Сряда, 12 Август 2020
11
апр
 

Италия: Прокурори разследват старчески домове в Ломбардия заради разпространението на коронавируса

Събота, 11 Април 2020 | 14:16:15


Вълната от COVID-19 и огромният брой смъртни случаи сред възрастни хора в старческите домове в Милано и областта Ломбардия, е дало повод на италианската прокуратура да започне разследване за причините, довели до тази ситуация, съобщи Агенция Ройтерс, п

Вълната от COVID-19 и огромният брой смъртни случаи сред възрастни хора в старческите домове в Милано и областта Ломбардия, е дало повод на италианската прокуратура да започне разследване за причините, довели до тази ситуация, съобщи Агенция Ройтерс, позовавайки се на неназован високопоставен източник от съдебната система на Италия. По негова информация подобни проверки магистратите са започнали и в други градове, в това число и в особено силно засегнатия град Бергамо.

Първоначалната проверка обхваща 13 дома за стари хора във финансовата столица на страната - Милано. В тях според наличната към момента информация нито един възрастен човек не е бил изследван за носителство на коронавирус. Фактът, че смъртните случаи по време на обявената епидемия достигнаха нечувано високи нива именно на тези места поражда съмнения за истинското качество на медицински грижи, които възрастните хора са получавали там, е коментирал източникът на Ройтерс.

Агенцията напомня, че Италия има най-високата смъртност в света от COVID-19. От средата на март домовете за възрастни в страната са във фокуса на общественото внимание, като особено активни в публичния дебат са представители на синдикатите, много здравни работници и опечалени роднини на починали стари хора в домове в Ломбардия, най-тежко засегнатият регион на Ботуша.

Съдебният източник заяви, че разследването се основава на издадена директива на властите в Ломбардия, в която те молят местните домове за грижи за възрастни да приемат пациенти, които са изписани от болници, за да се освободят така необходимите в този момент легла в болничните отделения, поставени под карантина.

Според някои лекари и медицински сестри това е спомогнало за разпространението на инфекцията, тъй като в домовете за грижи липсва адекватна защита. Много медицински работници и профсъюзни активисти, са заявили пред Ройтерс, че в продължение на много дни след като болестта е била открита за първи път в Италия на 21 февруари, в редица старчески домове на служителите е било разпоредено да не носят маски, за да не се плашат пациентите.

„Всички усилия бяха насочени към поддържане капацитета на болниците, а много малко внимание бе обърнато на домовете за възрастни хора, които се превърнаха в източник за разпространение на заразата“, коментира Флавия Албини, синдикален деятел от профсъюза CISL.

Ръководителят на Здравната служба на област Ломбардия Джулио Галлера нарече твърденията на медиите, че регионът има вина за разпространението на зараза в домовете за грижи за стари хора „журналистическо преувеличение“.

Той каза, че от 2000 души, които са прехвърлени от болници в други заведения, само 150 са настанени в старчески домове, като при това тези домове разполагат с обособени отделения специално за прехвърлени пациенти. В тях, по думите на Джулио Галлера, те не са имали контакт с останалите пребиваващи в дома.

В интервю за Италианското държавно радио Галера е определил мярката с прехвърлянето като „ключова за спасяването на живот“ във време на тежка криза и недостиг на места в спешните отделения.

По информация на Ройтерс, Валтер Бергамачи, генерален директор на Регионалната служба на Държавната агенция за защита на здравето в Милано, е заявил пред градските съветници че към 8 април в старческите домове в Милано са регистрирани 983 подозирани или потвърдени случаи на коронавирусна инфекция и 337 смъртни случая, за периода между 20 февруари и 31 март.

Проучване на Националния здравен институт, в което се обобщават данни за 577 домове за възрастни хора с деменция в цялата страна (или 27% от общия брой домове за възрастни хора, сочи че 3559 пациенти са починали между 1 февруари и 6 април и само 133 са били подложени на тест за коронавирус, а 1310 са имали грипоподобни симптоми. Близо половината от смъртните случаи в тази категория домове - или 1822, са били в Ломбардия, допълва Ройтерс.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
2Zzv


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Д-р Борис Таблов: Лечението, приложено на момчето в Търново, не е експериментално
12.08.2020 17:24:34 Надежда Ненова

Д-р Борис Таблов: Лечението, приложено на момчето в Търново, не е експериментално

„Лечението, което е приложено на момчето от Велико Търново, не е експериментално. Както за ...

Над 3 млн. лв. е платила НЗОК от началото на март до 31 юли за COVID-пациенти
12.08.2020 17:04:16

Над 3 млн. лв. е платила НЗОК от началото на март до 31 юли за COVID-пациенти

Над 3 млн. лв. е платила НЗОК от началото на март до 31 юли за COVID-пациенти, става ясно от спра ...
Актуална тема
С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)
16.07.2019 17:33:30 Надежда Ненова

Кръглата маса и моделът „Ананиев“ (Обзор)

Повече здравни фондове ще разпределят парите, с които в момента борави НЗОК. Запазва се и доплаща ...