Четвъртък, 27 Юни 2019
12
юни
1
 

Из пресата: Оставка на социалния министър, платформа за лекарства, имунизации

Вторник, 12 Юни 2018 | 09:17:05
1

„Социалният министър Бисер Петков подаде оставката си вчера, а премиерът Бойко Борисов я прие, съобщиха следобед от правителствената пресслужба. Причина за смяната на министъра станало забавянето на промените в законите, за които настоява

„Социалният министър Бисер Петков подаде оставката си вчера, а премиерът Бойко Борисов я прие, съобщиха следобед от правителствената пресслужба.

Причина за смяната на министъра станало забавянето на промените в законите, за които настояват родителите на деца с увреждания”, четем днес в „24 часа”.

„Сутринта в понеделник в репортаж на БНТ стана ясно, че те внасят свой проект на закона за личната помощ през омбудсманката Мая Манолова. В същото време социалното министерство бави своите предложения. Именно това вбесило премиера, който повика министъра на среща в 11,15 в понеделник”, информира изданието.

„Бойко Борисов бил възмутен, че Петков бави законовите промени, след като премиерът лично се ангажира да помогне на родителите на деца с увреждания през април. Оттогава Борисов и настоявал за бързи действия, но позицията на Петков била, че всяка промяна в социалните закони трябва да бъде внимателно обмислена и подсигурена финансово”, разказва още публикацията и припомня: „Бисер Петков стана социален министър в третото правителство на ГЕРБ, след като преди това два мандата бе управител на НОИ. След смяната му като министър вероятно ще стане съветник на премиера”.

Според изданието, новият социален министър ще е настоящият зам.-министър на образованието Деница Сачева.

Някои издания се спират на оповестената вчера информация за активирането на нова онлайн платформа, чрез която се подават сигнали за липсващи лекарства. „Интернет платформа събира данни за липсващи лекарства. Тя вече работи, а сигнали могат да се подават от цялата страна”, пише „Телеграф”.

Изданието отбелязва, че целта на уникалната онлайн услуга е пациентите, които изпитват трудности да намерят медикаментите си в аптеките, да могат да алармират за това денонощно.

„Платформата бе демонстрирана на конференцията на федерация „Български пациентски форум”. Тя е създадена от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) и вече поема сигнали от цялата страна. Двете организации се ангажират да изградят ефективна нормативна рамка, която да позволи бърза доставка при доказан недостиг на илачи м регламентиране на паралелен внос на медикаменти, които са били дерегистрирани поради причини, несвързани с лекарствената безопасност”, допълва всекидневникът.

„Монитор” пък се спира на възможни промени при имунизациите. „Децата в България ще бъдат ваксинирани вече и срещу варицела, както е в редица Европейски страни. Същевременно ще отпадне и една от реимунизациите срещу туберкулоза и пневмокок на 11-годишните. Такава идея обмисля МЗ, съобщи държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по време на дискусия в Регионалната здравна инспекция във Варна”, информира изданието.

„Промяната се налага предвид практиката в повечето европейски страни, каза още той пред лекарите и разясни, че ваксината срещу варицела ще е препоръчителна, но не и задължителна. Д-р Кунчев беше категоричен, че родителите от големите градове се дезинформират от неточна информация по отношение на ваксините, която четат в социалните мрежи. По думите му в момента усилията на Министерството на здравеопазването са съсредоточени върху това да се осигури фактическа, научно обоснована и проверена информация на тези родители, които са против ваксините”, отбелязва вестникът.

И още: „По данни на д-р Кунчев годишно в България се правят около 2,2 милиона имунизации. Същевременно, през миналата година са били подадени само 61 информации за нежелателни реакции след ваксинация на деца. От тях само при 11 е установено, че може да се търси връзка между ваксината и проявените странични ефекти. От тези 11 състояния, 10 са преминали, уточни д-р Кунчев. Той обясни, че в повечето случаи дори трудно може да се говори за странични реакции, защото на мястото на убождането се е появило леко зачервяване, подуване или болезненост.

Няма друго лекарство в света, което да бъде така проверявано като ваксините, мерките са драконовски. Производителите на ваксини в света са 3-4 основни компании. Ние на практика ползваме тези ваксини, които се поставят и в Европа, обясни още д-р Кунчев”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%uhd

Гост 12.06.2018 11:45:04

Няма противопневмококова ваксина на 11 г възраст, вероятно става въпрос за 4тa доза на 1 г възраст ,която да отпадне. А противоварицелната трябва да влезе като задължителна, а не по желание. Иначе няма смисъл.


Още новини
Медицинската дейност в Северозападна България ще бъде оптимизирана
26.06.2019 18:58:39

Медицинската дейност в Северозападна България ще бъде оптимизирана

Министерството на здравеопазването и НЗОК са осигурили необходимите средства , за да бъдат увелич ...

Родителите на болни деца могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация
26.06.2019 16:32:38

Родителите на болни деца могат да подават молби за лечение в чужбина с непълна документация

Необходими са спешни промени в нормативната уредба, регламентираща достъпа до неразрешени за упот ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...