Сряда, 25 Ноември 2020
28
окт
5
 

Испания е обхваната от лекарска стачка, протестират над 150 000 медици

Това е първият протест на лекари в страната от такъв мащаб от 25 години насам

Сряда, 28 Октомври 2020 | 16:12:22
5

Лекарите в Испания започнаха обща стачка в разгара на втората вълна на COVID пандемията, съобщават световните информационни агенции. Според euroweklynews.com медиците предприемат тази стъпка в знак на протест срещу потъпкването на правата им в сектора

Лекарите в Испания започнаха обща стачка в разгара на втората вълна на COVID пандемията, съобщават световните информационни агенции. Според euroweklynews.com медиците предприемат тази стъпка в знак на протест срещу потъпкването на правата им в сектора и призовават за качествено здравеопазване.

Протестиращите изтъкват като причини високата несигурност на работното място и рязкото влошаване на системата на обществено здраве.

Безсрочната стачка е свикана от Изпълнителния комитет на Държавната конфедерация на медицинските съюзи (CESM) и ще се провежда в последния вторник на всеки месец - с изключение на официален празник, ако има такова съвпадение - до получаването на задоволителен отговор от администрацията.

Протестите на лекарите са предизвикани и от факта, че тези дни бе одобрен Закон за Кралския указ 29/2020, който позволява, наред с други неща, управителните органи на лечебните заведения – здравните бордове, да наемат по изключение медицински персонал от страни извън ЕС или да назначава сестри на мястото на лекари.

Според CESM този закон поставя „кръпка на катастрофалната политика за управление на човешките ресурси, която е провеждана досега от различните администрации и застрашава както качеството на грижите на Националната здравна система в ущърб на пациентите, така и условията на труд за професионалистите“ .

Синдикатите са поискали среща с министъра на здравеопазването Салвадор Ила като знак за добра воля и желание за диалог. Синдикалистите уверяват, че еднодневните стачки са организирани по начин, който да се „отразява възможно kdx-малко на предоставянето на здравни грижи на пациентите“.

Според вестник „El Mundo“, това е първата обща стачка на лекари в Испания от 25 години насам, а в нея участват над 150 000 медици.

Само преди дни столицата на Каталуния Барселона бе обхваната от проетст на млади лекари, които се съблякоха в знак на протест срещу ниските заплати, тежките дежурства, които полагат като мобилизирани заради пандемията, липсата на помощ от по-опитни колеги, на които да се доверят при трудни случаи и неяснотите около специализацията им, прекъсната заради извънредната епидемична ситуацията. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
ebEs

Д-р Ленков АГ 28.10.2020 17:21:22

Уважаеми колеги, спите ли? Виждате какво правят колегите в Испания, как реагират техните синдикати и лекарската им камара.А тук-къде са нашите т.нар."синдикати",които се превърнаха от защитници на правата на своите членове/колкото и да са малко/в казионни такива.А къде е в тази ситуация УС на БЛС-която да поведе БГ лекарите на протест срещу мизерното възнаграждение на техния труд и мизерните условия на работа.Вместо това БЛС се е превърнал в пазител на статуквото и организация за потискане на БГ лекари. Затова от позицията на 41 годишната си практика се обръщам към младите колеги-не си губете времето тук, а се ориентирайте към терминал 1 и 2.Ако решите да останете тук, се пригответе да бъдете мачкани от мутрокомунисти като Боко тиквата и шайката му ,да давате всичко от себе си и да мизерствате.Изборът е Ваш.Преди 30-40 г ,ние нямахме никакъв избор, а отивахме там ,където ни пратеше партията -майка. Така ,че мислете.........

Гост 29.10.2020 09:48:26

Естествено - БЛС е овчарска организация защото си има работа главно с овце. Едва 10-15% от лекарите едвам търпят това безобразие. другите, масата са си овце и ще се съгласят с всичко спуснато от мутрокомунистите на власт. Не е нужно да казвам ,че никой лекар в НОРМАЛНАТА Европа не би работил при тези условия и 1 час. Лекарите от извънболничната помощ тотално са отхвърлени като хора на Първа Линия и за това отношение утре ще ме фанете за топките да спасявам някого. Дори с военна мобилизация просто няма да работя за такова скапано общество, политическа класа - всички идиоти не уважаващи лекаря в България

Гост 28.10.2020 21:27:17

Жени Начева да публикува поименно "мизерното би възнаграждение"

Гост 28.10.2020 19:04:20

6++ за коментара!

В края на фалшивия ни ПСЕВДОпреход 28.10.2020 16:42:22

Спокойно, такова нещо у нас просто няма как да се случи!


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Костадин Ангелов: Не е време за разделение, време е да си помогнем и заедно да спечелим битката
25.11.2020 12:47:40

Костадин Ангелов: Не е време за разделение, време е да си помогнем и заедно да спечелим битката

"Във времена, в които едни вярват, а други не, в които едни слагат маски, а други не, когато няко ...

COVID погуби още двама български лекари
25.11.2020 12:24:43

COVID погуби още двама български лекари

Почина д-р Ботьо Ботев, управител на МБАЛ "Юлия Вревска" - Бяла, съобщи регионалният сайт briag.b ...
Актуална тема
За философията на нашенеца и умората от коронакризата
19.10.2020 17:11:09 Невена Попова

За философията на нашенеца и умората от коронакризата

Днес е денят, отреден в календара за празник на българските лекари. По зла ирония на съдбата обач ...

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...