Неделя, 16 Декември 2018
12
февр
5
 

Из пресата: Предложения за промени в НК, проблеми на болници, проблеми на джипита

Понеделник, 12 Февруари 2018 | 09:39:17
5

„В Наказателния кодекс да бъдат предвидени специални текстове за лекари, които са подкупни. Това предложение са направили от закрития вече център БОРКОР до здравния министър Кирил Ананиев. Центърът е изготвил анализ на възможностите за корупция п

„В Наказателния кодекс да бъдат предвидени специални текстове за лекари, които са подкупни. Това предложение са направили от закрития вече център БОРКОР до здравния министър Кирил Ананиев. Центърът е изготвил анализ на възможностите за корупция при търговията с медицински изделия - протези, уреди и пр.” Това пише днес „24 часа”, като уточнява, че според документа в момента в българското законодателство нямало такива текстове, а в същото време много от лекарите работели за фармацевтични компании, включително и срещу спонсорство.

„Лекарите и болниците, които работят за фармацевтични компании, трябва да бъдат включени в специален регистър, който да се управлява от Националната агенция по приходите и Министерството на здравеопазването, препоръчват още от БОРКОР. Той трябвало да е част от законов механизъм за лобистката дейност на фармацевтичните компании.

Предлага се и ограничение на медицинските изделия, които могат да се предлагат свободно в дрогерии”, допълва изданието.

Друга публикация във вестника се спира на състоянието на пловдивската „Св. Мина” и грижата на общината за нея. „Поредна финансова инжекция от 1,5 млн. лв. подготвя пловдивската община за закъсалата болница "Св. Мина". Това съобщи зам.-кметът Розалин Петков.

Болницата е с над 3 млн. лева дългове. Всяка година градската управа налива в нея пари. Плановете са тя да бъде слята с другата общинска болница "Св. Пантелеймон", която е на печалба. На управителя й доц. Петко Недев е възложено да направи точен анализ, преди да я поеме. Той все още се опасява, че "Св. Мина" може да повлече към дъното и „Св. Пантелеймон”, информира ежедневникът.

„Притиснати от мизерия, медицински сестри напускат затъващото здравно заведение. Според д-р Цветан Деведжиев в кардиологичното отделение са останали само 5, а са нужни още 8. В другите отделения също изпитвали остър дефицит. Причината да бягат били малките възнаграждения от 560 лева, които се плащали със закъснение. В други болници сестрите си докарвали по 800 лева. Според Деведжиев, ако проблемът не се реши бързо, болницата ще остане без сестри”, четем още в изданието.

„Монитор” отразява проблемите на общопрактикуващите лекари. „Общопрактикуващи лекари отказват да записват пациенти, ако в листата си вече имат 2500 човека. Причината е, че не желаят да назначават втори лекар в практиките си, както изисква Законът за здравето. Възможно е да се стигне до ефективни протести срещу това изискване, както и срещу разпореждането на здравната каса да иска от тях касовите бележки след преглед на пенсионери, по които да им плаща. Това съобщиха от Сдружението на общопрактикуващите лекари в страната”, пише всекидневникът.

„От сдружението на общопрактикуващите лекари смятат, че проблемът може да се реши с минимално повишаване на сумата, която касата плаща за записан пациент, и отпадане на условието за назначаване на втори лекар при над 2500 записани пациенти.

Всеки лекар трябва да има право сам да си менажира практиката, заяви председателят на сдружението доц. Любомир Киров”, допълва материалът.

И още: „Над 4200 лични лекари в страната са сключили договор със здравната каса. По-малко от 600 от тях са надвишили лимита от 2500 пациенти и са назначили втори човек.

Ако медик откаже да запише пациент, той може да подаде жалба в Районната здравна каса. До момента такива сигнали в касата и МЗ не са постъпвали”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
6hsC

Гост 13.02.2018 00:35:10

Прави сте не подписвайте договори с касата. Останете на свободна практика. Тогава ще разберете за какво става реч. Диспечери на здраве иначе пълни безхаберници.

Гост 13.02.2018 10:57:42

Още ли не си схванал,че нарая контрата ще остане у болните?Лекарите гладни няма да останат.

999 12.02.2018 13:29:25

Аман от това сдружение. Нищо полезно не правят и вечно търсят скандал. Това не се отразява добре на общопрактикуващите лекари, защото ги представя като вечно недоволни мрънкала, но които не може да се угоди с нищо.

Гост 12.02.2018 14:04:39

Галфон, кажи си ,че на теб като прост пролетарски паразит, не ти харесва лекарите да са свободни ,а да са зависими от червени боклуци вечно. Мрънкалото подсмърчащо пред кабинета ми ,че си ти , а не аз. Прочете ли първия коментар ?

Гост 12.02.2018 12:07:22

Ако идиотите от МЗ и НЗНОК се опитат силово да ми натресат пациенти над 2500 души и да назнчавам на моя издръжка още един лекар и медсестра даже, то ще си прекъсна договора поне за една година, пациентите отиват да търсят друг безплатен лекар , ще направя поне 1000 пациенти частни, а тъпата касичка ще видим къде ще ги запише след това. И такова мое решение вероятно ще повлече и други практики като лавина. Много интересно ще стане, защото мога да издържа и 5-7 години бе договор с НЗОК и дори само 2-3 частни прегледи дневно вместо 30 незаплащани и без това от гадната каса. Вероятни и други лекари могат да направят това. Не се е бавайте другарки и другари с ОПЛ, защото падате като круши за 6 месеца. Ние все някога ше се разкараме от унизителните договори с вас политическите боклуци, ако искате ускорете този процес, щото иначе доста сме инертни, но тук вече ще е края на търпението....


Още новини
Пета бъбречна трансплантация за 12 дни в „Александровска”
15.12.2018 15:03:48

Пета бъбречна трансплантация за 12 дни в „Александровска”

По повод възникнала донорска ситуация, на 14 декември сутринта екипи от  УМБ ...

МЗ ще плаща на лечебните заведения да назначават специализанти с дефицитни специалности
15.12.2018 13:38:07 Надежда Ненова

МЗ ще плаща на лечебните заведения да назначават специализанти с дефицитни специалности

„Към настоящия момент се отчита, че държавата в лицето на Министерството на здравеопазванет ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...