Петък, 30 Септември 2022
16
септ
4
 

Заради ниски заплати

Има опасност от 1 октомври Бургас да остане без екипи на Спешна помощ, смята синдикалист

Петък, 16 Септември 2022 | 16:46:57
4

Има реална опасност от 1 октомври Бургас да остане без екипи на Спешна медицинска помощ. За това сигнализира Климентин Милчев, председател на местната синдикална структура на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) към КНСБ. По думите му проблемът ид

Има реална опасност от 1 октомври Бургас да остане без екипи на Спешна медицинска помощ. За това сигнализира Климентин Милчев, председател на местната синдикална структура на Центъра за спешна медицинска помощ (ЦСМП) към КНСБ. По думите му проблемът идва от колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, подписан с бившия министър Асена Сербезова на 12 април тази година. Според документа възнагражденията на шофьорите на линейка се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри. 

„Малко преди това в Народното събрание е внесена подписка с близо 10 000 гласа от цялата страна с искане категорията на труд за служителите на ЦСПМ да бъде променена от трета на втора. Тогавашният председател на здравната комисия обаче не е проявил желание да я разгледа. Хората са огорчени от подценяването на труда им и споделят, че се налага да работят на няколко места, за да могат да посрещат елементарните си битови потребности“, заяви Милчев, цитиран от БТА.

Работещите в сектора са получавали ежегодно увеличение на възнагражденията от 10%. Сега обаче този стимул е спрян, а предвид растящата инфлация финансовото им положение става все по-нестабилно.

От началото на тази година четирима души са напуснали структурата на Спешна помощ в Бургас заради ниското възнаграждение.

„Към момента още няколко човека заявиха, че ще си подадат молбите за освобождаване, сред тях и служители в Спешна помощ – Средец“, посочи за БТА Милчев.

„Известно е, че екипите на Спешна помощ в Бургас и областта не стигат. Територията на община Бургас се обслужва от шест линейки, едната от които е трупна. За цялата област специализираните медицински автомобили са едва 20 на брой. За изминалата година общият пробег на линейките е бил 1 500 000 км, което води до голяма амортизация и разход на гориво. Освен това районните спешни центрове са натрупали 250 000 лв. задължения от сметки за наеми и консумативи“, каза Милчев.

Той информира, че на 19 септември от 12:00 часа ще се проведе събрание на служителите на Спешна помощ в Бургаски регион. „Ще решаваме какви ще са нашите действия, ако не бъдат предприети спешни и адекватни мерки за разрешаването на проблема. Засега успявахме да потушим напрежението. В понеделник обаче решаваме - дали служителите ще излязат на протест или ще се предприеме масово напускане“, посочи Милчев.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2H5S

Гост 19.09.2022 09:02:04

Хахахах да живее Ахтополския почин и скъсването с комунистическата 'здравна' система!. Смърт на комунизма !

Маргрета колева 16.09.2022 20:26:35

Лекар,в системата на Бърза помощ,фсмпПанагюрище,обидно е шофъор на линейка да се приравнява на санитар,да се увеличи заплащането на шофъор,поне 1000лв основназаплата,част от шофьорите работят и като параметри,категориятруд да бъде от трета втора,ние сме единна система 112

шофьор в ЦСМП... 16.09.2022 19:29:05

ЕФЕКТИВНА СТАЧКА В ЦЯЛАТА СТРАНА КОЛЕГИ ШОФЬОРИ НА ЛИНЕЙКИ........ние не сме оператори,не заслужаваме такава обида и такива заплати,категория труд също трябва да се промени от трета(3) на втора(2).

шофьор в ЦСМП... 16.09.2022 19:17:59

кой измисли тая глупост,че ние не сме били шофьори а оператори на наземни незнам си какво???!!!да го духа този който го е измислил,повечето от нас колегите сме с категории "ДЕ"ние шофьорите в спешна медицинска помощ сме ВОДАЧИ НА АВТОМОБИЛИ СЪС СПЕЦИАЛЕН РЕЖИМ НА ДВИЖЕНИЕ!!!Това е на вниманието на малоумника който го е измоислил,че сме оператори,духай го на всички шофьори на линейки боклук мръсен!!!


Всичко за коронавируса
Още новини
Касата ще предложи договори за споделяне на риска с фармакомпаниите
29.09.2022 17:21:38 Невена Попова

Касата ще предложи договори за споделяне на риска с фармакомпаниите

„Експертите на НЗОК правят разчети, на базата на които може да се подготви предложение в бю ...

Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна през октомври
29.09.2022 17:13:20

Безплатни прегледи за рак на гърдата в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна през октомври

За поредна година УМБАЛ „Света Марина“ - Варна се присъединява към инициативата за пр ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...