!
Понеделник, 17 Юни 2024
08
март
12
 

Из пресата: Спешна помощ, джипита, онлайн консултации с лекар

Четвъртък, 08 Март 2018 | 09:24:21
12

„Ще ви разкажа един случай. Получаваме повикване от човек, който описва някакви симптоми, нямащи нищо общо със спешно състояние. Тъй като ние записваме данните му - име, адрес и т.н., ми прави впечатление, че човекът живее точно срещу една от сто

„Ще ви разкажа един случай. Получаваме повикване от човек, който описва някакви симптоми, нямащи нищо общо със спешно състояние. Тъй като ние записваме данните му - име, адрес и т.н., ми прави впечатление, че човекът живее точно срещу една от столичните поликлиники и го питам защо не отиде там. Знаете ли какво ми отговори? „Защото има много хора и трябва да чакам”. Това е само един от многото примери, които показват отношението не само към спешните медици и нашата работа, а и към самата институция Спешна помощ”. Това пише завеждащият смяна в ЦСМП – София д-р Николай Кирилов в „Телеграф”.

„Всеки ден ни проклинат, заплашват, псуват. Чувал съм какво ли не. Жестоки неща. Че ще ме проследят до дома ми, ще отвлекат жена ми, ще убият детето ми. Ежедневно срещаме негативизъм, злоба, агресия. Обидно е! Много е обидно”, коментира той и отбелязва, че толерантността на българина е паднала до критична точка.

„Емпатията ни е заменена от егоизъм и ниска култура. Хората не си дават сметка или просто не ги интересува, че докато ние сме в дома им заради висока температура, някъде е станала катастрофа и някой умира. На днешното ми дежурство (вчера - бел.ред.), само до 12 часа сме приели 90 адреса, от които 15 са входирани с червен код, т.е. за изключителни спешни състояния. Знаете ли колко са реалните? Шест! Във всички останали случаи описаните по телефона симптоми са били или силно преувеличени, или откровена лъжа”, казва още д-р Кирилов.

„Сега” се спира на исканията на пациентска организация, свързани с работата на общопрактикуващите лекари. „Докато лични лекари протестират и от години искат размерът на потребителската такса да се увеличи, пациентски организации поискаха обратното - тя изобщо да отпадне.

„Настояваме да отпадне напълно потребителската такса за всички пациенти при посещение при общопрактикуващия лекар. Тъй като с подписването на Националния рамков договор 2018 бюджетът за джипитата е увеличен с 14 млн. лв., в т.ч. и за така наречената капитация (сума, отпускана за всеки пациент ежемесечно, независимо дали посещава лекаря или не), това ще осигури достатъчно допълнителни средства за лекарите, а и така ще ги освободим от административната тежест да отчитат касовите бележки на освободените от потребителските такси, която толкова ги натоварва”, се казва в позиция на пациентски организации „Заедно с теб”, адресирана до здравния министър Кирил Ананиев”, четем във вестника.

„От организацията са против и регламента, според който личните лекари могат да искат до 3 лв. за издаване на медицинска бележка за освобождаване от училище, а също и срещу исканото от общопрактикуващите отпадане на 24-часовото им разположение”, допълва изданието.

„24 часа” пък пише за приложение за консултация с лекар. „Лична онлайн консултация за броени минути ще получат пациенти от лекари във всички специалисти чрез платформата „Медикхоум”. Тя ще осигури на потребителите бърз достъп навсякъде и по всяко време до съвет и препоръки по здравни въпроси. В началото платформата ще е безплатна, след което потребителите ще избират между различни пакети с предплатени консултации и абонамент според собствените си възможности”, разказва публикацията.

„Приложението е пуснато тестово към края на януари и за един месец е инсталирано над 5000 пъти. Извършените онлайн консултации са над 1000. 2000 души са се регистрирали, а над 220 лекари с различни специалности са проявили интерес за участие”, информира ежедневникът и допълва: „В момента консултациите се извършват под формата на чат, в бъдеще ще се добавят и видео разговори и посещения на място”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MRQ9

ОПЛ 09.03.2018 16:05:47

За съжаление е вярно .Лесно се фалира търговско дружество-поставяш го в невъзможни за работа условия и ГЛОБИ,ГЛОБИ,ГЛОБИ от всички възможни институции-и то ФАЛИРА.Отдавна са го измислили -2003 г Има интервю на Мими Виткова във здраве .нет оттогава

GP 08.03.2018 16:23:58

Време е в извънболничната помощ всеки преглед да се заплаща от пациента директно на лекаря за всяка една медицинска и немедицинска дейност , а от НЗОК да има възстановяват парите . Така ще се оцени лекарския труд и няма да има ощетени и пациенти. А пък и фиска ще е доволен и няма да наричат лекарите крадливи. Няма да има достъп от типа " аз само да попитам" и питането да трае 30 минути с оформяне на куп листи и документи. Ще се пита след взет час , платена такса и само когато има нужда и не за сметка на тези които предварително са си взели час. Другото е постсоцализъм.

