Вторник, 22 Януари 2019
15
февр
2
 

Из пресата: Преговорите по НРД, промените в ТЕЛК, болниците

Четвъртък, 15 Февруари 2018 | 09:06:57
2

Една от темите, засягащи здравния сектор в днешния печат, е тази за хода на преговорите по Националния рамков договор. „24 часа” пише: „Цените на 113 от общо 300 клинични пътеки, по които работи здравната каса, ще бъдат завишени от 1

Една от темите, засягащи здравния сектор в днешния печат, е тази за хода на преговорите по Националния рамков договор. „24 часа” пише: „Цените на 113 от общо 300 клинични пътеки, по които работи здравната каса, ще бъдат завишени от 1 април 2018 г.

Увеличението е в размер на 150 млн. лв. и обхваща всички специалности. В тях са включени и 17-те пътеки, предимно в педиатрия, пулмология, неврология и акушерство и гинекология, за които Сдружението на общинските болници настоя да се завишат цените и обемите.

За това са се договорили НЗОК и лекарския съюз в новия рамков договор, който трябва да се подпише до 28 февруари, обясни вчера д-р Венцислав Грозев, председател на съсловната организация”.

Изданието допълва още, че са предвидени 3 млн. лв. повече за направления за изследвания и образна диагностика, увеличен е броят на мамографиите и цитонамазките.

„Договорено е още джипитата да получават с 1 лев повече за профилактичен преглед на деца до 2 г. и с 0,50 ст. - от 2 до 7 г.

Решен е проблемът с отчитането на касовите бележки, като това ще става по електронен път, без да се въвежда информация за пациента, увери д-р Грозев”, пише ежедневникът.

И още: „Два спорни текста по новия рамков договор остава да се решат. Те ще се обсъждат на 20 февруари. Единият е при смяната на джипи изборът на нов личен лекар да влиза в сила месец по-късно, тъй като често се получавало дублиране на прегледи и изписване на лекарства. Другото искане на БЛС е да отпадне задължението профилактичният преглед да трае 10 минути. "Понякога са нужни 8, друг път 15 мин. Времевото изискване трябва да има препоръчителен характер", посочи Грозев”.

Вестниците се спират и на приетите вчера в парламента промени, свързани с ТЕЛК и НЕЛК. „В специализираните състави на НЕЛК вече няма да се изисква задължителното участие и на инспектор от Националния осигурителен институт. Това залегна в Закона за здравето с промяна, която депутатите гласуваха на второ четене в парламентарната зала”, оповестява „Монитор”.

„С промяната се дава възможност при съставяне на медицинската експертиза в съставите на ТЕЛК и НЕЛК да бъдат включвани и лекари, които извършват лечебна и диагностична дейност. Например, ако пред комисията кандидатства пациент с гръбначни проблеми експертното си мнение ще може да дава както специалист по образна диагностика, така и ортопед или травматолог.

По този начин се разширява възможността за повече квалифицирани мнения, което е в полза на пациента, коментираха от пациентски те организации”, обяснява публикацията.

„Единственото ограничение е тези лекари да не са лекуващи на кандидата. Това условие е въведено, за да се избегне субективизъм. Ако все пак се случи така, че пациентът, който се явява пред комисията се окаже пациент и на някои медик в нея, той ще си дава отвод, а на негово място ще влиза друг колега, който да решава за конкретния случаи”, допълва всекидневникът.

И още: „Изменение в Закона за здравето вече позволява на лекарите от ТЕЛК и НЕЛК да работят и на друго място. Към момента те нямат право за никаква друга, свързана с медицината дейност, докато са на договор с едната или другата комисия. По тази причина отливът от желаещи да работят в тях е огромен, тъй като заплатите им са ниски, около 600 лева. Дефицитът поставя неколкократно под риск закриването на ТЕЛК-е в няколко областни градове”.

Изданията се спират и на исканията на КНСБ, свързани с болниците. „Да бъде създаден Фонд за подпомагане на обществените лечебни заведения за болнична помощ като част от Националната здравна карта, настояват от Федерацията на синдикатите в здравеопазването (ФСЗ) към КНСБ, което става ясно от позицията на изпълнителния комитет на Синдиката за състоянието на общинските болници. От федерацията ще настояват и за приемане на специфичен Закон за регистрацията и финансирането на лечебните заведения за болнична помощ”, пише „Дума”.

„От ФСЗ припомнят, че задълженията в здравния сектор са над 500 млн. лв., от които само 100 млн. лв. са на общински болници. На практика голяма част от тези 121 лечебни заведения са в технически фалит, а собствениците им - общините, по правило нямат средства, но и не искат да ги закриват, отбелязват медиците в откритото си писмо. От синдиката припомнят, че цените на най-масовите клинични пътеки, по които работят общинските болници, не са актуализирани от 11 години. В същото време те се грижат за здравето на 2 млн. български граждани, като голяма част от тях са с ниски доходи. С тяхното затваряне ще се обезлюдят цели райони и ще се задълбочи демографската криза, пише в позицията на ФСЗ”, допълва материалът.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
juMX

БЛС-Въоръжено Крило 15.02.2018 11:59:54

'Решен е проблемът с отчитането на касовите бележки, като това ще става по електронен път, без да се въвежда информация за пациента, увери д-р Грозев' . Това е все едно да кажеш решен е проблемът с робите. Няма да се бият с метални палки , а с каучукови. Алоо в уйчо , нищо не е решено - самото отчитане ,писане и изпращане на на още един файл пак е фактическо загубено време без да коментираме смисъла изобщо на тези действия. Административният произвол на наглите чиновници по никакъв начин не е обуздан, утре нови простотии предстоят ,това е сигурно с такова самодоволство на мекотели

Гост 15.02.2018 11:28:43

Пари за семки от семкаджията Грозев и неговата трупичка


Още новини
В пресата: Фалшиви ТЕЛК решения, акушерки, верификация на лекарствата
22.01.2019 08:49:50

В пресата: Фалшиви ТЕЛК решения, акушерки, верификация на лекарствата

„Милиони левове отиват не при хората с увреждания, а при тези, които предпочитат да не рабо ...

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ
21.01.2019 16:53:39

Финална тестова процедура на е-системата за лекарствата започва МЗ

Министерството на здравеопазването стартира финална тестова процедура на Електронната система за ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...