!
Неделя, 10 Декември 2023
23
ян
10
 

Д-р Дечо Дечев:

Има решение за лекарствата, който не го подкрепи, да си носи политическата отговорност

Сряда, 23 Януари 2019 | 09:37:13
10

Основният проблем в здравеопазването е несъвпадението между обема дейности, които е определила политическата класа, и средствата, с които трябва да се заплатят тези дейности. Това заяви пред БНТ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Той даде прим

Основният проблем в здравеопазването е несъвпадението между обема дейности, които е определила политическата класа, и средствата, с които трябва да се заплатят тези дейности. Това заяви пред БНТ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

Той даде пример с дейности, включени в пакета за покриване от Касата, които нарече „екзотични”. „ Примерно казвам ви дейност – роботизирана хирургия, която струва от порядъка на десет пъти по-скъпо, отколкото ако се изпълни по класическия начин. Става въпрос, че тогава, когато едно нещо се плаща десет пъти по-скъпо, отколкото е друго, и този, който ще изпълнява дейността, естествено предпочита да вземе 8000 лева, вместо да вземе 800 и поради това апетитът към такива дейности непрекъснато нараства, а финансирането за тях не е с това темпо и оттам се получава диспропорцията между средства и между обема дейности”, коментира д-р Дечев.

Той отбеляза, че средствата в сектора ще се увеличават, тъй като реалната цена включва не само това, което заплаща НЗОК, а и парите, които дава пациентът от джоба си.

Като проблем управителят на Касата посочи и структурата и разпределението на средствата в болничната система. Според него у нас трябва да има кръг от нонпрофит болници – общински и областни, които да задоволяват медицински потребности на хората. „И отделно от това трябва да има кръг, естествено както в цял свят, от частни болници, които формират приходите си на базата на това, че има хора, които са решили да посетят тяхното лечебно заведение, тоест те получават пряк достъп до него, там не трябва да чакат, техните условия там са по-добри и т.н.”

Общественият ресурс пък по думите му трябва да се ползва само от нонпрофит болници.  

Голямо количество средства отива и към лекарствата, отбеляза управителят на Касата. „Голямата фармация източва точно толкова пари, колкото източва в цял свят. Тя е един от най-големите консуматори на средства, естествено и целта на една държавна политика е да направи така, че да въведе система от мерки, при която да има адекватност на парите, които влагаш, срещу тях да има резултат. Това е целият проблем, около който се въртим”, коментира д-р Дечев.

От думите му стана ясно, че експертите от фонда са предложили решение на този проблем и очакват политическа намеса. „Сега сме на фаза, при която трябва да има политическо решение, което или да подкрепи тези мерки, или да си останем в тази каша, в която сме поне от 15 години”, заяви той и допълни: „Експертите си свършиха работата, те дадоха ясна представа в каква посока трябва да се върви. Оттук натам, който не се съгласи с това решение, да си носи политическата отговорност”.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ry4J

Георгиева 26.01.2019 08:25:42

Защо баба Зоя още е на работа! Д-р Дечев бъдете принципен и безкомпромисен!

Чичо Петър 24.01.2019 17:46:54

Изписване по INN и всичко се идва на мястото!

потресена 24.01.2019 12:13:09

а вие каква политическа отговорност носите,като държите пенсионери в нозок,и не проявявате никаква заинтересованост какъв батак е.досега каво сте казали нищо не сте направили.празни праказки.но нищо друго не се очакваше от теб.по голям мошеник и играч от теб няма.но и ти ще ритнеш камбаната.

