Понеделник, 27 Май 2024
20
дек
1
 

Из пресата: Отмяна на мораториума върху новите лекарства

Сряда, 20 Декември 2017 | 09:23:18
1

Очаквано, решението за отмяна на мораториума за плащане на нови лекарства с публични средства за идната година, което този път бе взето не в дванайсет без пет, а в дванайсет и пет – след обнародването на закона, фокусира вниманието на пресата.

Очаквано, решението за отмяна на мораториума за плащане на нови лекарства с публични средства за идната година, което този път бе взето не в дванайсет без пет, а в дванайсет и пет – след обнародването на закона, фокусира вниманието на пресата.

„Отмяна на мораториума върху новите лекарства. Това ще предложи ГЕРБ на заседанието на председателския съвет на Народното събрание рано сутринта в сряда.

Предложението е парламентът да гласува отмяна на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК, с който се въвежда мораториум върху новите молекули за 2018 г.

Ще го подкрепим единствено при постигането на пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им, заяви шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов”, пише „24 часа” и коментира: „Така ГЕРБ даде заден, след като първо въведе мораториума в бюджета на НЗОК, а след това отхвърли ветото на президента и отказа да отстъпи пред исканията на пациенти и организации да го отмени.”

„До вчерашната промяна в позицията на управляващите се стигна след телефонен разговор между Корнелия Нинова и Бойко Борисов по обяд във вторник. След него соцлидерката обяви, че БСП събира подписи и ще внесе спешна актуализация на бюджета на НЗОК, с която да падне мораториумът. И така да се избегне тромавата процедура, ако изменението мине през МС.

Цветанов обаче я изпревари и в разпространена до медиите позиция обяви, че ГЕРБ внася такова предложение и то е съгласувано с премиера, с министрите на здравеопазването и на финансите, с председателите на всички парламентарни групи, както и с шефовете на ресорните комисии в Народното събрание”, разказва публикацията. Вестникът припомня: „32 иновативни лекарства, основно за редки онкологични заболявания, трябваше да започне да плаща от тази година здравната каса. Мораториумът оставяше 1523 души без алтернативно лечение.”

„Дума” коментира: „Изведнъж се оказа, че предложението за отмяна на параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК е на ГЕРБ и среща подкрепа от представителите на всички институции и председателите на ресорните парламентарни комисии. С всички тях постигнахме консенсус, че чувствителна тема като здравеопазването не бива да се използва за политически спекулации и за игра със страховете на българските пациенти, подчертава Цветанов, явно забравил как мнозинството в ГЕРБ, включително и самият той, яростно защитаваше мораториума върху лекарствата.”

В „Сега” четем: „Че забраната, касаеща в момента 32 нови лекарства за онкологични болести, астма, артрит, множествена склероза, може да се преразгледа, обяви Бойко Борисов ден след като парламентът отхвърли ветото на президента Румен Радев именно върху този текст. Вместо това обаче през уикенда се оказа, че от МЗ са измислили компромисен вариант - комисия да разглежда всеки отделен случай на пациенти, при които сега съществуващите терапии не действат и са показани именно за новите препарати. Идеята беше медикаментите да се плащат от бюджета на МЗ. След като се появи неяснота как именно ще стане това и няма ли да има големи забавяния при разглеждането на случаите, тъй като потенциалните пациенти, които биха кандидатствали, са 8600, от ГЕРБ най-накрая обявиха отмяната на забраната”.

Изданието допълва: „До коледната ваканция на депутатите остават 3 дни, а актуализацията трябва да мине по две четения в комисия и в зала. Ако мораториумът отпадне, и то в последния момент, без да има възможност да се променят други пера от бюджета на касата, догодина може да се наложи той да се актуализира за втори път. Засега очакваният разход за новите 32 препарата е около 40 млн. лв., но не е сигурно, че сумата няма да бъде надвишена. Проблемът с бюджета на касата за 2018 г. е, че за пръв път в него е предвиден по-малък резерв - за догодина той е едва 114 млн. лв., или 3% от бюджета. Досега резервът беше 10% и винаги отиваше за покриване на възникващите ежегодно дефицити при болниците и за лекарства. През 2017 г. например той беше 316 млн. лв., не беше достатъчен и касата ще приключи годината с малко под 40 млн. лв. дефицит. При значително по-малкия буфер за догодина бюджетът на касата може да стигне до актуализация.”Коментари по темата

Правила на форума за коментари
EWqv

Гост 20.12.2017 17:04:17

Тиквите изпуснаха момента да превърнат поражението в победа. например като обосноват високите разходи за лекарства с увеличение на здравната вноска на 12 %. Така щяха да го начукат на опозицията и реално това е правилното. Не може с 30 евро здравна вноска да искаш да получаваш лекарства за 300 евро или за 3000 евро или дори за 30 000 евро Да ,всеки може да попадне и ще попадне рано или късно в тази ситуация да му се наложи скъпо лечение , ама честно е да се замисляш откъде идват парите за това лечение и имаш ли моралното право само да искаш без да даваш. Това тъпото балканско население научено на безплатното не желае да обсъжда, владее го единствено личния егоизъм и не му дреме кой плаща. А трябваше сега да бъде сурвакано с 12 % здравна вноска , със въвеждане на осигуровки и за децата и за пенсионерите , така както в в нормалния свят. И тогава да искат колкото германецът. А вместо това популизмът и егоизмът пак победиха в тъпата балканска кочина


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си
26.05.2024 10:40:30 Невена Попова

Д-р Йоана Милушева: Мечтая да съобщавам добри новини на пациентите си

Д-р Йоана Милушева е родена в Благоевград. Завършва средното си образования в Езикова гимнази ...

Без нови случаи на коронавирус, няма починали
26.05.2024 09:04:03

Без нови случаи на коронавирус, няма починали

Няма новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 95 теста. Това сочат данните на Е ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...