!
Вторник, 23 Юли 2024
17
май
7
 

Бойко Борисов:

Инвитро фондът поема безлимитно финансиране на процедури

Сряда, 17 Май 2017 | 13:34:51
7

„В днешното заседание на Министерски съвет сме приели доклад на правителството, което безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой инвитро процедури.“ Това заяви днес пред журналисти след заседанието на Министерски съвет министър-

„В днешното заседание на Министерски съвет сме приели доклад на правителството, което безлимитно осигурява финансирането на необходимия брой инвитро процедури.“ Това заяви днес пред журналисти след заседанието на Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов.

„Колкото докторите преценят, че е целесъобразно и ефективно, и щади, съответно, и жените. Изцяло даваме възможност на докторите да определят колко – 3, 4, 5, 6 – колкото преценят и колкото поемат като ангажимент“, поясни той и добави: „Слязох лично да ви го кажа, защото многократно чух, че сме се отказали от това свое обещание. Извинявам се, че със 7 дни сме закъснели, но просто трябваше не само да се осигурят парите, но и съответния инструмент това да се случи“.

„Технологично това, което днес приехме, е изменение в Постановлението за изпълнение на държавния бюджет, с което на практика се осигурява ресурс толкова, колкото е необходим“, заяви от своя страна финансовият министър Владислав Горанов.

„Аз ще повторя още веднъж, че това е едно изключително добро решение, решение, което ще даде резултат. Ще намали чакането, ще се увеличи броят на процедурите, с това ще се вдигне процентът на успеваемост на самата процедура, коментира пък здравният министър проф. Николай Петров. „Както чухте премиера, не се говори за таван, лимит. Той ще бъде определен изцяло по медицински показания“, подчерта той.

Думата взе и собственикът на столичната болница за женско здраве „Надежда“ д-р Георги Стаменов, който благодари на правителството за взетото решение и информира, че са предложени промени в работата на фонда, така че той да започне да работи по-бързо. „Освен това предложихме да има по четири опита, така че всички неуспели ще могат да кандидатстват още веднъж, което ще е страхотно за тях“, коментира д-р Стаменов в разрез с оповестеното от членовете на правителството безлимитно ползване на финансиране от фонда, включващо неограничен брой опити. „По този начин България стана сред трите държави в Европа, които обръщат най-сериозно внимание на тази процедура“, отбеляза д-р Стаменов.

„Не на последно място обръщаме внимание и на хората с онкологични заболявания: фондът за асистирана репродукция ще може да реимбурсира запазване на фертилните възможности, замразяване на яйцеклетки и на ембриони при хора с онкологични заболявания“, допълни още лекарят.

Мария Янева от Фондация „Искам бебе“ от своя страна също благодари на правителството за взетото решение и посочи, че то ще бъде изцяло в подкрепа на пациентите.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
8zSb

Гост 18.05.2017 16:54:04

Ако нямаш деца, не умираш! За да имаш ти дават от данъците на всички, за да не умреш , ако не умреш всичко е лимитирано! Правилото на властта! Тя убива всеки който я няма!

БЛС-Въоръжено Крило 18.05.2017 16:45:09

Мда ЧИСТ ЛОБИЗЪМ маскиран с добри намерения .Типично по тиквенски. Нали разбирате ,че бюджетът на НЗОК е фиксирана величина и по принципа на скачените съдове, някое ниво ще пострада с падане на финансирането му. Досега политическата класа правеще евала на пролетариата като осигуряваше всякакви скъпи медикаменти, медикаменти и пак медикаменти за здравна вноска ,която не преполага покриване на всички нужди от медикаменти. А лекарския труд продължаваще и продължава да не е заплащан. Нещо повече той дори не е остойностен, той дори е смешен процент от общите разхофди за здраве на тази комуинистичекса кочина в която човешкия фактор като медицински специалисти няма никакво значение по стар болшевишки обичай. Алооо тикви безлимино финансиране на инвитро процедури може САМО В СТРАНИ С ВИСОК СТАНДАРТ . А вие не сте в тези три страни по стандарт за да си го позволитедругари герберасти. Лобизмът и популизмът досег беше в вкараване на ваксини и медикамменти , които само богати страни могат да си го позволят, сега и с този определен сектор ,което е ЧИСТА ПОЛИТИЧЕСКА ПРОПАГАНДНА РЕКЛАМА на тиквения бостан, нищо повече. Нали не вярвате,че банкянският милиционер мисли за тези семейства .Това просто са демонстративните ножички за откриване обаче в в нов сегмент- гъделичкане на тъпото население колко е обичано и колко се грижат за здравето му. Само не казват зашо като мислят за здравето на нацията, българският лекар е платен като чистачка във Дюселдорф , а толкова лекари са със стегнати куфари, готови да заминат другаде веднага - да ги бутнат насън -веднага.

