!
Понеделник, 15 Април 2024
03
дек
4
 

И БТПП се обяви за пълна демонополизация на НЗОК

Понеделник, 03 Декември 2018 | 14:16:48
4

След разглеждане на представените от здравния министър Кирил Ананиев два варианта на здравноосигурителен модел и след участието си в работните групи по вариантите, Българската търговско-промишлена палата се обявява за въвеждане у нас на модел А, който

След разглеждане на представените от здравния министър Кирил Ананиев два варианта на здравноосигурителен модел и след участието си в работните групи по вариантите, Българската търговско-промишлена палата се обявява за въвеждане у нас на модел А, който включва няколко равнопоставени здравни каси. Това става ясно от становище на организацията, изпратено до министър Ананиев.

„БТПП е напълно убедена, че действащата здравна система не работи ефективно и има необходимост от промени, които да осигурят по-високо качество на здравните услуги, подобряването на здравословното състояние на гражданите и снижаване на смъртността. В този смисъл Палатата подкрепя усилията на Министерство на здравеопазване, насочени към търсене на решения за подобряване на здравната система у нас“, се казва в становището.

„В действащия модел на здравно осигуряване средствата, които постъпват, са повече от достатъчни, но монополната позиция на НЗОК, липсата на конкуренция на ниво избор на здравноосигурените лица, както и други фактори правят системата неефективна.

Липсват ясно разписани правила за качество на медицинската помощ, на финансовата и правната рамка. Липсват внедрени стандарти, които да осигуряват възможно най-обективно и точно събиране и отразяване на информация за извършените дейности, позволяваща по-ефективен контрол, който също липсва понастоящем и се допуска разпиляване на средства за неизвършени дейности или нарочно/преднамерено вписване на дейности/манипулации с цел усвояване на средства, плащането на които не е правомерно“, отбелязват от там.

Според БТПП решаването на проблемите в здравеопазването включва мерки като въвеждане на електронно здравеопазване, преразглеждане на заплащането по клинични пътеки, премахване на фалшивите болнични и нереално извършените здравни услуги, мерки срещу злоупотребите при лекарствата, увеличаване на профилактиката и не на последно място – задържане на квалифицираните български лекари в страната. „Считаме, че тези наши предложения могат да бъдат доразвити в модел А“, казват от организацията.

„БТПП в рамките на експертните обсъждания предложи внедряването на глобални стандарти по отношение на идентификацията както на пациенти, лекарства, медицински изделия, така също и на процеси, касаещи документооборота и логистиката в болниците. Тези глобални стандарти предоставят висока проследимост и прозрачност, подобрено управление на процеси, следене на сроковете на годност, приема на лекарства от пациентите и други. Акцентирахме, че използването на глобалните стандарти ще помогне за оперативната съвместимост между отделните болнични системи и системи, обслужващи сектора.

Поставяме и като важни въпроси доплащанията и солидарността в здравния сектор“, отбелязват от там в становището си.

БТПП вижда промяната на здравеопазването в насока развитие на представения модел А, като отчита и необходимостта от предоставянето на допълнителна информация, разчети и анализ, посочват още от там.

„Палатата счита, че предлаганият модел Б на едновременно задължително здравно осигуряване и задължително здравно застраховане няма аналог в нито една европейска държава. Необходимите за изграждането и функционирането на модела Застрахователен пул, Осигурителен пул и Гаранционен фонд ще доведе до намаляване на сумите, постъпващи в здравната система (понеже ще бъдат отклонени към изграждането на пуловете и фонда), които би трябвало да се разходват за медицински дейности. Тези аргументи ни дават основание да отхвърлим модел Б“, завършват от БТПП.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
WZjk

Общо-практикуващ лекар 03.12.2018 22:05:40

"Липсват ясно разписани правила за качество на медицинската помощ!" НЕ МОЖЕ ДА ИМА ТАКИВА!!! Резултатът от лечебната дейност зависи от много не вместващи се в написани правила фактори, различни за всеки пациент - наследственост, интелигентност да изложи проблемите си, възраст, съпътствуващи заболявания, начин на живот, хранене, вредни навици, съдействие на лечението, спазване на лекарските предписания, взаимодействие с близките и обществото, психо-неврологично състояние, етап от развитие на болеста, финансова възможност да поеме разходите за лечение в амбулаторни условия....... Като прибавиш и разликите в качеството на лекарствата, от оригинали до ментета, няма как резултатът от лечението да се свързва само с качествата на лекуващия лекар!

Личен състав 04.12.2018 20:30:54

А ако един пациент го хоспитализират 10 пъти по една пътека, какво е? Изключваме детската церебрална парализа и онкото, както и някои други - допускащи.

Гост 05.12.2018 11:11:19

Има хронични aнелечими болести,при които това се налага.Даже се налага по 2 пъти месечно като се сменя пътеката.В интерес на болния.Иначе трябва да го оставим в къши да изтече един месец и ако е жив да го приемем пак.Или да го накараме да си плаща,защото касата не ще. Ти какво предлагаш.

Лекар "до леглото на болния" 03.12.2018 21:13:02

БТПП: „В действащия модел на здравно осигуряване средствата, които постъпват, са повече от достатъчни......." ТОВА ТВЪРДЕНИЕ Е ПЪЛНА ИЗЦЕПКА И ПОКАЗВА, ЧЕ ИДИОТИТЕ ОТ БТПП НЯМАТ ХАЛ ХАБЕР ОТ НЕЩАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО! С ТАКИВА МИЗЕРНИ ПАРИ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПОСТИГНЕ ЕВРОПЕЙСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ! ПОНЕ ДА ПОГЛЕДНАТ %-ТА НА ЗДРАВНИТЕ ОСИГУРОВКИ, ЦЕНИТЕ НА КОНСУМАТИВИТЕ, МЕДИЦИНСКАТА АПАРАТУРА, ЛЕКАРСКИЯ ТРУД, СОЦИАЛНИЯ СТАТУС НА ЛЕКАРЯ В ЕС ! АКО ЗДРАВНАТА СИСТЕМА У НАС ВСЕ ОЩЕ НЕ Е РУХНАЛА, ТОВА Е ЗА СМЕТКА НА ВСЕ ПО-МАЛКО ОСТАВАЩИТЕ ЛЕКАРИ, КОИТО ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ЗАХВЪРЛИЛИ СЛУШАЛКИТЕ И ЗАПРАШИЛИ ПРЕЗ ТЕРМИНАЛ-2, КЪМ ПО-ДОБЪР ЖИВОТ! АМАН ОТ ТЪПАНАРИ-РЕФОРМАТОРИ, КОИТО ЩЕ ИЗГОНЯТ ОТ БЪЛГАРИЯ ВСИЧКО ЧИТАВО!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология
15.04.2024 17:17:35

Нова класификация на епилепсиите въвеждат във фармако-терапевтичното ръководство по неврология

Нова класификация и дефиниция на епилептичните синдроми на Международната лига срещу епилепсията ...

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи
15.04.2024 16:45:14

Студентът от МУ - Пловдив Здравко Иванов се представи успешно на научна сесия за млади изследователи

Шестокурсникът по медицина от МУ - Пловдив Здравко Иванов се класира на второ място на първата на ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...