!
Четвъртък, 25 Април 2024
25
апр
1
 

Из пресата: Промените в ТЕЛК, здравната карта, наш лекар с признание зад граница

Сряда, 25 Април 2018 | 09:26:54
1

„Лекарите ще дават процент инвалидност и за второ, трето и всяко заболяване на пациентите, но само ако то е оценено на над 50% нетрудоспособност. Това обаче ще бъде вписано допълнително в промените за медицинската експертиза. Гарант, че ще стане,

„Лекарите ще дават процент инвалидност и за второ, трето и всяко заболяване на пациентите, но само ако то е оценено на над 50% нетрудоспособност. Това обаче ще бъде вписано допълнително в промените за медицинската експертиза. Гарант, че ще стане, ще е лично вицепремиерът Валери Симеонов”. Това пише днес „24 часа” във връзка с повторно качените промени в ТЕЛК на сайта на МЗ за обществено обсъждане.

„Във вторник здравното министерство пак качи стария проект за радикални промени в издаването на решенията за ТЕЛК. Там обаче липсваха текстовете за процентите за вторите заболявания. В специален протокол от срещата с хората с увреждания седят подписите на вицепремиера Симеонов и здравния министър Кирил Ананиев, който е пратен до организациите, заедно със сравнителен анализ на промените.

„Проектът предвижда още за всяка диагноза вече да се дава точно определен процент инвалидност, а не с диапазони, както е сега. Завишени са процентите при някои злокачествени заболявания. При стенокардия вместо 30-50% вече ще се дават 40%, когато сърцето не може да поема достатъчно количество кръв, и 50%, ако не изпомпва достатъчно”, допълва изданието.

Друг документ, публикуван за обществено обсъждане, също привлича вниманието на медиите. „5892 са излишните легла за активно лечение в болниците у нас, като основно излишъкът е съсредоточен в София и Пловдив. Използваемостта на тази база рядко надхвърля 70%, а над половината области имат нужда от още общопрактикуващи лекари. Това показва проектът на националната здравна карта, публикуван от здравното министерство за обществено обсъждане”, четем в „Сега”, който отбелязва, че в оценката за въздействието на картата е записано, че се очаква още тази година по нейните критерии да се сключват новите договори с болниците, благодарение на което ще се постигне финансова дисциплина.

„Приемането на нова национална здравна карта се налага, след като миналата година ВАС отмени по формални причини предишния вариант на картата - защото не беше публикувана в Държавен вестник”, припомня вестникът.

„Монитор” информира за инцидент, при който медици от Спешна помощ спрели влак, за да помогнат на пациент. „Отровна змия ухапа медицинска сестра от столицата по време на излет и пострадалата получила реакция, не довела до смърт само заради бързата намеса на спешните медици.

Нелепият инцидент е станал преди два дни в района на Скакавишкия водопад. Изведнъж жената усетила силна болка в дясната ръка. Видяла е единствено опашката на змията. След това започнала да се подува и решила заедно с приятелка си да слязат до спирката в района на село Полска Скакавица, където се качват на влака Кюстендил –София”, разказва изданието.

„При нас постъпи обаждане малко след 14 часа. Чухме само едно-две изречения и връзката прекъсна, разбрахме единствено в кой район се намира пострадалата и че се е качила на влака. До там нямаше как да достигне линейка, единствената ни връзка беше жп линията. Поради тази причина ние отидохме до Каменната кариера, където се наложи да спрем влака и да поемем пострадалата”, коментира реаниматорът с 25-годишен стаж в Спешен център - Кюстендил д-р Чепенков. Той обяснява, че за първи път се сблъсква с подобен случай”, продължава изданието.

„Що се отнася до пострадалата, веднага след поемането й от спешните медици на нея са направени реанимационни действия, поставени е и противозмийски серум. Малко след това пострадалата е транспортирана до токсикологията на столичната клиника „Пирогов”. Само ден след случилото се заваляха и благодарности от страна на близките на медицинската сестра към екипа, спасил живота й”, допълва още публикацията.

„Телеграф” пък съобщава за българска лекарка, удостоена с награда в САЩ. „Великотърновска лекарка бе удостоена с престижното звание „Герой на общественото здраве за 2018 г.” на американския град Лексингтън, щата Кентъки.

Престижната награда се дава всяка година на лица, демонстрирали своята отдаденост за подобряване живота на хората в Лексингтън и общината”, пише изданието и разказва: „Д-р Светла Славова е доцент по биостатистика в Университета на Кентъки, Колеж по обществено здраве. Ръководи редица проекти, свързани с намаляване на злоупотребата с наркотици и свързаните с тях смъртни случаи. Има статии с анализ на разрастването на зависимостта от опиоидни лекарства в Кентъки и в САЩ, както и създаване на практически програми за подобряване на здравето на местните жители. С нейна помощ здравният отдел на Лексингтън получава 100 хил. долара за закупуване на лекарство срещу предозиране с наркотици, което да предложи безплатно на жителите”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2%z4

Elf 25.04.2018 10:03:59

Lekarkata v Leksington ne e ,,Vasha,, !Vashi sa samo mindilite koiti rabotiat oste s Kasata i komunisticheskoto ministerstvo na SIK.A SIK moje da jade na amerikankata rodena v Balgaria lainata.


Всичко за коронавируса
Още новини
Разпределиха ресорите на зам.-министрите
24.04.2024 17:56:24

Разпределиха ресорите на зам.-министрите

Разпределени са ресорите на заместник-министрите на здравеопазването от екипа на служебния минист ...

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас
24.04.2024 17:29:26 Невена Попова

МЗ: 387 са официално съобщените случаи на коклюш у нас

Официално съобщените случаи на коклюш в страната са 387. Това каза пред журналисти д-р Кремена Па ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...