Сряда, 27 Януари 2021
18
окт
2
 

Д-р Бойко Пенков:

Искаме строга организация и подпомагане на донорството и трансплантациите във всяка болница

Четвъртък, 18 Октомври 2018 | 17:53:51 Надежда Ненова
2

„Направихме национална среща с координаторите по донорство, където всеки каза какви пречки има, за да можем да изчистим излишната бюрократщина. Превели сме и сме разпространили по екипите опита на Хърватска и Испания, които са най-проспериращите

„Направихме национална среща с координаторите по донорство, където всеки каза какви пречки има, за да можем да изчистим излишната бюрократщина. Превели сме и сме разпространили по екипите опита на Хърватска и Испания, които са най-проспериращите държави в тази посока – трансплантация и донорство. Работи се за облекчаване на всички процедури“. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по време на откриването на първата чешма паметник, посветена на хората, които чрез донорство даряват живот. Инициативата, която бележи началото на националното движение „Чешми за донорство”, се осъществява съвместно от Изпълнителната агенция по трансплантация и „Сдружение на пациенти с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация”.

„В момента искаме във всяка една болница да има строга организация и подпомагане от страна на болничното ръководство на тези процеси, защото се изискват мултидисциплинарни екипи. Ще бъдат разписани и правилата за създаване на центрове за предтрансплантационен контрол и оценка и за следтрансплантланционна грижа. Българският закон е добре построен. В него е записано, че ако няма изричен отказ в регистъра на агенцията, може да се пристъпи към взимане на органи. Това в България не се случва поради морални съображения. Винаги се питат близките дали биха се съгласили да дарят органите на починалия. Трябва да бъдат убедени близките, че дарявайки орган, спасяват живот“, подчерта д-р Пенков.  

Той допълни, че в момента донорството не върви гладко, тъй като имаме едва 11 донора от началото на годината до момента, а трябва да са 70. За целта трябвало да се подобрят всички процеси – вътреболнични, извънболнични и между болниците. „Навсякъде в предмета на дейност на болниците в Испания е записано, че те се занимават с донорство. Това е записано в лицензите на болниците. Това трябва да се въведе и тук“, каза д-р Пенков.

Той посочи, че се търси сътрудничество с държави извън осемте членки на Евротрансплант като Италия, Куба, Турция. Като причина защо се налага да се търси широко сътрудничество д-р Пенков посочи отговора от клиниката в Есен от ноември месец 2016 г., който гласи, че поради рязкото намаляване на органи в Германия и голямата листа на чакащи там, не могат да приемат наши пациенти. „Затова ние трябва да станем пълноправен член на Евротрансплант и да създадем наша транспланталогична програма тук у нас“, каза той.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
UFbR

Патриот-майтапчия 19.10.2018 08:08:53

Днес, на празника на българския лекар, казвам едно голямо благодаря на хората, без които не можем. Това написа председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов на страницата си в социалната мрежа "Фейсбук". "Българските лекари поставят здравето и живота на другите на първо място и затова заслужават единствено нашата признателност и уважение. Скъпи лекари, пожелавам ви здраве, късмет и професионално дълголетие. Още веднъж, благодаря ви!", написа още Цветанов. ----------------------И ние също Ви благодарим, др. Цветанов, за топлите грижи на Партията!

Мунчо 18.10.2018 21:53:40

Търсят се 240 мозъчни донори за парламента


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Срокът на протоколите за скъпоструващо лечение се удължава до 30 април
27.01.2021 17:37:11

Срокът на протоколите за скъпоструващо лечение се удължава до 30 април

Срокът на валидност на протоколите за скъпоструващо лечение на хронично болни пациенти, предписва ...

Експерти: Одобрението на ваксините не е прибързано
27.01.2021 16:49:06

Експерти: Одобрението на ваксините не е прибързано

Не трябва да се говори за припряност при одобрението на новите ваксини; британският вариант на ко ...
Актуална тема
Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...

За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...