!
Неделя, 10 Декември 2023
21
март
1
 

Из пресата: Оздравителен план за „Пирогов”, листа на чакащи за лечение, нови линейки

Сряда, 21 Март 2018 | 09:34:14
1

Очаквано, оздравителният план на „Пирогов”, представен вчера, е във фокуса на внимание на днешната преса. „Пирогов” пристъпва веднага към изпълнение на 3-годишен план за финансово оздравяване, предложен в сряда от Министерството

Очаквано, оздравителният план на „Пирогов”, представен вчера, е във фокуса на внимание на днешната преса. „Пирогов” пристъпва веднага към изпълнение на 3-годишен план за финансово оздравяване, предложен в сряда от Министерството на здравеопазването. Това ще се случи без съкращаване на нито 1 лекар, медицинска сестра или санитар. Няма да се ограничава и достъпът на пациенти”, пише „24 часа”.

„Целта е да оптимизираме разходите и в същото време да не си изпускаме ценните кадри, напротив, привличаме млади лекари - в болницата специализират рекордните за лечебно заведение 130 млади колеги.

Като водещ механизъм за изпълнение на плана за оздравяване ще се оптимизират структурите с еднаква дейност в спешната болница и за рационално използване на сградния фонд”, цитира изданието директора на лечебното заведение проф. Асен Балтов.

„С принципно различен модел, който договаряме с нов колективен договор и вероятно ще го подпишем още в четвъртък, ще променим модела на формиране на заплатите

Заплатите на санитарите вече бяха вдигнати от януари. По новата формула ще се увеличи и основното трудово възнаграждение на лекари и медицински сестри”, казва още той.

„В болницата вече работи триажната система - насочването на идващите в болницата пациенти за преглед според спешността. С оптимизирането на структурите ще се подобри цялостната организация на работата в болницата, а бюджетът й ще се разтовари от поддържане на незаети работни места и разходи за операционни и консумативи на дублиращи се клиники. Структурата на болницата е била измислена преди 30-ина години и не е променяна”, отбелязва вестникът.

И още: „За да отговаря на стандартите според предвижданото за клиниките и отделенията му, „Пирогов” държи 2700 щата, но реално в болницата работят 2150 души, част от които трябва да "покриват" незаетите места с извънреден труд.

За доплащането на година се отделят около 1,8 млн. лв., обясни проф. Балтов. Средствата, спестени от това перо и чрез останалите мерки, ще дадат възможност на болницата да намалява дълговете си. Към момента просрочените задължения на „Пирогов” са около 14 милиона. C част от доставчиците ръководството е предоговорило дълговете. По този начин се намалява тежестта на лихвите.

С преструктурирането ще отпадне нуждата от допълнителни часове труд, но това няма да намали възнагражденията, обясни директорът”.

Изданието припомня, че от МЗ предвиждат мерки за стабилизиране на финансовото състояние и за други болници.

„Монитор” се спира на листата на чакащи за операции в болниците. „Близо 5000 са чакащите за планово лечение пациенти, сочат данните на 28-те регионални здравни инспекции. Информацията е в отговор на запитване на БНР към Националната здравноосигурителна каса. Най-много са чакащите в болниците в големите градове.

В София те са 2069 души, следват Плевен със 762-ма души, Варна -с 665, Пловдив - 538, а най-малко са във Враца”, пише всекидневникът.

„В листата се включени пациенти, които имат планирани следващи курсове химиотерапия, лъчелечение, лечение по клинични пътеки за рехабилитация, планирано раждане. Преобладаващ брой пациенти очакват лечение в Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Света София” и в Университетската болница по онкология, която обслужва пациентите със злокачествени заболявания”, допълва публикацията.

„Телеграф” отбелязва обявената от МЗ обществена поръчка за доставка на линейки. „Здравното министерство пусна обществената поръчка за доставка на 400 чисто нови линейки.

Те са част от инвестиционния проект за модернизация на спешната помощ у нас, като за тях е предвидена сумата от 58 405 980 лв. Изискванията за медицинските превозни средства са подробно описани в няколко документа, качени на сайта на ведомството, като спешните коли са разпределени в четири категории”, четем в ежедневника.

„185 ще са обикновените линейки, а 42 ще са тези с повишена проходимост. Други 78 пък ще са със задвижване 4x4, а останалите 95 коли ще са за интензивни медицински грижи. Всички линейки ще са снабдени с дефибрилатори, монитори за наблюдение на пациентите и апаратура за ЕКГ диагностика с инструкции на български език. Освен това те ще разполагат с устройство за изтегляне на хора, блокирани при катастрофи, сгъваема инвалидна количка и два вида носилки. Всички автомобили ще поддържат интерком връзка между шофьора и санитарното отделение. Изискванията към доставчика също са много - той трябва да осигури най-малко 5 години гаранция както на линейките, така и на оборудването, а при повреда тя трябва да се отстрани в рамките на 72 часа”, допълва вестникът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
wzaH

БЛС-Въоръжено Крило 21.03.2018 11:56:09

Както всички разбраха вече изразите оздравителен план и преструктуриране са идиотщини сътворени от кияци в МЗ като другаря Пенков и са ПРОСТО ЕВФЕМИЗЪМ за жалък опит да се спре сгромолясването на цялото здравеопазване подобно на подпиране на падаща сграда с дървени греди. Смешно, жалко, тъпо, нагло.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...

Над 12% положителни проби, няма починали
10.12.2023 09:23:48

Над 12% положителни проби, няма починали

51 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 417 теста, което прави 12,23% по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...