Петък, 24 Януари 2020
02
апр
 

Из пресата: Оздравителният план в „Пирогов”, пернишки лечебни заведения, новият НРД

Понеделник, 02 Април 2018 | 09:26:41


„Мерките за оздравяване ще се усетят само във вътрешната организация на работата на екипите, но и от гледна точка на „кухнята” предимствата за екипите са повече от неудобствата”. Това казва в интервю за „24 часа” дир

„Мерките за оздравяване ще се усетят само във вътрешната организация на работата на екипите, но и от гледна точка на „кухнята” предимствата за екипите са повече от неудобствата”. Това казва в интервю за „24 часа” директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов във връзка с оздравителния план на лечебното заведение.

„Оздравителният план, който в началото стресна екипа, е възможност работата ни да влезе в рамките на международните стандарти. Светът се променя, медицината се променя, професията се променя и ако искаме да сме адекватни на новостите, трябва да следваме глобалното темпо. Най-ценното от моя гледна точка е, че го правим, без нито един човек да стане излишен. Оптимизацията е за сметка на съкращаване само на незаетите до момента работни места”, посочва проф. Балтов.

„Реорганизацията ще се извърши така, че задълженията да са разпределени равномерно върху хората и според компетентностите им. А с освободения човешки и технологичен ресурс ще доразвием някои направления, които ще разширят спектъра на лечебните дейности. Работата няма да се промени, но преструктурирането ще я направи по-ефективна и съответно по-добре заплатена”, казва още той, като допълва, че с колективния трудов договор в „Пирогов” основните възнаграждения са станали по-високи от средните за бранша.

„Пирогов” е търсен за най-тежките, най-сложните, най-трудоемките случаи. Във всяка държава функционира такава болница, в България имаме честта да сме ние”, посочва още директорът на лечебното заведение и отбелязва: „Просто „Пирогов” е особена болница, адреналин. Изглежда нелогично, но така свикваш с напрежението, че ако не го усещаш всеки ден, започва да ти липсва”.

„Стандарт” се спира на предстоящото днес посещение на здравния министър Кирил Ананиев в Перник. „Здравният министър Кирил Ананиев ще посети днес болниците в Перник в отговор на въпрос за тяхното финансово състояние, поставен от червения депутат Станислав Владимиров по време на парламентарния контрол.

Министърът ще се срещне с кмета на Перник Вяра Церовска, за да обсъдят състоянието и нуждите на лечебните заведения в града, за които има изготвен оздравителен план. По предварителни данни общите задължения на пернишката белодробна болница са 483 000 лв., като от тях 241 000 лв. са просрочени”, четем във всекидневника.

„От болницата в Министерството на здравеопазването са постъпили искания за капиталови субсидии в размер на 761 000 лв. за медицинска апаратура и пречиствателна станция за отпадни води, но не е постъпило искане за средства за ремонт на сградата и на отоплителния котел”, допълва публикацията.

„Монитор” пък припомня част от параметрите на новия Национален рамков договор във връзка с влизането му в сила вчера. „Повече направления за консултации със специалист и за изследвания. Това е залегнало в подписания наскоро Национален рамков договор (НРД) за 2018 година, който влезе в сила вчера. Според параметрите в него Здравната каса ще плаща средно с 10% повече за клиничните пътеки. По-голямо е увеличението на пътеките за рехабилитация и долекуване”, пише вестникът и цитира думите на зам.-председателя на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова пред БНТ: „Това, което сме говорили и подписали, беше и публикувано в Държавен вестник. Преди 2 дни беше публикувана и последната наредба. която има отношение към рамков договор 2018 г. Този рамков договор не е идеалният, той няма да реши проблемите в системата на здравеопазването, но той е по-добър, стъпка напред във възможностите, които ни даде бюджетът на здравната каса, гласуван от парламента”, казва тя.

„По отношение на пациентите щяло да се отрази положително това, че в НРД било заложено значително увеличаване на обемите медицинска дейност. Ще има повече направления за консултации със специалисти за изследвания, ще има по-голям обхват на обхванатите пациенти за профилактични, диспансерни прегледи, имунизациите ще бъдат повече, защото приоритет е детското и майчино здравеопазване”, продължава изданието.

„Докато системата в България е недофинансирана, докато държавата е най-големият длъжник на системата и не изпълнява своите законови норми да превежда здравни осигуровки на 9 категории лица, тя не ги превежда и всички знаем това, т. е. тя е нарушител, докато няма ефикасен контрол от касата, докато няма здравна карта, за да следим пътя на пациента и парите да вървят след него, ще работим в условия на лимит, за съжаление, каза още зам.-шефката на Лекарския съюз”, пише „Монитор”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zke5


Още новини
2500 лв. е най-високата наложена санкция от ИАМН за 2019 г.
24.01.2020 17:22:07 Надежда Ненова

2500 лв. е най-високата наложена санкция от ИАМН за 2019 г.

954 проверки в 602 лечебни заведения за болнична помощ, 347 лечебни заведения за извънболнична по ...

По-гъвкави бюджети за болниците гарантира новото НРД
24.01.2020 17:01:04 Надежда Ненова

По-гъвкави бюджети за болниците гарантира новото НРД

Цените на над 200 клинични пътеки са увеличени със средно 14%, а предвидените обеми за прием в бо ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...