!
Събота, 27 Юли 2024
03
юни
 

Интерактивен справочник събира най-ценния опит за диагностика и лечение на COVID

Четвъртък, 03 Юни 2021 | 13:02:53 Полина Тодорова


Интерактивен справочник за диагностика и лечение на COVID-19 представи на пресконференция Българският лекарски съюз. Той е изготвен от д-р Димитър Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Георги Димитров с подкрепата на съсловната организация, и съдържа най-с

Интерактивен справочник за диагностика и лечение на COVID-19 представи на пресконференция Българският лекарски съюз. Той е изготвен от д-р Димитър Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Георги Димитров с подкрепата на съсловната организация, и съдържа най-същественото от протоколите за лечение на COVID-19 на държавите с най-ниска смъртност от вируса, а именно Израел, САЩ, Англия и Германия.

Справочникът събира постиженията на съвременната наука в диагностиката, лечението и поведението в терапията на пациенти със симптоми на COVID, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той допълни, че платформата ще е полезна на всички медици от лекарския кабинет до интензивните отделения. Целта на този справочник е да даде оръжието на българските лекари срещу вируса, посочи председателят на БЛС.

Справочникът е на български език, като ще е полезен не само за медиците от болниците, но и за лекарите от извънболничната помощ, разясниха авторите му.

„Събрахме опита на САЩ, Англия, Израел и Германия. Това е световният опит, всяко едно твърдение в него е базирано на клинични изследвания“, обясни д-р Димитър Димитров. От своя страна д-р Вълков изтъкна, че справочникът е с изцяло приложна цел за медиците, които работят на първа линия, отразявайки световния опит на едно място. Това е справочник от лекари на първа линия за лекари на първа линия, каза той.

Платформата съдържа още вградени алгоритми за обективно оценяване на състоянието и адекватното поведение към пациента преди, по време на хоспитализацията и след дехоспитализацията. Той включва още таблици и диаграми, обобщаващи есенцията на диагностиката и лечението в различните фази на заболяването, както и препратки към видеа и рецензирани динамични източници и протоколи.

Специалистите обясниха, че справочникът ще е особено полезен и при т. нар. гранично клинични случаи. Всичко това ни дава възможност изключително обективно да следим състоянието на болния и в зависимост от това да преценим и лечението, обясниха още авторите на платформата. Тя съдържа и обобщена справка за подходите при деца. алгоритмите в Справочника ще подпомагат за по-лесния и бърз триаж на пациента.

По време на представянето на интерактивния справочник д-р Георги Димитров  демонстрира в реално време как работят част от многото калкулатори и алгоритми, които съдържа той. С тяхна помощ медиците могат бързо да преценят дали пациента е за интензивно лечение в болница, дали е подходящо да бъде изписан от лечебното заведение, да се изчисли болнична смъртност и 30 дневната смъртност след изписване от болница. „Ползването на Справочника прави болестта напълно предвидима“, каза в заключение д-р Георги Димитров.

В него е включена и информация и за разработваните в момента медикаменти срещу COVID.

Справочникът е достъпен на сайта на БЛС, като освен това ще бъде издаден и в печатен вариант, който ще се разпространява безплатно сред лекарите в цялата страна.

Подготвени са брошури с QR код, при сканирането на които се стига отново до Интерактивния справочник. Те ще бъдат допълнително разпратени из цялата страна.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G$YU


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...