!
Неделя, 23 Юни 2024
20
апр
3
 

Из пресата: Финансовият стандарт за болниците, липсата на медсестри, 24-часовото разположение на личните лекари

Петък, 20 Април 2018 | 09:41:07
3

Само един вестник е отразил вчерашното заседание на здравната комисия в парламента, на което се коментираше стандартът за финансово управление на болниците. „Да се ревизира част от новия единен финансов модел за управление на болниците, поискаха

Само един вестник е отразил вчерашното заседание на здравната комисия в парламента, на което се коментираше стандартът за финансово управление на болниците. „Да се ревизира част от новия единен финансов модел за управление на болниците, поискаха вчера от сдруженията на областните и университетските лечебни заведения. Зам. здравният министър Жени Начева обеща да прегледа спорните текстове”, четем в „24 часа”.

„Да отпадне задължението болниците да планират харчовете си година по-рано, както и забраната да дават бонуси на персонала, ако имат борчове - това настояха от сдруженията на дискусия в парламентарната здравна комисия. И лекари, и депутати са съгласни, че има нужда от подобен единен финансов модел, но трябва да се коригира.

Основният проблем, довел болниците до тежкото финансово състояние, е заплащането им чрез клинични пътеки, без в тях да се отчита тежестта на заболяването, обема на оказаната помощ, квалификацията на лекарите, както и получаването на средства от здравната каса с два месеца закъснение, обясни Момчил Мавров от Сдружението на университетските болници. Според него допълнителното материално стимулиране е гръбнакът, който задържа кадрите в една болница. Ако такива не мога да се дават, хората ще си отидат, предупреди той”, пише изданието и допълва: „155 млн. лв. са просрочените задължения на 70-те държавни болници до края на февруари. Най-голямото просрочие е от 21 млн. лв., но в същото време половината от тези лечебни заведения нямат и лев просрочени дългове, заяви Начева.”

„Труд” пък се спира на устойчивата тенденция за намаляване на медицинските сестри у нас. „Недостигът на медицински сестри в България се задълбочава критично и към момента страната ни се нуждае от над 25 хил. специалисти. Това става ясно от приетия във вторник проект на Национална здравна карта, както и от данни на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ).

Работещите сестри в болничния сектор сега са малко над 17 хил., като са необходими най-малко още толкова. Подобна е ситуацията и в извънболничния сектор, където са ангажирани 7536 души, при нужда на населението от още 7751”, пише вестникът.

„Повече от половината сестри, които практикуват в момента в България, са пенсионерки, обясни пред „Труд” Милка Василева, председател на БАПЗГ и един от експертите, участвали в разработването на проекта на здравната карта”, допълва изданието и отбелязва, че по думите на Василева недостиг има абсолютно навсякъде, а ситуацията е подобна и по отношение на другите специалисти по здравни грижи - акушерки, рехабилитатори, рентгенови лаборанти, фелдшери, медицински лаборанти.

„Съгласно изискванията на Световната здравна организация за покриване на нуждите от здравни грижи в Европа, са нужни около 740 сестри на 100 хил. души население. За сравнение в България те са около 480 на 100 хил.”, четем още във всекидневника.

Вестниците се спират и на обявената вчера готовност от страна на „Пирогов” да сключи договори с общопрактикуващи лекари за неотложна помощ на пациентите им. „Пирогов” може да поеме пациентите на джипитата, когато те не са на разположение.

По закон семейните доктори трябва да осигурят денонощен достъп до медицинска помощ на своите пациенти. За целта те сключват договори с други практики или центрове, към които хората могат да се обърнат в случай на спешност. Джипитата неведнъж са негодували заради този ангажимент, но той така и не им беше отменен”, пише „Телеграф”.

„От 1 май спешната болница „Пирогов” има готовност да се ангажира с 24-часовата неотложна помощ на общопрактикуващите лекари в София”, съобщиха от лечебното заведение вчера. За целта ръководството на „Пирогов” предлага на джипитата да сключат договори с обновения медицински център към университетската болница. От там гарантират, че по този начин хората в София ще имат достъп до всички специалисти дори през почивните и празничните дни”, допълва публикацията.

Във връзка с това „24 часа” коментира: „Болестта не пита кога е празник, кога е делник, кога личният лекар е на работа, кога почива. И затова сега личните лекари (особено в София и големите градове) сключват договори с частни медицински центрове, които да поемат 24-часовата неотложна помощ по празници или когато са в отпуск.

Точно затова идеята на „Пирогов” да предложи на личните лекари в София да поеме 24-часовата им неотложна помощ идва навреме и е добър вариант да запълни някои празноти, недомислени от закона. Това е първото предимство.

Второто е още по-съществено - че „Пирогов” има голям брой специалисти, които могат да поемат лечението, което ще препоръча личният лекар. Така хората няма да се лутат в търсене на точния специалист. А третото предимство е доброто старо правило, известно на всички софиянци - ако няма кой да ти помогне, в „Пирогов” със сигурност ще го направят”.

„Монитор” пък вижда „хитри сметки” в идеята на спешния институт. „Болница „Пирогов”, която е единствената спешна в цялата страна, обяви, че е готова да поеме спешните пациенти на общопрактикуващите лекари, ако те сключат договор с нея.

На първо четене в това няма нищо лошо. Някой дори би казал: Браво!

Браво, браво, ама не съвсем. Защото какво излиза - спешно лечебно заведение, което е създадено да приема по спешност, ще приема пак спешни състояния нощем и в почивни дни, каквито са му задълженията, но за това ще иска и едни пари от личните лекари”, четем във вестника.

„Ясно е, че в тежки времена, особено за здравеопазването, в каквито този сектор е от памтивека, парите от здравната каса са колкото за Бог да прости. Това обаче не е повод точно по такъв начин да се набавят средства от джипитата. Има достатъчно възможности да допълнителни здравни услуги, за ВИП условия и какво ли още не. Но да се дублират услуги, е, меко казано, неприемливо.

Колкото до пациентите, те така и така са свикнали в извънработното време на личния лекар да отиват в „Пирогов”.

Ето такива хитри сметки се плетат тук и там, но дали болните са толкова прости, че да не ги прозрат?! Май не са”, смята изданието.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Nr%Z

Доктор 20.04.2018 11:09:53

На нощна смяна преглеждат болен по спешност и му казват-сега си добре но утре иди при семейния лекар и ни донеси едно направление за специалист и едно за изследвания или рентген !На колко пациенти личния лекар може в понеделник да даде такива талони?????

az 20.04.2018 11:18:17

Това означава,че пациентът не е спешен и трябва да плати 50 лв за преглед.

20.04.2018 13:43:15

И що а не плати 50 лева за здраве?? Като хвърлят стотачките в чалготеката за пиячка и курви - МОЖЕ! Но за лекар - НЕ МОЖЕ!


Всичко за коронавируса
Още новини
Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките
22.06.2024 09:45:37

Музеят по история на медицината на МУ – Варна отбелязва Еньовден с детски празник на билките

С акцент върху децата тази година Музеят по история на медицината към МУ – Варна ще отбележ ...

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали
22.06.2024 08:59:31

2 са новите случаи на коронавирус, няма починали

Две са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. Установ ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...