Гост 08.03.2018 12:13:17

Новият модел на министъра включва ликвидиране на търговските дружества. Общинските болници на ДКЦ и някои остават с държавните като второстепенни разпоредители към МЗ. Като едно време, бюджетни. Лекарите на заплата определена и платена от МЗ. Частните платени от джоба или от допълнителните фондове. Доболничната на заплати по трудов договор с РЗИ като представител на МЗ. В градовете обединяване в поликлиники. Честито! Като си завиждахте и разединявахте на болнична и доболнична, на СИМП и ПИМП, на частни и държавни, големи и малки, крадливи и некрадливи, сега вече ще сте еднакво равни. Равни по заплати, равни по богатство. Нали това ви беше проблема, кой колко точи касата? Сега еднакво богати на равни заплати. Честито!

Никодимчо 08.03.2018 14:40:01

Да бе, да... бълнувания на болен мозък. Още от първото изречение, че търговско дружество може да се ликвидира от днес за утре, говори за фантазия. Останалите небивалици не ми се коментират, и за слепия са ясни.

Гост 08.03.2018 21:19:42

Ще видиш какво са ти приготвили другарите сикаджии... Прочее, ако си от т.нар. "чантаджии", не бой се! За тебе трохи винаги ще има от трапезата!

Никодимчо 09.03.2018 09:50:00

И какво ще са ми приготвили срещу трудовия договор - материална база ли, персонал ли, консумативи и режийни ли, както е редно за работодател?

Гост 08.03.2018 12:25:27

НЕ РАЗПРОСТРАНЯВАЙ КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ СИ СЪНИЩА, защото не ни интересуват. Когато това стане ще трябва да си скубеш косите първо ти горко ридаейки, защото всички ще избягат от България, включително твоите деца и внуци и ще си стоиш в една комунистическа кочина без здравно обслужване и без близки , а тълпи мангали ще минават да те оправят в къщи всеки ден ЗАЩОТО БЕЛИ ХОРА НЯМА ДА ИМА ТУК. Евентуален .нов по-соро стар комунистически модел на Ананиев ще ви го начука модела яко отзад на пациентите. ЗА ЛЕКАРИТЕ СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ

Гост 08.03.2018 10:12:01

Изумително не е наглостта , простотията и злобата на приматите народна маса и управляващите мутрокомунисти . Изумително е ,че още има лекари, които да работят в СМП. Не ,че на другите места е по-различно, но това си е самобичуване, самоунижения и мазохизъм. Въобще е изумително ,че още не всички лекари са си хванали куфарите и стоят още тук,

Гост 08.03.2018 10:04:51

Пациентите от Враца и региона се насочват към Монтана.

Гост 08.03.2018 10:03:53

Поредно отделение във врачанската болница хлопва врати.

Гост 08.03.2018 10:02:38

Официално вече отделението по кардиология е затворено. Напуснали са трима лекари и затова не може да се направи график за дежурствата. Двамата специализанти пък са в отпуск, докато чакат да се реши съдбата на отделението.

Българин 08.03.2018 09:35:58

"„Всеки ден ни проклинат, заплашват, псуват. Чувал съм какво ли не. Жестоки неща. Че ще ме проследят до дома ми, ще отвлекат жена ми, ще убият детето ми. Ежедневно срещаме негативизъм, злоба, агресия. Обидно е! Много е обидно”, коментира той и отбелязва, че толерантността на българина е паднала до критична точка. „Емпатията ни е заменена от егоизъм и ниска култура. Хората не си дават сметка или просто не ги интересува, че докато ние сме в дома им заради висока температура, някъде е станала катастрофа и някой умира. На днешното ми дежурство (вчера - бел.ред.), само до 12 часа сме приели 90 адреса, от които 15 са входирани с червен код, т.е. за изключителни спешни състояния. Знаете ли колко са реалните? Шест! Във всички останали случаи описаните по телефона симптоми са били или силно преувеличени, или откровена лъжа”, казва още д-р Кирилов." Поздравления, д-р Кирилов! А КОГА ГОЛЕМИТЕ ТЕЛЕВИЗИИ У НАС - БНТ, НОВА, БТВ ЩЕ ДАДАТ ПОДОБЕН КОМЕНТАР КАТО ВАШИЯ В ЕФИРНО ВРЕМЕ? КОГА? ИЛИ .... НАЧАЛНИЦИТЕ ИМ ЗАБРАНЯВАТ? ОТГОРЕ не дават...


Всичко за коронавируса
Още новини
Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в УМБАЛ Каспела в Пловдив
17.06.2024 10:30:43

Три успешни метода за премахване на камъни в бъбреците прилагат в УМБАЛ Каспела в Пловдив

Причините за образуване на бъбречно-каменна болест не са напълно известни. Затова заболяването се ...

Още месец без износ на инсулини
17.06.2024 09:51:49

Още месец без износ на инсулини

Министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева издаде нова заповед за забрана износа на инсулини ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...