Четвъртък, 19 Септември 2019
04
юли
1
 

Из пресата: Реакции след номинацията на д-р Дечев, основни проблеми в системата според граждани

Сряда, 04 Юли 2018 | 09:22:42
1

Вече окончателно ясната единствена кандидатура за шеф на Касата и днес намира място в пресата. „Дума” се обръща към представители на лявото политическо пространство за коментар на предложения за поста д-р Дечо Дечев. „Д-р Дечо Дечев е

Вече окончателно ясната единствена кандидатура за шеф на Касата и днес намира място в пресата. „Дума” се обръща към представители на лявото политическо пространство за коментар на предложения за поста д-р Дечо Дечев. „Д-р Дечо Дечев е мениджър от професията, както сме свикнали да казваме. Има огромен исторически опит в здравеопазването и малка лична роля в т.нар. реформа в системата”, коментира пред изданието доц. Георги Йорданов от БСП.

„Д-р Дечев е от хората, на които няма какво да се обяснява, много добре знае проблемите на НЗОК и чакаме да видим какво мисли за промяната, която трябва да се извърши в нея. Тези от парламентарната ни група, които смятат, че той е удачна кандидатура, не са малко”, казва още той и допълва: „Дечев е от хората, които имат голям опит в областта на лекарствоснабдяването, а в момента един от големите проблеми е стабилизирането на финансовата рамка на лекарствоснабдяването в касата. Лично аз очаквам да чуя с интерес каква е неговата визия за промени в този сектор.

И нещо важно: необходима е много добра съгласуваност между управителя на НЗОК и министъра на здравеопазването, както и със зам.-министъра Жени Начева, която е и председател на Надзорния съвет.”

Одобрение за кандидатурата изразява и бившият здравен министър д-р Мими Виткова: „Д-р Дечев е едно от малкото сполучливи политически решения на управляващите за този пост. Не само управленският му опит, а резултатите от дейността му са красноречиво доказателство в подкрепа на това мнение. Той доказа, че и държавна болница може да се справя добре с финансовите трудности, ако се управлява правилно. Да не забравяме, че управлявалите УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, преди той да поеме този пост, оставиха фалирала болница. Той създаде модел на успешно управление”, отбелязва тя.

По думите й, най-сериозният проблем пред него е, че очакванията на обществото и медицинската общност са големи, а възможностите на ръководството на НЗОК са не повече от тези на един изпълнител на гласуван от парламента бюджет. „Проблемите на НЗОК са част от проблемите на здравеопазването, чиито решения зависят от социалните рецептори на политиците и от политическата им воля да ги решават в полза на обществото, а не на корпоративни и лични интереси. Дечев не може да реши проблема с неравностойното участие на държавата в осигурителната система (плаща вноски за 2/3 от населението и внася в бюджета на НЗОК 1/3 от средствата). МЗ всеки ден открива нови болници в големите градове, а НЗОК има единственото право и задължение да финансира дейността им. Това са част от проблемите, които изискват политическо решение и управителят на НЗОК може единствено да настоява за такова, ако не иска да поема негативите от лошото управление на обществените средства в здравната система”, коментира д-р Виткова и посочва: „Не бих си позволила да давам рецепти за управление, но вярвам, че д-р Дечев не е поклонник на тезата, че всички проблеми на здравната система ще се решат с повече пазар. В нито една страна тази теория не работи добре, дори в най-пазарната и богата страна САЩ”.

„24 часа” пък се спира на резултатите от вече традиционната си анкета във връзка с инициативата „Лекарите, на които вярваме”. Допитването има за цел да открои основните според гражданите проблеми в здравния сектор. „Не сме наясно за какво отиват здравните осигуровки - този проблем на здравеопазването събира най-много посочвания в допитване на „24 часа”, проведено от 20 до 30 юни в сайта ни и от кореспондентите на вестника”, информира изданието, като уточнява, че в анкетата са участвали 2300 души.

„Номер две сред най-острите проблеми според анкетираните е контролът на харчовете на болниците.

Два проблема са на трето място с 12% посочвания - доплащането на пациента и бездушно отношение на медицинските кадри”, отчита вестникът и коментира: „Явно парите за здраве, тяхното разпределение и изразходване, прозрачността и контролът са най-проблемната тема в очите на хората”.

За 11% недостигът на специалисти, свързан с изтичането на лекари и медицински сестри в чужбина, е основен проблем, 8 на сто пък виждат проблем в профилактиката, а други 7 на сто - в недостига на пари за заплати на лекарите и за материалната база, а за 5% столицата и големите градове съсредоточават специалисти и добра база, които често остават недостъпни за хората от малките градове и села, отчита още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
y4tu

Гост 04.07.2018 11:00:45

Герберасти и комунисти в единен строй. След АЕЦ Белене още признаци на идентчност между двата отбора на БКП - Отбор А (БСП) и отбор Б на БКП (ГЕРБ) които досега се правеха ,че са нещо различно .Целта е на всяка цена да се запази Семашко и незаплащаното здравно обслужване наречено още 'безплатно' . Ура другари от БСП помагащи на другарите от ГЕРБ. Слава,вечна слава на двете комунистически партии. Да му мисли тъпият ЗЗОЛ който чака европейско здравеопазване. Лекарите сме наясно какво следва (пак)....


Още новини
Ценовата прозрачност би повишила и качеството на медицинската услуга
18.09.2019 17:13:47 Надежда Ненова

Ценовата прозрачност би повишила и качеството на медицинската услуга

Здравният икономист Аркади Шарков изтъкна ролята на недофинансираната здравна система у нас за ри ...

КЗК пусна обществената поръчка за Националната детска болница
18.09.2019 16:34:12

КЗК пусна обществената поръчка за Националната детска болница

КЗК отхвърли искането за „спиране на процедурата” за възлагане на обществена поръчка ...
Актуална тема
Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...