!
Сряда, 17 Април 2024
04
юли
1
 

Из пресата: Реакции след номинацията на д-р Дечев, основни проблеми в системата според граждани

Сряда, 04 Юли 2018 | 09:22:42
1

Вече окончателно ясната единствена кандидатура за шеф на Касата и днес намира място в пресата. „Дума” се обръща към представители на лявото политическо пространство за коментар на предложения за поста д-р Дечо Дечев. „Д-р Дечо Дечев е

Вече окончателно ясната единствена кандидатура за шеф на Касата и днес намира място в пресата. „Дума” се обръща към представители на лявото политическо пространство за коментар на предложения за поста д-р Дечо Дечев. „Д-р Дечо Дечев е мениджър от професията, както сме свикнали да казваме. Има огромен исторически опит в здравеопазването и малка лична роля в т.нар. реформа в системата”, коментира пред изданието доц. Георги Йорданов от БСП.

„Д-р Дечев е от хората, на които няма какво да се обяснява, много добре знае проблемите на НЗОК и чакаме да видим какво мисли за промяната, която трябва да се извърши в нея. Тези от парламентарната ни група, които смятат, че той е удачна кандидатура, не са малко”, казва още той и допълва: „Дечев е от хората, които имат голям опит в областта на лекарствоснабдяването, а в момента един от големите проблеми е стабилизирането на финансовата рамка на лекарствоснабдяването в касата. Лично аз очаквам да чуя с интерес каква е неговата визия за промени в този сектор.

И нещо важно: необходима е много добра съгласуваност между управителя на НЗОК и министъра на здравеопазването, както и със зам.-министъра Жени Начева, която е и председател на Надзорния съвет.”

Одобрение за кандидатурата изразява и бившият здравен министър д-р Мими Виткова: „Д-р Дечев е едно от малкото сполучливи политически решения на управляващите за този пост. Не само управленският му опит, а резултатите от дейността му са красноречиво доказателство в подкрепа на това мнение. Той доказа, че и държавна болница може да се справя добре с финансовите трудности, ако се управлява правилно. Да не забравяме, че управлявалите УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, преди той да поеме този пост, оставиха фалирала болница. Той създаде модел на успешно управление”, отбелязва тя.

По думите й, най-сериозният проблем пред него е, че очакванията на обществото и медицинската общност са големи, а възможностите на ръководството на НЗОК са не повече от тези на един изпълнител на гласуван от парламента бюджет. „Проблемите на НЗОК са част от проблемите на здравеопазването, чиито решения зависят от социалните рецептори на политиците и от политическата им воля да ги решават в полза на обществото, а не на корпоративни и лични интереси. Дечев не може да реши проблема с неравностойното участие на държавата в осигурителната система (плаща вноски за 2/3 от населението и внася в бюджета на НЗОК 1/3 от средствата). МЗ всеки ден открива нови болници в големите градове, а НЗОК има единственото право и задължение да финансира дейността им. Това са част от проблемите, които изискват политическо решение и управителят на НЗОК може единствено да настоява за такова, ако не иска да поема негативите от лошото управление на обществените средства в здравната система”, коментира д-р Виткова и посочва: „Не бих си позволила да давам рецепти за управление, но вярвам, че д-р Дечев не е поклонник на тезата, че всички проблеми на здравната система ще се решат с повече пазар. В нито една страна тази теория не работи добре, дори в най-пазарната и богата страна САЩ”.

„24 часа” пък се спира на резултатите от вече традиционната си анкета във връзка с инициативата „Лекарите, на които вярваме”. Допитването има за цел да открои основните според гражданите проблеми в здравния сектор. „Не сме наясно за какво отиват здравните осигуровки - този проблем на здравеопазването събира най-много посочвания в допитване на „24 часа”, проведено от 20 до 30 юни в сайта ни и от кореспондентите на вестника”, информира изданието, като уточнява, че в анкетата са участвали 2300 души.

„Номер две сред най-острите проблеми според анкетираните е контролът на харчовете на болниците.

Два проблема са на трето място с 12% посочвания - доплащането на пациента и бездушно отношение на медицинските кадри”, отчита вестникът и коментира: „Явно парите за здраве, тяхното разпределение и изразходване, прозрачността и контролът са най-проблемната тема в очите на хората”.

За 11% недостигът на специалисти, свързан с изтичането на лекари и медицински сестри в чужбина, е основен проблем, 8 на сто пък виждат проблем в профилактиката, а други 7 на сто - в недостига на пари за заплати на лекарите и за материалната база, а за 5% столицата и големите градове съсредоточават специалисти и добра база, които често остават недостъпни за хората от малките градове и села, отчита още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZKgV

Гост 04.07.2018 11:00:45

Герберасти и комунисти в единен строй. След АЕЦ Белене още признаци на идентчност между двата отбора на БКП - Отбор А (БСП) и отбор Б на БКП (ГЕРБ) които досега се правеха ,че са нещо различно .Целта е на всяка цена да се запази Семашко и незаплащаното здравно обслужване наречено още безплатно . Ура другари от БСП помагащи на другарите от ГЕРБ. Слава,вечна слава на двете комунистически партии. Да му мисли тъпият ЗЗОЛ който чака европейско здравеопазване. Лекарите сме наясно какво следва (пак)....


Всичко за коронавируса
Още новини
134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта
17.04.2024 17:22:33

134 абсолвенти от МУ – Пловдив положиха клетвата на магистър-фармацевта

„Тържествено обещавам за посветя всичките си знания и сили за опазване на човешкото здраве, ...

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори
17.04.2024 16:56:47

Първите четири медсестри, стипендианти на община Свиленград, подписаха договори

Първите медицински сестри - стипендианти на община Свиленград подписаха договори с кмета на града ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...