Сряда, 30 Септември 2020
18
окт
2
 

Д-р Бойко Пенков:

Искаме строга организация и подпомагане на донорството и трансплантациите във всяка болница

Четвъртък, 18 Октомври 2018 | 17:53:51 Надежда Ненова
2

„Направихме национална среща с координаторите по донорство, където всеки каза какви пречки има, за да можем да изчистим излишната бюрократщина. Превели сме и сме разпространили по екипите опита на Хърватска и Испания, които са най-проспериращите

„Направихме национална среща с координаторите по донорство, където всеки каза какви пречки има, за да можем да изчистим излишната бюрократщина. Превели сме и сме разпространили по екипите опита на Хърватска и Испания, които са най-проспериращите държави в тази посока – трансплантация и донорство. Работи се за облекчаване на всички процедури“. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на откриването на първата чешма паметник, посветена на хората, които чрез донорство даряват живот. Инициативата, която бележи началото на националното движение „Чешми за донорство”, се осъществява съвместно от Изпълнителната агенция по трансплантация и „Сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация”.

„В момента искаме във всяка една болница да има строга организация и подпомагане от страна на болничното ръководство на тези процеси, защото се изискват мултидисциплинарни екипи. Ще бъдат разписани и правилата за създаване на центрове за предтрансплантационен контрол и оценка и за следтрансплантланционна грижа. Българският закон е добре построен. В него е записано, че ако няма изричен отказ в регистъра на агенцията, може да се пристъпи към взимане на органи. Това в България не се случва поради морални съображения. Винаги се питат близките дали биха се съгласили да дарят органите на починалия. Трябва да бъдат убедени близките, че дарявайки орган, спасяват живот“, подчерта д-р Пенков.  

Той допълни, че в момента донорството не върви гладко, тъй като имаме едва 11 донора от началото на годината до момента, а трябва да са 70. За целта трябвало да се подобрят всички процеси – вътреболнични, извънболнични и между болниците. „Навсякъде в предмета на дейност на болниците в Испания е записано, че те се занимават с донорство. Това е записано в лицензите на болниците. Това трябва да се въведе и тук“, каза д-р Пенков.

Той посочи, че се търси сътрудничество с държави извън осемте членки на Евротрансплант като Италия, Куба, Турция. Като причина защо се налага да се търси широко сътрудничество д-р Пенков посочи отговора от клиниката в Есен от ноември месец 2016 г., който гласи, че поради рязкото намаляване на органи в Германия и голямата листа на чакащи там, не могат да приемат наши пациенти. „Затова ние трябва да станем пълноправен член на Евротрансплант и да създадем наша транспланталогична програма тук у нас“, каза той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C7kP

Патриот-майтапчия 19.10.2018 08:08:53

Днес, на празника на българския лекар, казвам едно голямо благодаря на хората, без които не можем. Това написа председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук". "Българските лекари поставят здравето и живота на другите на първо място и затова заслужават единствено нашата признателност и уважение. Скъпи лекари, пожелавам ви здраве, късмет и професионално дълголетие. Още веднъж, благодаря ви!", написа още Цветанов. ----------------------И ние също Ви благодарим, др. Цветанов, за топлите грижи на Партията!

Мунчо 18.10.2018 21:53:40

Търсят се 240 мозъчни донори за парламента


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари
30.09.2020 17:12:06

Срокът на ТЕЛК решенията се удължава до края на февруари

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстано ...

Кучета асистенти помагат на деца с диабет
30.09.2020 16:47:03

Кучета асистенти помагат на деца с диабет

Днес четири обучени кучета - асистенти на пациенти с диабет получиха своите дипломи на официална ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...