!
Петък, 19 Април 2024
05
ноем
31
 

Има ли място онкоболен в конкурс за асистент?

Д-р Радослав Наков се оплака, че не го допускат в конкурса, от Катедрата отричат

Вторник, 05 Ноември 2019 | 17:18:04 Надежда Ненова
31

„Не станах асистент, защото онкоболен няма място в Катедрата по гастроентерология на МУ-София“. Това заяви д-р Радислав Наков в емоционален по

„Не станах асистент, защото онкоболен няма място в Катедрата по гастроентерология на МУ-София“. Това заяви д-р Радислав Наков в емоционален пост във Фейсбук. В социалната мрежа той съобщи, че е диагностициран с клетъчен лимфом и че се е явил на конкурс за асистент в МУ-София, на който обаче не е допуснат до устен изпит.

„Въпреки заболяването ми се явих на конкурсен изпит за асистент към Катедрата по гастроентерология на МУ-София. След подаването на документите си за кандидатстване бях неколкократно съветван „да си гледам здравето“. Казаха на собствения ми баща „Да си гледам здравето“, на който и без това му е трудно да се справи с емоциите си около моето заболяване. Още при разглеждането на документите от комисията, която се състои от проф. Борислав Владимиров, проф. Йордан Генов и доц. Пламен Пенчев бяха направени коментари, че съм дал фалшиво медицинско, на което пише, че съм клинично здрав при наличието на онкохематологично заболяване. Да клинично здрав съм, (не)уважаемо жури. Засега.

В допълнение членове на журито са коментирали на рапорт и в лични разговори с колеги, че е недопустимо това, че съм си подал документите за конкурса, защото съм бил болен. На 31 октомври се проведе изпита. По регламент е анонимен и бяхме четири кандидати за три места. Един от кандидатите напусна изпита и не остана да чака резултатите, като останахме тримата кандидати за трите обявени места. По време на „анонимното“ проверяване на писмените работи доц. Пенчев извика поименно един от другите кандидати, за да разчете писмената си работа пред комисията под претекст, че не е достатъчно четлива. След това комисията ни повика всичките останали кандидати и съобщи, че за устен изпит продължава само извиканият да си разчете писмената работа колега, без да се обявят оценките с изтеглените предварително анонимни номера.

Мога смело да заявя, че през целия си професионален път съм преследвал научното и академичното в медицината на равно с грижата си за пациентите. И имам своите доказателства за това, които никоя комисия, съставена от „уважавани“ професори не може да ми отнеме. Имам 18 публикации с общ импакт фактор 39.463 и още 31 в реферирани списания (много повече от изискванията да се хабилитираш в МУ-София), носител съм на редица награди, а също така съм част от Управителния съвет на Европейското обединение по гастроентерология (UEG) и директор на Европейското училище за млади гастроентеролози“, пише д-р Наков.

От университета категорично отрекоха, че недопускането му до устен изпит има връзка със заболяването му. „Не гледаме кой е здрав и кой болен. Само трябва да си положи изпитите, тъй като става въпрос за асистентско място и трябва да покрие критериите на университета“, каза пред Zdrave.net зам.-деканът по следдипломно обучение на Медицинския факултет в МУ-София  и началник на Клиниката по гастроентерология в ИСУЛ, където работи и д-р Наков, проф. Борислав Владимиров.

„Двама от четиримата явили се, не са допуснати до устния изпит, а един се отказа. Конкурсът се преобявява, защото имаме нужда от още двама асистенти в Катедрата. Просто д-р Наков трябва да си положи изпитите и веднага ще стане асистент“, обясни той.

По думите на проф. Владимиров новият конкурс може да се проведе до два месеца. „Ние не сме против него. Напротив, ние сме „за“ той да е асистент“, допълни той.

Ректорът на МУ-София проф. Виктор Златков пък е поискал информация и становище по случая с д-р Радислав Наков  от декана на Медицински факултет чл. кор. проф. д-р Иван Митов, както и от председателя на изпитната комисия проф. д-р Борислав Владимиров, ръководител Катедра по  гастроентерология



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Jny4

МИНАВАЩ до Гост 11.11.2019 16:46:50

Аз пък познавам един, който неотдавна стана асистент, който под понятието МЕТХЕМОГЛОБИН разбираше - МЕД + ХЕМОГЛОБИН... Който разбрал - разбрал... Така, че... хайде холан! Коментарите са излишни! Истината всички я знаем...

Гост 08.11.2019 20:38:51

"Проф. Митов: Д-р Наков не е допуснат до устен изпит, заради ниска оценка на писмения". Просто и ясно!

Гост 08.11.2019 09:56:09

Онкоболен ДА!Този капут НЕ!