ПАЦИЕНТ 24.01.2019 09:28:42

Крадците подскочиха Истината боли

Гост 24.01.2019 00:11:13

Оо, плаши Дечев с носене на политическа отговорност. Кого плашиш бе чичак? То май ще се окаже че Москов е бил прав на времето като те отстреля. Ти май си дърт комунист, ще ни национализираш частните болници както на времето вие комунетата откраднахте земите на хората и направихте ТКЗС, както ги изгонихте от къщите им и се настанихте вие в тях, както им взехте фабриките, както избихте цялата интелигенцията и сега само вие децата на комунистите -убийци и вашите не особено умни и кадърни деца управляват всички държавни и обществени институции. Комунист нищо не създава, той е свикнал само да краде и да руши. А ти като си работил само на държавна работа как ги напечели толкоз много и що не си купи вила в Лом, ами в Гърция?

Гост 23.01.2019 23:57:21

Поредният шеф на НЗОК, който ще се хързулне по пързалката. Жалко е , че всеки става шеф с големи обещания и место да почисти първо собствената си къща, говори врели некипели. Вижте какви хора работят в частните болници, вижте какви в държавните, вижте какви работят в частните телевизии, вижте какви в БНТ, вижте какви хора работят в адвокатските кантори, вижте какви в съда и прокуратурата и т.н. Ами да вземе и да вкара всички кадърни лекари в Белене и да си работи с нонпрофитите. И тогава пак няма да му излязат сметките, щото проблема е в неговите служители, а не в частните болници.

Гост 23.01.2019 23:41:33

Дечо не е прав. След като си плащам здр. вноски, мога да си избера къде да се лекувам. И разбира се, че ще избера частната болница. А той по добре да си отговори, защо е така и защо хората предпочитат да се лекуват в частните болници и то не в кои да е а в софийските частни болници - Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, УМБАЛ "Софиямед" ? А, между другото "нонпрофит" болници в РБългария няма. Всички болници са търговски дружества и реализират печалба/загуба. Вярно е, че частните болници по света с обществени фондове не работят, а само със застрахователи и КЕШ. Но у нас фонда е един НЗОК и е обществен. Когато демонополизират касата ще се види кой ще работи с нея от една страна и от друга кой ще живее и кой не.И нека да огледа собствената си къщичка, да види капацитета на служителите си. Всички знаем, че получават едни хубави парици от държавните болници и проверките им са формални, особено в "нонпрофит" болниците както ги нарича и от където идват и допълнителните им доходи. Приказките за нонпрофит болници са ала-бала на този етап, така,че нека си изясни кой се занимава с търговия - частните болници, "нонпрофит" болници, ръководнити кадри на НЗОК и РЗОК? Отдавна е ясно, кои са търговците и кой с какво търгува? Хората, които трябва да контролират и проследят как се харчи обществения ресурс, същност осъществяват дейност срещу която трябва да се борят

doncho 23.01.2019 23:06:59

Който е тръгнал срещу частното никога не е прокопсал и в нито една държава.Дечев забравя,че аптеките са частни ,джипитата са частници, симповете в голямата си част са собственици на кабинети ,зъболекарите са частници,голяма част от лабораториите са частни и разбира се ,че има и частни болници. Е и ко прайми ся........ юруш към ТКЗС то ли ?

Гост 23.01.2019 12:34:54

Този е станал от БСП. Все едно слушаш Курнелия Нинова. Вероятно ГРОБ ще падне скоро от власт. Тези вечни политнагаждачи усещат първи на къде духа вятъра.

Гост 23.01.2019 12:47:32

Той е назначен от депутатите на ГЕРБ. По-вероятно ГЕРБ правят широка коалиция с БСП. Започнаха да имат общи политически възгледи. Поканиха даже и Путин. Не са важни болниците, важни са потоците и АЕЦ-ите.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание
10.12.2023 09:46:22 Невена Попова

Д-р Наташа Цекова - Трайкович: Обичам да чета по кожата - това е моето призвание

Д-р Наташа Цекова - Трайкович се дипломира в Медицински университет - София през 2009 г. През ...

Над 12% положителни проби, няма починали
10.12.2023 09:23:48

Над 12% положителни проби, няма починали

51 са новодиагностицираните с COVID-19 за последните 24 часа при 417 теста, което прави 12,23% по ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...