Сряда, 21 Октомври 2020
25
апр
1
 

Из пресата: Промените в ТЕЛК, здравната карта, наш лекар с признание зад граница

Сряда, 25 Април 2018 | 09:26:54
1

„Лекарите ще дават процент инвалидност и за второ, трето и всяко заболяване на пациентите, но само ако то е оценено на над 50% нетрудоспособност. Това обаче ще бъде вписано допълнително в промените за медицинската експертиза. Гарант, че ще стане,

„Лекарите ще дават процент инвалидност и за второ, трето и всяко заболяване на пациентите, но само ако то е оценено на над 50% нетрудоспособност. Това обаче ще бъде вписано допълнително в промените за медицинската експертиза. Гарант, че ще стане, ще е лично вицепремиерът Валери Симеонов”. Това пише днес „24 часа” във връзка с повторно качените промени в ТЕЛК на сайта на МЗ за обществено обсъждане.

„Във вторник здравното министерство пак качи стария проект за радикални промени в издаването на решенията за ТЕЛК. Там обаче липсваха текстовете за процентите за вторите заболявания. В специален протокол от срещата с хората с увреждания седят подписите на вицепремиера Симеонов и здравния министър Кирил Ананиев, който е пратен до организациите, заедно със сравнителен анализ на промените.

„Проектът предвижда още за всяка диагноза вече да се дава точно определен процент инвалидност, а не с диапазони, както е сега. Завишени са процентите при някои злокачествени заболявания. При стенокардия вместо 30-50% вече ще се дават 40%, когато сърцето не може да поема достатъчно количество кръв, и 50%, ако не изпомпва достатъчно”, допълва изданието.

Друг документ, публикуван за обществено обсъждане, също привлича вниманието на медиите. „5892 са излишните легла за активно лечение в болниците у нас, като основно излишъкът е съсредоточен в София и Пловдив. Използваемостта на тази база рядко надхвърля 70%, а над половината области имат нужда от още общопрактикуващи лекари. Това показва проектът на националната здравна карта, публикуван от здравното министерство за обществено обсъждане”, четем в „Сега”, който отбелязва, че в оценката за въздействието на картата е записано, че се очаква още тази година по нейните критерии да се сключват новите договори с болниците, благодарение на което ще се постигне финансова дисциплина.

„Приемането на нова национална здравна карта се налага, след като миналата година ВАС отмени по формални причини предишния вариант на картата - защото не беше публикувана в Държавен вестник”, припомня вестникът.

„Монитор” информира за инцидент, при който медици от Спешна помощ спрели влак, за да помогнат на пациент. „Отровна змия ухапа медицинска сестра от столицата по време на излет и пострадалата получила реакция, не довела до смърт само заради бързата намеса на спешните медици.

Нелепият инцидент е станал преди два дни в района на Скакавишкия водопад. Изведнъж жената усетила силна болка в дясната ръка. Видяла е единствено опашката на змията. След това започнала да се подува и решила заедно с приятелка си да слязат до спирката в района на село Полска Скакавица, където се качват на влака Кюстендил –София”, разказва изданието.

„При нас постъпи обаждане малко след 14 часа. Чухме само едно-две изречения и връзката прекъсна, разбрахме единствено в кой район се намира пострадалата и че се е качила на влака. До там нямаше как да достигне линейка, единствената ни връзка беше жп линията. Поради тази причина ние отидохме до Каменната кариера, където се наложи да спрем влака и да поемем пострадалата”, коментира реаниматорът с 25-годишен стаж в Спешен център - Кюстендил д-р Чепенков. Той обяснява, че за първи път се сблъсква с подобен случай”, продължава изданието.

„Що се отнася до пострадалата, веднага след поемането й от спешните медици на нея са направени реанимационни действия, поставени е и противозмийски серум. Малко след това пострадалата е транспортирана до токсикологията на столичната клиника „Пирогов”. Само ден след случилото се заваляха и благодарности от страна на близките на медицинската сестра към екипа, спасил живота й”, допълва още публикацията.

„Телеграф” пък съобщава за българска лекарка, удостоена с награда в САЩ. „Великотърновска лекарка бе удостоена с престижното звание „Герой на общественото здраве за 2018 г.” на американския град Лексингтън, щата Кентъки.

Престижната награда се дава всяка година на лица, демонстрирали своята отдаденост за подобряване живота на хората в Лексингтън и общината”, пише изданието и разказва: „Д-р Светла Славова е доцент по биостатистика в Университета на Кентъки, Колеж по обществено здраве. Ръководи редица проекти, свързани с намаляване на злоупотребата с наркотици и свързаните с тях смъртни случаи. Има статии с анализ на разрастването на зависимостта от опиоидни лекарства в Кентъки и в САЩ, както и създаване на практически програми за подобряване на здравето на местните жители. С нейна помощ здравният отдел на Лексингтън получава 100 хил. долара за закупуване на лекарство срещу предозиране с наркотици, което да предложи безплатно на жителите”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gH8A

Elf 25.04.2018 10:03:59

Lekarkata v Leksington ne e ,,Vasha,, !Vashi sa samo mindilite koiti rabotiat oste s Kasata i komunisticheskoto ministerstvo na SIK.A SIK moje da jade na amerikankata rodena v Balgaria lainata.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Маските на открито стават задължителни от четвъртък
20.10.2020 17:44:37

Маските на открито стават задължителни от четвъртък

Маските на открито стават задължителни от четвъртък. Това заяви министърът на здравеопазването пр ...

Близо 5 млн. лв. допълнително на месец искат от НСОПЛБ за работа с COVID
20.10.2020 17:10:07

Близо 5 млн. лв. допълнително на месец искат от НСОПЛБ за работа с COVID

Да се въведе заплащане за: работа с карантинирани пациенти (независимо от причината), което изиск ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...