заедно с 3-годишния си син на протеста срещу закриването на АГ отделението към МБАЛ „Д-р Киро Попов” в Карлово”, пише „Монитор”, като отбелязва, че мнението на жената се споделя и от десетки други майки от града и съседните села, дошли на протеста.

Изданието цитира и кмета на града д-р Емил Кабаиванов, който информира, че е обжалвал в Административния съд решението на НЗОК да спре финансирането по 12 клинични пътеки на АГ отделението. „Миналия четвъртък съдът е спрял заповедта на касата, но оттам могат да обжалват в 14-дневен срок това решение пред ВАС”, допълва публикацията. „Карловската болница обслужва над 100 000 пациенти.

Неподписването на този договор лишава болницата от месечни приходи от около 70 000 лева. И още по-важното е, че лишава 100-хилядно население от здравни грижи”, каза Кабаиванов”, продължава вестникът. Материалът информира още, че кметът и общински съветници са призовали управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев да отиде в Пловдив, за да се запознае с работата на „колегите от регионалната структура” и уточнява, че в момента АГ отделението на карловската болница не е закрито и в него продължават да се раждат деца.

„Телеграф” пък отразява статистиката за абортите у нас за първото полугодие на 2018 г. „Над 7000 аборта по желание са направени през първите шест месеца на годината. Това значи, че средно около 40 жени на ден се подлагат на тази процедура, показват данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Общо прекъснатите бременности през този период са почти 12 000. Това значи, че спонтанните аборти и премахването на плода по медицински показания взети заедно, са по-малко от броя на извършените процедури по избор на жените. В същото време според статистиката на центъра за първото полугодие у нас са проплакали 26 908 новородени. Простата сметка показва, че всяко трето бебе не се ражда”, пише всекидневникът.

„В България всяка година се регистрират общо между 25 и 30 хиляди аборта. Половината от тях са по желание. Реалният брой на прекъснатите бременности обаче е много по-голям, тъй като за разлика от държавните болници, частните клиники не са длъжни да подават информация до НЦОЗА. Така според специалистите абортите у нас може да достигат на половината на ражданията. Премахнатите бебета по избор на жените също може да са повече от регистрираните. Причината за това е, че в някои случаи бременните плащат на лекар, за да запише аборта по медицински причини. Така той може да бъде извършен в по-късен етап от бременността, но без да се води криминален. Абортите по медицински показания от началото на годината до края на юни са малко над 900”, отчита изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
xKSf


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...