Гост 07.11.2019 14:19:18

Изчетох всички коментари - и нито един в полза на д-р Наков. Туй момче си затри кариерата.

! 07.11.2019 12:36:12

Интересно тогава как един простосмъртен лекар, който не е син/дъщеря на някой и не е болен, може да получи асистентско място? Що за държава е това? Като е бил неграмотен защо сте го назначили за специализант? На тая държава и трябват роби, а не мислещи хора, мислещите отдавна са зад граница и са си устроили живота.

Алоооооо! 07.11.2019 16:58:52

Отворко "!", ти правиш ли разлика между "зачислен за специализация" в дадена клиника, и "назначен на асистентско място" в същата, след проведен конкурс?

Гост 07.11.2019 14:17:28

Назначили са го, щото тати е доцент в същата клиника...

МИНАВАЩ 11.11.2019 16:43:16

Това няма никакво значение...

Гост 07.11.2019 12:20:43

Значи, г-н Наков първо се показва по национални телевизии в болнична обстановка, с три перфузора, закачени на централен венозен път. После излиза негова снимка пред Националната онкологична болница. След това разбираме, че е с онкохематологично заболяване. Но пък има документ, че е "клинично здрав"?!!

Отвратен 07.11.2019 09:08:48

Заглавието Ви е изключително некоректно! По-правилно би било да напишете "Задължително ли явил се онкоболен на конкурс за асистент трябва да печели конкурса?"

Гост 06.11.2019 20:27:10

"Д-р Радослав Наков се оплака, че не го допускат в конкурса, от Катедрата отричат". Допуснали са го, допуснали са го. Ама не го е спечелил!

Гост 06.11.2019 14:46:22

"Лошото" на интернет е, че много бързо можеш да провериш една лъжа. Която не отива на млад лекар (дори болен). Г-не Наков НЕ Е "директор на Европейското училище за млади гастроентеролози", както се представя, а член какъвто може да стане всеки, като си плати членския внос. Председател на Young Talent Group към Unites European Gastroenterology e Yasmijn van Herwaarden, както показва сайта на организацията https://www.ueg.eu/about-ueg/structure/boards-committees/young-talent-group/ А що се отнася до това, че е част от Управителния съвет на UEG, това само може да разсмее някой.

Гост 06.11.2019 19:54:51

Това оплакване е писано под диктовката на геят-директор на Алексндровска болница - Костадинка Ангелова. Той е менте доцент, менте директор и менте хирург. Доскоро това менте ближеше задните части нa Цветан Цветанов и благодарение на това му е досегашното кариерно развитие. Целенасочено му е диктувал какво да пише за да злепостави определени хора от Медицински университет-София.

Гост 06.11.2019 14:24:44

Не е лошо поне "здраве.нет" да покаже и ДРУГАТА ГЛЕДНА ТОЧКА! За другите "големи" телевизии е извън всякакво съмнение, поне за мен, че такова нещо НЯМА ДА НАПРАВЯТ!

Другата гледна точка 06.11.2019 14:23:30

Проф. Владимиров е категоричен, че кандидатът не е бил одобрен, защото не е показал достатъчно добро ниво на изпита. "Не е допуснат до устния изпит. Той и още един колега, който завърши преди една година в Плевен. Два месеца преди да се обяви конкурсът, през лятото, казва: "Ако не ме вземат, ще имат големи проблеми с мен". Това рефлектира върху всички болни, защото нажежава настроението на колегите. Каква е тази безцеремонност!? Това са лъжи. Ние не сме против волята на всеки един човек, който си положи изпита, да го вземе. Той ще преподава, той ще стане един ден професор. Но не може един неграмотен човек да претендира. Не може да пишеш неграмотно, да пишеш разпокъсани неща, да нямаш глобално мислене и да искаш да бъдеш лидер в университета. Това е страшно падение за българската цивилизация! Директорът е уведомен. Охраната е заснела поведението на човека изпратен да ме рекетира. Аз съм 37 години лекар в катедрата такова нещо не се е случвало. Това е прецедент."

