Четвъртък, 09 Юли 2020
20
дек
1
 

Из пресата: Отмяна на мораториума върху новите лекарства

Сряда, 20 Декември 2017 | 09:23:18
1

Очаквано, решението за отмяна на мораториума за плащане на нови лекарства с публични средства за идната година, което този път бе взето не в дванайсет без пет, а в дванайсет и пет – след обнародването на закона, фокусира вниманието на пресата.

Очаквано, решението за отмяна на мораториума за плащане на нови лекарства с публични средства за идната година, което този път бе взето не в дванайсет без пет, а в дванайсет и пет – след обнародването на закона, фокусира вниманието на пресата.

„Отмяна на мораториума върху новите лекарства. Това ще предложи ГЕРБ на заседанието на председателския съвет на Народното събрание рано сутринта в сряда.

Предложението е парламентът да гласува отмяна на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК, с който се въвежда мораториум върху новите молекули за 2018 г.

Ще го подкрепим единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов”, пише „24 часа” и коментира: „Така ГЕРБ даде заден, след като първо въведе мораториума в бюджета на НЗОК, а след това отхвърли ветото на президента и отказа да отстъпи пред исканията на пациенти и организации да го отмени.”

„До вчерашната промяна в позицията на управляващите се стигна след телефонен разговор между Корнелия Нинова и Бойко Борисов по обяд във вторник. След него соцлидерката обяви, че БСП събира подписи и ще внесе спешна актуализация на бюджета на НЗОК, с която да падне мораториумът. И така да се избегне тромавата процедура, ако изменението мине през МС.

Цветанов обаче я изпревари и в разпространена до медиите позиция обяви, че ГЕРБ внася такова предложение и то е съгласувано с премиера, с министрите на здравеопазването и на финансите, с председателите на всички парламентарни групи, както и с шефовете на ресорните комисии в Народното събрание”, разказва публикацията. Вестникът припомня: „32 иновативни лекарства, основно за редки онкологични заболявания, трябваше да започне да плаща от тази година здравната каса. Мораториумът оставяше 1523 души без алтернативно лечение.”

„Дума” коментира: „Изведнъж се оказа, че предложението за отмяна на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК е на ГЕРБ и среща подкрепа от представителите на всички институции и председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти, подчертава Цветанов, явно забравил как мнозинството в ГЕРБ, включително и самият той, яростно защитаваше мораториума върху лекарствата.”

В „Сега” четем: „Че забраната, касаеща в момента 32 нови лекарства за онкологични болести, астма, артрит, множествена склероза, може да се преразгледа, обяви Бойко Борисов ден след като парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев именно върху този текст. Вместо това обаче през уикенда се оказа, че от МЗ са измислили компромисен вариант - комисия да разглежда всеки отделен случай на пациенти, при които сега съществуващите терапии не действат и са показани именно за новите препарати. Идеята беше медикаментите да се плащат от бюджета на МЗ. След като се появи неяснота как именно ще стане това и няма ли да има големи забавяния при разглеждането на случаите, тъй като потенциалните пациенти, които биха кандидатствали, са 8600, от ГЕРБ най-накрая обявиха отмяната на забраната”.

Изданието допълва: „До коледната ваканция на депутатите остават 3 дни, а актуализацията трябва да мине по две четения в комисия и в зала. Ако мораториумът отпадне, и то в последния момент, без да има възможност да се променят други пера от бюджета на касата, догодина може да се наложи той да се актуализира за втори път. Засега очакваният разход за новите 32 препарата е около 40 млн. лв., но не е сигурно, че сумата няма да бъде надвишена. Проблемът с бюджета на касата за 2018 г. е, че за пръв път в него е предвиден по-малък резерв - за догодина той е едва 114 млн. лв., или 3% от бюджета. Досега резервът беше 10% и винаги отиваше за покриване на възникващите ежегодно дефицити при болниците и за лекарства. През 2017 г. например той беше 316 млн. лв., не беше достатъчен и касата ще приключи годината с малко под 40 млн. лв. дефицит. При значително по-малкия буфер за догодина бюджетът на касата може да стигне до актуализация.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
kRwe

Гост 20.12.2017 17:04:17

Тиквите изпуснаха момента да превърнат поражението в победа. например като обосноват високите разходи за лекарства с увеличение на здравната вноска на 12 %. Така щяха да го начукат на опозицията и реално това е правилното. Не може с 30 евро здравна вноска да искаш да получаваш лекарства за 300 евро или за 3000 евро или дори за 30 000 евро Да ,всеки може да попадне и ще попадне рано или късно в тази ситуация да му се наложи скъпо лечение , ама честно е да се замисляш откъде идват парите за това лечение и имаш ли моралното право само да искаш без да даваш. Това тъпото балканско население научено на безплатното не желае да обсъжда, владее го единствено личния егоизъм и не му дреме кой плаща. А трябваше сега да бъде сурвакано с 12 % здравна вноска , със въвеждане на осигуровки и за децата и за пенсионерите , така както в в нормалния свят. И тогава да искат колкото германецът. А вместо това популизмът и егоизмът пак победиха в тъпата балканска кочина


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Степента на ТЕЛК няма да зависи само от най-тежкото заболяване
09.07.2020 11:06:28

Степента на ТЕЛК няма да зависи само от най-тежкото заболяване

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърди решението на тричленния състав от 31 я ...

Д-р Симидчиев: Не е нужно да се налагат мерки, достатъчно е да се спазват
09.07.2020 10:20:02

Д-р Симидчиев: Не е нужно да се налагат мерки, достатъчно е да се спазват

Когато нашето поведение не съответства на противоепидемичните мерки, ще се получава това. Това ка ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...