!
Събота, 27 Юли 2024
14
февр
 

Инсталираха автоматични дефибрилатори на 20 бензиностанции у нас

Вторник, 14 Февруари 2023 | 16:49:55


Автоматични дефибрилатори са инсталирани на 20 бензиностанции от веригата на OMV България, разположени на магистрали и транзитни пътища в страната, като това е първата подобна инициатива на компанията в България. „Инсталирането на дефибри

Автоматични дефибрилатори са инсталирани на 20 бензиностанции от веригата на OMV България, разположени на магистрали и транзитни пътища в страната, като това е първата подобна инициатива на компанията в България.

„Инсталирането на дефибрилатори на обекти на OMV е ценна дългосрочна инвестиция в здравето и благосъстоянието на нашите колеги, клиенти и всички пътуващи – нещо, което е основен приоритет за нашата компания. Надяваме се никога да няма необходимост някой от дефибрилаторите да влезе в употреба, но мисълта, че са на разположение в случай на нужда, ни дава надежда, че можем да допринесем за спасяването на човешки живот,“ каза Дечебал Тудор, управител на компанията.

Автоматичните дефибрилатори за оказване на първа помощ при сърдечен арест са лесно достъпни и видими във всеки един от обектите, така че при нужда персоналът и посетителите на бензиностанциите да имат бърз, директен достъп до животоспасяващото оборудване. При инсталирането на апаратите е проведено и обучение по Европейски стандарти на персонала, което включва знания и практически умения за разпознаване на състоянието на сърдечен арест и оказване на първа долекарска помощ с кардиопулмонална ресусцитация (сърдечен масаж и изкуствено дишане) и автоматичен външен дефибрилатор.

По данни на Фондация „Първите три минути“ близо 10 000 души в България годишно са засегнати от сърдечен арест, като за много голям процент от хората той се случва извън болнично заведение. Сърдечен арест възниква, когато нормалната работа на сърцето спре поради електрическа малфункция, което причинява внезапна загуба на кръвообращение и води до липсата на приток на кислород за мозъка.

„Изследванията сочат, че използването на дефибрилатор през първите 3-5 минути от спирането на сърдечната дейност подобрява шансовете за оцеляване с 50-70%, а незабавната му употреба може да доведе до 90-95% преживяемост. Очевидно е, че колкото по-бързо пациентът получи адекватна помощ, толкова по-големи са неговите шансове,“ каза проф. д-р Иво Петров, председател на Българския съвет по ресусцитация.

Автоматичният външен дефибрилатор (АВД) е напълно автономно електронно устройство, което може да направи анализ на сърдечната дейност и в случай на необходимост да произведе електрически импулс (шок), който дава възможност на сърцето да възстанови нормалния си ритъм. Автоматичният дефибрилатор е изключително прецизен както в анализа, така и в изпълнението на дефибрилацията. Също така, апаратът дава гласови и текстови насоки на български език в целия процес на спасяване, като включително отчита качеството на оказването на първа помощ при изкуствено дишане и сърдечен масаж и дава насоки за корекция.

Инсталирането на автоматични дефибрилатори в търговски обекти и на публично достъпни места е практика във всички европейски държави.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
S4qk


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...