Четвъртък, 15 Ноември 2018
04
юли
1
 

Из пресата: Реакции след номинацията на д-р Дечев, основни проблеми в системата според граждани

Сряда, 04 Юли 2018 | 09:22:42
1

Вече окончателно ясната единствена кандидатура за шеф на Касата и днес намира място в пресата. „Дума” се обръща към представители на лявото политическо пространство за коментар на предложения за поста д-р Дечо Дечев. „Д-р Дечо Дечев е

Вече окончателно ясната единствена кандидатура за шеф на Касата и днес намира място в пресата. „Дума” се обръща към представители на лявото политическо пространство за коментар на предложения за поста д-р Дечо Дечев. „Д-р Дечо Дечев е мениджър от професията, както сме свикнали да казваме. Има огромен исторически опит в здравеопазването и малка лична роля в т.нар. реформа в системата”, коментира пред изданието доц. Георги Йорданов от БСП.

„Д-р Дечев е от хората, на които няма какво да се обяснява, много добре знае проблемите на НЗОК и чакаме да видим какво мисли за промяната, която трябва да се извърши в нея. Тези от парламентарната ни група, които смятат, че той е удачна кандидатура, не са малко”, казва още той и допълва: „Дечев е от хората, които имат голям опит в областта на лекарствоснабдяването, а в момента един от големите проблеми е стабилизирането на финансовата рамка на лекарствоснабдяването в касата. Лично аз очаквам да чуя с интерес каква е неговата визия за промени в този сектор.

И нещо важно: необходима е много добра съгласуваност между управителя на НЗОК и министъра на здравеопазването, както и със зам.-министъра Жени Начева, която е и председател на Надзорния съвет.”

Одобрение за кандидатурата изразява и бившият здравен министър д-р Мими Виткова: „Д-р Дечев е едно от малкото сполучливи политически решения на управляващите за този пост. Не само управленският му опит, а резултатите от дейността му са красноречиво доказателство в подкрепа на това мнение. Той доказа, че и държавна болница може да се справя добре с финансовите трудности, ако се управлява правилно. Да не забравяме, че управлявалите УМБАЛ „Св. Иван Рилски”, преди той да поеме този пост, оставиха фалирала болница. Той създаде модел на успешно управление”, отбелязва тя.

По думите й, най-сериозният проблем пред него е, че очакванията на обществото и медицинската общност са големи, а възможностите на ръководството на НЗОК са не повече от тези на един изпълнител на гласуван от парламента бюджет. „Проблемите на НЗОК са част от проблемите на здравеопазването, чиито решения зависят от социалните рецептори на политиците и от политическата им воля да ги решават в полза на обществото, а не на корпоративни и лични интереси. Дечев не може да реши проблема с неравностойното участие на държавата в осигурителната система (плаща вноски за 2/3 от населението и внася в бюджета на НЗОК 1/3 от средствата). МЗ всеки ден открива нови болници в големите градове, а НЗОК има единственото право и задължение да финансира дейността им. Това са част от проблемите, които изискват политическо решение и управителят на НЗОК може единствено да настоява за такова, ако не иска да поема негативите от лошото управление на обществените средства в здравната система”, коментира д-р Виткова и посочва: „Не бих си позволила да давам рецепти за управление, но вярвам, че д-р Дечев не е поклонник на тезата, че всички проблеми на здравната система ще се решат с повече пазар. В нито една страна тази теория не работи добре, дори в най-пазарната и богата страна САЩ”.

„24 часа” пък се спира на резултатите от вече традиционната си анкета във връзка с инициативата „Лекарите, на които вярваме”. Допитването има за цел да открои основните според гражданите проблеми в здравния сектор. „Не сме наясно за какво отиват здравните осигуровки - този проблем на здравеопазването събира най-много посочвания в допитване на „24 часа”, проведено от 20 до 30 юни в сайта ни и от кореспондентите на вестника”, информира изданието, като уточнява, че в анкетата са участвали 2300 души.

„Номер две сред най-острите проблеми според анкетираните е контролът на харчовете на болниците.

Два проблема са на трето място с 12% посочвания - доплащането на пациента и бездушно отношение на медицинските кадри”, отчита вестникът и коментира: „Явно парите за здраве, тяхното разпределение и изразходване, прозрачността и контролът са най-проблемната тема в очите на хората”.

За 11% недостигът на специалисти, свързан с изтичането на лекари и медицински сестри в чужбина, е основен проблем, 8 на сто пък виждат проблем в профилактиката, а други 7 на сто - в недостига на пари за заплати на лекарите и за материалната база, а за 5% столицата и големите градове съсредоточават специалисти и добра база, които често остават недостъпни за хората от малките градове и села, отчита още изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3khg

Гост 04.07.2018 11:00:45

Герберасти и комунисти в единен строй. След АЕЦ Белене още признаци на идентчност между двата отбора на БКП - Отбор А (БСП) и отбор Б на БКП (ГЕРБ) които досега се правеха ,че са нещо различно .Целта е на всяка цена да се запази Семашко и незаплащаното здравно обслужване наречено още 'безплатно' . Ура другари от БСП помагащи на другарите от ГЕРБ. Слава,вечна слава на двете комунистически партии. Да му мисли тъпият ЗЗОЛ който чака европейско здравеопазване. Лекарите сме наясно какво следва (пак)....


Още новини
За да има донори са нужни координаторски екипи и възстановяване доверието в лекарите
15.11.2018 12:37:37

За да има донори са нужни координаторски екипи и възстановяване доверието в лекарите

„Недостатъчността на донори поставя екипите в ситуация, в която няма да могат да правят чес ...

Европейски ден за разумна употреба на антибиотиците отбелязват в МУ-Пловдив
15.11.2018 12:07:15

Европейски ден за разумна употреба на антибиотиците отбелязват в МУ-Пловдив

Медицински университет – Пловдив ще отбележи Ев ...
Актуална тема
Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи
07.04.2018 14:19:32 Надежда Ненова

Липсващите медицински специалисти у нас оскъпяват достъпа до здравни грижи

Два големи проблема се очертават пред България в контекста на универсалното здравно покритие. Тов ...