Другата гледна точка 06.11.2019 14:22:51

Това не отговаря на истината. Той работи при нас 6 години, явява се два пъти на конкурс. Комисията е обективна. Това е ненаказано добро. Ние го назначихме на работа като специализант веднага - в деня, в който изтича назначението му в болницата. Баща му е наш колега. Два пъти след това се явява на конкурс. Комисията е вечно на едно и също мнение, тя е провела всички конкурси с всички асистенти. Но това е човек, който иска с болестта си да започне работа. Като знае, че е болен и ние ще му направим услуга... колега е, никога няма да го изоставим. Няма нормална логика, според която грешката да е при нас. Целта е да се постави комисията в състояние да си затвори очите за нещо, което не е така. Не искам да го коментирам. Казал съм още на бащата, той дойде да говори през лятото - нека да се излекува, всичко е в негова полза. Той има два сайта заедно със сина на професор от Ушна клиника, който дойде онзи ден, в петък да ме заплашва и да ми дава ултиматум до понеделник сутринта да променя мнението си, за да стане Наков асистент. Ако не, съм щял да имам проверки, разправии, да ми станел черен животът, такива неща. Сега научавам, че е син на наша колежка. Те са съсобственици на два сайта. Не съм против, ако той си положи изпита както трябва, аз не съм сам в тая комисия. Всичко е законно. Това са нечестни и грозни неща. Нямам нищо против детето, но пътят е един – конкурсен изпит за асистент, защото хората трябва да са грамотни"."

Гост 06.11.2019 13:55:23

След като колегата ни информира "как не е станал асистент, защото е онкоболен", би ли обяснил пред същите мас-медии "как е станал специализант в клиниката, където баща му е доцента"?

Обикновен лекар 06.11.2019 14:12:37

Не му е било лесно?

Гост 06.11.2019 13:36:56

След като чухме становището на г-н Наков, ето линк и към мнението на проф. Владимиров - председател на комисията. Всеки да си прави изводите. Не искам да коментирам безпардонната наглост на този млад човек, който се счита за "лекар". Това че е болен, не го извинява. https://offnews.bg/zdrave/diskriminiran-li-e-onkobolniat-lekar-kojto-se-e-iavil-na-konkurs-za-a-714891.html

Гост 06.11.2019 10:36:54

Първо, пожелавам на колегата да оздравее. Но... Когато от студентската скамейка си започнал точно желаната от теб специализация, точно в университетска болница и точно в клиниката, в която баща ти е доцент, нещата добиват малко по-различен вид. Жалка е сценката, която беше разиграна в репортажите по (забележете) няколко национални телевизии. Колегата, накичен със системи, се бори за своите "права"?!!. Не си спомням някога на друг лекар да е давана подобна трибуна. Това че си болен, не означава, че трябва автоматично да те назначат на желаното място. А да тръбиш това по медиите е доста жалко. Преди години имаше такъв случай: Конкурс за асистент в Клиниката по офталмология. Едната от кандидатките беше дъщеря на председателката на комисията. И спечели ...кой?

Истината 06.11.2019 11:48:33

Браво, колега! Много точен коментар! Особено със забележката за медиите - иначе, при други обстоятелства, винаги готови да се нахвърлят и разкъсат колега, като освирепели кучета!

? 06.11.2019 08:57:49

Абе нещо много мирише този случай, ама нейсе, запуши я...

Гост 06.11.2019 06:55:49

Срам! Подобни фигури е редно да са пример за подражание. С подобно поведение и решения отблъскват не само от себе си, но и от професията. Самозабравили се мънички хора от безизвестна България, в която се чувстват велможи. Международният срам да ви застигне

Гост 05.11.2019 21:33:55

Това оплакване на младото джендърче е писано под диктовката на Александровския менте директор.

Гост 05.11.2019 21:44:54

Джендърите се надушват.

Гост 05.11.2019 21:41:03

Генов, признай си, мишко

Един ОПЛ на 33 05.11.2019 18:20:47

Колегата започна кариерата си много"шумно"и явно е настъпил маса народ по мазолите.

Гост 05.11.2019 20:24:57

Мазолите на малките дребнави червени душици... по главиците трябва да ги стъпва, по кривите привити гръбначета

Гост 05.11.2019 18:14:47

Малки дребни професорски душици нещастни... джуджета!!!

МИНАВАЩ 05.11.2019 19:06:12

Джуджета - с червени шапчици с червен пискюл накрая.... Такива нямат милост, думата ЕМПАТИЯ не им е позната.... и ако не бяха навремето членове на БКП, щяха да бъдат професори, ама друг път!!!

Гост 05.11.2019 19:33:23

Сега се кипрят по избори из листите на другото БКП, това на Тиквопитека


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима
18.04.2024 17:19:20 Надежда Ненова

Доц. Антон Тонев: Тенденцията на обръщането на пирамидата на здравната система към извънболничната помощ е необратима

Развитието на високоспециализираната медицинска помощ в подкрепа на първичната медицинска помощ, ...

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи
18.04.2024 16:57:16

УМБАЛ „Канев“ предлага стипендии за бъдещи професионалисти по здравни грижи

Русенската УМБАЛ „Канев“ предлага възможност за финансиране обучението на студенти по ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...