от фейсбук, браво на Тодоров 18.05.2017 16:01:57

За бюджета на НЗОК, за инвитрото и за още нещо Днес зам председателя на УС на БЛС каза в ефир, истината, спомена факти, цифри , числа. И какво от това? Малцина от широката публика ги разбраха, ние лекарите ги разбрахме прекрасно, виждаме го всеки ден и се съобразяваме с тях. Основното, което се налага като извод е : Бюджета на НЗОК не се спазва, средставата за лечение са гарантирани през един закон – този за Бюджета на касата и са регулирани от друг закон, Закона за публичните финанси. Това директно означва, че каквото от БЛС и да сме договорили подписали и искаме да се изпълнява, може и да не се изпълнява. И не се изпълнява! Надзорниците в НЗОК и Министерство на финансите си правят каквото искат, а от вчера са и на власт в НЗОК. За пръв път в Надзора на НЗОК има само един лекар – и той е ... представителя на синдикатите от КНСБ – д-р И. Кокалов. Материята е сложна, преплетена с множество нормативни актове и тяхното приложение. Важен е резултата, а той е: Не дават пари за изследвания и прегледи, въпреки че са ги гласували в парламента още през 2016г. Болниците ще трябва да приемат всички тези неизследвани и непрегледани, поради 20% намаление в извънболничната помощ, но пък за самите болници парите са орязани, въпреки подписания НРД 2017. Тези действия се нариачат – порочен кръг! Vitius circus. Състояние, при което резултата от предното действие в кръга, влошава резултата от следващото. Механизма за крах, на която и да е система. Вчера правителстовото прие , че от нашите данъци, ще финасира, безлимитно всички дейности по изкуствено оплождане, т.нар. Ин – витро! Не зная какви са мотивите му, но при всички положения не са медицински, нито пък граничещи със здравия разум. Критерии за безлимитност няма и не може да има. Така тази процедура стана единствената безлимитна медицинска дейност в страната- колкото толкова – Quantum satis! От написаното по – горе е ясно : има лимити на всичко, за направления, за прегледи , за хоспитализации, за всичко, което се приема със закон, за който и да е бюджет. МФ може да си прави каквото иска, Министерски съвет да прави каквото си иска за дадена лобистка група, застанала близо до властта. Закона не е необходимо да се спазва, след като има власт , която с охота го нарушава, без последствия. Изхода за всичко това е ясен. Остава да има кой да организира действията на лекарската общност и да обясни на пациентите, какво ги очаква. Простичко, с ясни думи и без термини – мнозинството отдавна се е наслушало на терминологичен език. Надявам се това да е БЛС. Поне така пише в чл. 4 от устава му. 18.05.2017г.

Гост 18.05.2017 12:10:46

Цинично! Безлимитно изкуствено И...Не и лимитирано здравеопазване. Нещстието да те управляват невежи е винаги по голямо от нещастието което може да ти се случи в личен план

Гост 17.05.2017 18:52:32

Отново бизнесмени в здравеопазването и "лекари", които им слугуват в името на дявола наречен ПАРИ

Гост 17.05.2017 17:43:03

Ми Домусчиев трябва да си изплати инвестицията в "Надежда". А Стаменов се е превърнал в прост изпълнител на бизнес-план. Жалко, едно време беше Доктор...

Гост 17.05.2017 14:39:44

А Стаменов, машата на Домусчиев, се е прицелил и в Софийската баня, за да се настани и там и да лъже пациентките с "яйчникова дисфункция"


Всичко за коронавируса
Още новини
УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България
23.07.2024 14:58:20

УСБАЛО е одобрена от ЕК за Всеобхватен онкологичен център за България

Министерство на здравеопазването и „Информационно обслужване“ АД са включени в изпълн ...

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони
23.07.2024 14:05:37

Гърция: Въвеждат със закон финансови стимули за лекарите, които искат да работят в селски райони

След като гръцкото правителство се сблъска с хладна съпротива от страна на лекарите на частна пра ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...