!
Неделя, 10 Декември 2023
18
окт
2
 

Д-р Бойко Пенков:

Искаме строга организация и подпомагане на донорството и трансплантациите във всяка болница

Четвъртък, 18 Октомври 2018 | 17:53:51 Надежда Ненова
2

„Направихме национална среща с координаторите по донорство, където всеки каза какви пречки има, за да можем да изчистим излишната бюрократщина. Превели сме и сме разпространили по екипите опита на Хърватска и Испания, които са най-проспериращите

„Направихме национална среща с координаторите по донорство, където всеки каза какви пречки има, за да можем да изчистим излишната бюрократщина. Превели сме и сме разпространили по екипите опита на Хърватска и Испания, които са най-проспериращите държави в тази посока – трансплантация и донорство. Работи се за облекчаване на всички процедури“. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на откриването на първата чешма паметник, посветена на хората, които чрез донорство даряват живот. Инициативата, която бележи началото на националното движение „Чешми за донорство”, се осъществява съвместно от Изпълнителната агенция по трансплантация и „Сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация”.

„В момента искаме във всяка една болница да има строга организация и подпомагане от страна на болничното ръководство на тези процеси, защото се изискват мултидисциплинарни екипи. Ще бъдат разписани и правилата за създаване на центрове за предтрансплантационен контрол и оценка и за следтрансплантланционна грижа. Българският закон е добре построен. В него е записано, че ако няма изричен отказ в регистъра на агенцията, може да се пристъпи към взимане на органи. Това в България не се случва поради морални съображения. Винаги се питат близките дали биха се съгласили да дарят органите на починалия. Трябва да бъдат убедени близките, че дарявайки орган, спасяват живот“, подчерта д-р Пенков.  

Той допълни, че в момента донорството не върви гладко, тъй като имаме едва 11 донора от началото на годината до момента, а трябва да са 70. За целта трябвало да се подобрят всички процеси – вътреболнични, извънболнични и между болниците. „Навсякъде в предмета на дейност на болниците в Испания е записано, че те се занимават с донорство. Това е записано в лицензите на болниците. Това трябва да се въведе и тук“, каза д-р Пенков.

Той посочи, че се търси сътрудничество с държави извън осемте членки на Евротрансплант като Италия, Куба, Турция. Като причина защо се налага да се търси широко сътрудничество д-р Пенков посочи отговора от клиниката в Есен от ноември месец 2016 г., който гласи, че поради рязкото намаляване на органи в Германия и голямата листа на чакащи там, не могат да приемат наши пациенти. „Затова ние трябва да станем пълноправен член на Евротрансплант и да създадем наша транспланталогична програма тук у нас“, каза той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
s$mP

Патриот-майтапчия 19.10.2018 08:08:53

Днес, на празника на българския лекар, казвам едно голямо благодаря на хората, без които не можем. Това написа председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук". "Българските лекари поставят здравето и живота на другите на първо място и затова заслужават единствено нашата признателност и уважение. Скъпи лекари, пожелавам ви здраве, късмет и професионално дълголетие. Още веднъж, благодаря ви!", написа още Цветанов. ----------------------И ние също Ви благодарим, др. Цветанов, за топлите грижи на Партията!

Мунчо 18.10.2018 21:53:40

Търсят се 240 мозъчни донори за парламента


Всичко за коронавируса
Още новини
41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“
09.12.2023 12:04:12

41 проекта бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето“

41 деца бяха отличени в конкурса „Посланици на здравето”, който се организира вече 15 ...

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата
09.12.2023 11:06:25

Проф. Аргирова: Грипът е преобладащ при възрастните, а COVID-19 – при децата

„В момента основните вируси са три – грипен вирус, COVID-19 и респираторно-синцитиале ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...