Петък, 19 Август 2022
03
юни
 

Интерактивен справочник събира най-ценния опит за диагностика и лечение на COVID

Четвъртък, 03 Юни 2021 | 13:02:53 Полина Тодорова


Интерактивен справочник за диагностика и лечение на COVID-19 представи на пресконференция Българският лекарски съюз. Той е изготвен от д-р Димитър Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Георги Димитров с подкрепата на съсловната организация, и съдържа най-с

Интерактивен справочник за диагностика и лечение на COVID-19 представи на пресконференция Българският лекарски съюз. Той е изготвен от д-р Димитър Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Георги Димитров с подкрепата на съсловната организация, и съдържа най-същественото от протоколите за лечение на COVID-19 на държавите с най-ниска смъртност от вируса, а именно Израел, САЩ, Англия и Германия.

Справочникът събира постиженията на съвременната наука в диагностиката, лечението и поведението в терапията на пациенти със симптоми на COVID, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той допълни, че платформата ще е полезна на всички медици от лекарския кабинет до интензивните отделения. Целта на този справочник е да даде оръжието на българските лекари срещу вируса, посочи председателят на БЛС.

Справочникът е на български език, като ще е полезен не само за медиците от болниците, но и за лекарите от извънболничната помощ, разясниха авторите му.

„Събрахме опита на САЩ, Англия, Израел и Германия. Това е световният опит, всяко едно твърдение в него е базирано на клинични изследвания“, обясни д-р Димитър Димитров. От своя страна д-р Вълков изтъкна, че справочникът е с изцяло приложна цел за медиците, които работят на първа линия, отразявайки световния опит на едно място. Това е справочник от лекари на първа линия за лекари на първа линия, каза той.

Платформата съдържа още вградени алгоритми за обективно оценяване на състоянието и адекватното поведение към пациента преди, по време на хоспитализацията и след дехоспитализацията. Той включва още таблици и диаграми, обобщаващи есенцията на диагностиката и лечението в различните фази на заболяването, както и препратки към видеа и рецензирани динамични източници и протоколи.

Специалистите обясниха, че справочникът ще е особено полезен и при т. нар. гранично клинични случаи. Всичко това ни дава възможност изключително обективно да следим състоянието на болния и в зависимост от това да преценим и лечението, обясниха още авторите на платформата. Тя съдържа и обобщена справка за подходите при деца. алгоритмите в Справочника ще подпомагат за по-лесния и бърз триаж на пациента.

По време на представянето на интерактивния справочник д-р Георги Димитров  демонстрира в реално време как работят част от многото калкулатори и алгоритми, които съдържа той. С тяхна помощ медиците могат бързо да преценят дали пациента е за интензивно лечение в болница, дали е подходящо да бъде изписан от лечебното заведение, да се изчисли болнична смъртност и 30 дневната смъртност след изписване от болница. „Ползването на Справочника прави болестта напълно предвидима“, каза в заключение д-р Георги Димитров.

В него е включена и информация и за разработваните в момента медикаменти срещу COVID.

Справочникът е достъпен на сайта на БЛС, като освен това ще бъде издаден и в печатен вариант, който ще се разпространява безплатно сред лекарите в цялата страна.

Подготвени са брошури с QR код, при сканирането на които се стига отново до Интерактивния справочник. Те ще бъдат допълнително разпратени из цялата страна.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
%asL


Всичко за коронавируса
Още новини
Доц. Богданов: Кожният микробиом е нещо уникално
19.08.2022 10:30:06

Доц. Богданов: Кожният микробиом е нещо уникално

"Българската дерматологична школа има много сериозен принос в изучаването на физиологията на кожа ...

ECDC: 57 медици в Европейския регион са заразени с маймунска шарка
19.08.2022 09:31:04

ECDC: 57 медици в Европейския регион са заразени с маймунска шарка

Петдесет и седем медици са заразени с маймунска шарка в страните от Европейския регион на СЗО, но ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...