!
Петък, 21 Юни 2024
03
юни
 

Интерактивен справочник събира най-ценния опит за диагностика и лечение на COVID

Четвъртък, 03 Юни 2021 | 13:02:53 Полина Тодорова


Интерактивен справочник за диагностика и лечение на COVID-19 представи на пресконференция Българският лекарски съюз. Той е изготвен от д-р Димитър Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Георги Димитров с подкрепата на съсловната организация, и съдържа най-с

Интерактивен справочник за диагностика и лечение на COVID-19 представи на пресконференция Българският лекарски съюз. Той е изготвен от д-р Димитър Димитров, д-р Трифон Вълков и д-р Георги Димитров с подкрепата на съсловната организация, и съдържа най-същественото от протоколите за лечение на COVID-19 на държавите с най-ниска смъртност от вируса, а именно Израел, САЩ, Англия и Германия.

Справочникът събира постиженията на съвременната наука в диагностиката, лечението и поведението в терапията на пациенти със симптоми на COVID, обясни председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той допълни, че платформата ще е полезна на всички медици от лекарския кабинет до интензивните отделения. Целта на този справочник е да даде оръжието на българските лекари срещу вируса, посочи председателят на БЛС.

Справочникът е на български език, като ще е полезен не само за медиците от болниците, но и за лекарите от извънболничната помощ, разясниха авторите му.

„Събрахме опита на САЩ, Англия, Израел и Германия. Това е световният опит, всяко едно твърдение в него е базирано на клинични изследвания“, обясни д-р Димитър Димитров. От своя страна д-р Вълков изтъкна, че справочникът е с изцяло приложна цел за медиците, които работят на първа линия, отразявайки световния опит на едно място. Това е справочник от лекари на първа линия за лекари на първа линия, каза той.

Платформата съдържа още вградени алгоритми за обективно оценяване на състоянието и адекватното поведение към пациента преди, по време на хоспитализацията и след дехоспитализацията. Той включва още таблици и диаграми, обобщаващи есенцията на диагностиката и лечението в различните фази на заболяването, както и препратки към видеа и рецензирани динамични източници и протоколи.

Специалистите обясниха, че справочникът ще е особено полезен и при т. нар. гранично клинични случаи. Всичко това ни дава възможност изключително обективно да следим състоянието на болния и в зависимост от това да преценим и лечението, обясниха още авторите на платформата. Тя съдържа и обобщена справка за подходите при деца. алгоритмите в Справочника ще подпомагат за по-лесния и бърз триаж на пациента.

По време на представянето на интерактивния справочник д-р Георги Димитров  демонстрира в реално време как работят част от многото калкулатори и алгоритми, които съдържа той. С тяхна помощ медиците могат бързо да преценят дали пациента е за интензивно лечение в болница, дали е подходящо да бъде изписан от лечебното заведение, да се изчисли болнична смъртност и 30 дневната смъртност след изписване от болница. „Ползването на Справочника прави болестта напълно предвидима“, каза в заключение д-р Георги Димитров.

В него е включена и информация и за разработваните в момента медикаменти срещу COVID.

Справочникът е достъпен на сайта на БЛС, като освен това ще бъде издаден и в печатен вариант, който ще се разпространява безплатно сред лекарите в цялата страна.

Подготвени са брошури с QR код, при сканирането на които се стига отново до Интерактивния справочник. Те ще бъдат допълнително разпратени из цялата страна.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ZB2c


Всичко за коронавируса
Още новини
Един е кандидатът за шеф на Столичната здравна каса
21.06.2024 16:37:40

Един е кандидатът за шеф на Столичната здравна каса

Само един кандидат е подал документи за директор на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК). Т ...

Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим
21.06.2024 15:48:25

Откъде се взима здравноосигурителна книжка и какво да правим, ако я изгубим

Знаете ли откъде да си вземете синята здравноосигурителна книжка и какво да направите, ако я загу ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...