!
Неделя, 14 Април 2024
26
март
17
 

Д-р Елиза Георгиева:

И в момента държавните и общински болници работят като нон-профит организации

Вторник, 26 Март 2019 | 17:08:47 Надежда Ненова
17

„Когато някой иска да направи нещо, винаги е възможно да го направи. Друг е въпросът какви последствия ще има и какъв ще е резултата след това.“ Така д-р Елиза Георгиева от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) отговори на въпро

„Когато някой иска да направи нещо, винаги е възможно да го направи. Друг е въпросът какви последствия ще има и какъв ще е резултата след това.“ Така д-р Елиза Георгиева от Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) отговори на въпроса на Zdrave.net за идеята държавните и общински болници да бъдат преобразувани от търговски дружества в нон-профит организация.

По думите на д-р Георгиева последствие от такова действие е, че ще отпадне конкуренцията.

„Няма да има конкуренция. Това би бил първия резултат. Все пак ние живеем в демократична държава, където конкуренцията е движещ фактор на всяко едно нещо. Знаете, че от конкуренцията, особено при лечебните заведения, печели пациента. Започвам с най-обикновеното – материалната база. Постоянно инвестираме, правим ремонти, създаваме комфортни условия за хората, които ни се доверяват. След това постоянно купуваме все нова и нова апаратура, за да ни е качествена диагностиката, да ни е качествена терапията. Инвестираме в човешкия капитал. Непрекъснато стимулираме нашите лекари да се развиват, да се усъвършенстват, дори изпращаме наши колеги на курсове в чужбина. Това са нужни разходи, за да сме конкурентни на този пазар и пациентите да ни търсят и да ни се доверяват. А когато има неравнопоставеност, няма да има конкуренция“, категорична беше тя.  

Д-р Георгиева заяви, че и към този момент общинските и държавните болници работят като нон-профит. „Едно дружество, което е регистрирано по търговския закон, но постоянно генерира загуби, е нон-профит отвсякъде“, каза тя.

Очаквайте тази седмица интервю с д-р Елиза Георгиева.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KTQU

и под чуждо име 27.03.2019 15:44:46

На снимката е от преди 20 години; сега е като приятелката си Цецка Цачева.

R 27.03.2019 10:17:44

Тая откъде взе тези пари за петзвезден хотел на държавна дотация, като нито е доктор, нито мениджър, нито имам елементарен интелектуален потенциал за какъвто и да било бизнес, като й чета простотиите по интервютата, който дава между баловете на Лорд Минчев и другите простаци и карикатури, които се изживяват като някакъв си хайлайф, специално тази с друго не се занимава, затова въпросът е КОЙ стои зад тази жалка карикатура?

Гост 30.03.2019 20:26:18

Проект, който МЗ ще реализира, е само част от един набор от дейности и проекти, които министерството изпълнява с помощта и финансирането на ОП „Развитие на човешките ресурси“ и които са свързани с инвестиции в специалистите в системата на здравеопазването. Има и още един много важен проект, който правим заедно и той е свързан с възможността да финансираме всички специализанти, които не специализират по държавна поръчка“. Това заяви Наталия Ефремова, представител на МТСП.

УФСЪТА 27.03.2019 10:06:44

ЧОВЕШКИЯТ ЖИВОТ И ЗДРАВЕ НЕ СА СТОКИ, ЗА БЪДАТ ПРЕДМЕТ НА ТЪРГОВСКА ДЕЙНОСТ И ОТ ТЯХ ДА СЕ ПЕЧЕЛИ!!! АКО ДНЕС СА РАВНОПОСТАВЕНИ ДЪРЖАВНИ, ОБЩИНСКИ И ЧАСТНИ БОЛНИЦИ, ЗАЩО ПЪРВИТЕ ДВЕ СА ГУБЕЩИ, А ЧАСТНИТЕ ФОРМИРАТ СВРЪХПЕЧАЛБИ?? ТОВА Е ОСНОВНИЯТ ВЪПРОС, ЗАЩО ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ИЗОБЩО ТРЯБВА ДА СЕ ФИНАНСИРАТ ЧРЕЗ ЗДРАВНАТА КАСА, ЧИИТО БЮДЖЕТ СЕ ФОРМИРА ЧРЕЗ ДЪРЖАВАТА ОСИГУРИТЕЛНА СИСТЕМА И БЮДЖЕТНО ФИНАНСИРАНЕ?? ЗАЩО ЧАСТЕН БИЗНЕС МОЖЕ ДА СЕ ДОТИРА ОТ ДЪРЖАВАТА, ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ КАПИТАЛИТЕ В ЧАСТНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ СА ЧУЖДИ, ИНВЕСТИЦИИ, СЛЕДОВАТЕЛНО ЧУЖДИ ТЪРГОВЦИ ОГРАБВАТ БЪЛГАРСКАТА ДЪРЖАВА И ТО НАЙ-ВАЖНИЯТ СЕГМЕНТ НА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ-ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ!!!! НА СЛЕДВАЩО, НО ВСЪЩНОСТ НА ОСНОВНО МЯСТО, КОЙ ГАРАНТИРА СПАЗВАНЕ НА ХИПОКРАТОВАТА КЛЕТВА В ТЕЗИ ЧУЖДИ ТЪРГОВСКИ ДРУЖЕСТВА, АКО ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВАТА?? ПРИ ТОЗИ ДЕМОГРАФСКИ СРИВ, КОЙ ГАРАНТИРА, ЧЕ БЪЛГАРСКОТО ЧАСТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЕ В НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА БАЗА ЗА НЕДОПУСТИМИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ВЪРХУ БЪЛГАРИ, И ЗА ТЪРГОВИЯ С ЧОВЕШКИ ОРГАНИ, ЕМБРИОНИ И ВСЯКАКВИ БИОЛОГИЧНИ МАТЕРИАЛИ, АКО ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВАТА????

Гост 30.03.2019 20:31:56

Класацията „Най-добрите болници“ отличи най-добрите лечебни заведения в седем специалности: Кардиология – „Аджибадем Сити Клиник“, Ортопедия – МБАЛ „Тракия“-Ст. Загора, УНГ - МБАЛ „Тракия“ - Ст. Загора, АГ - МБАЛ „Надежда“ , Педиатрия - УМБАЛ „Св. Марина ЕАД“ - Варна , Онкология - „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ и Хирургия - Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Основните показатели, взети предвид при ранкирането на лечебните заведения са използваните технологии, персонала и качество на услугите.

Гост 30.03.2019 20:31:56

Класацията „Най-добрите болници“ отличи най-добрите лечебни заведения в седем специалности: Кардиология – „Аджибадем Сити Клиник“, Ортопедия – МБАЛ „Тракия“-Ст. Загора, УНГ - МБАЛ „Тракия“ - Ст. Загора, АГ - МБАЛ „Надежда“ , Педиатрия - УМБАЛ „Св. Марина ЕАД“ - Варна , Онкология - „Комплексен онкологичен център – Пловдив“ и Хирургия - Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Основните показатели, взети предвид при ранкирането на лечебните заведения са използваните технологии, персонала и качество на услугите.

Хипократ 27.03.2019 10:48:23

В името на Аполон – лечителя, в името на Хигия, в името на Панацея и в името на всички богове и богини, които вземам за свидетели, поемам върху себе си тази клетва. На учителя, който ме е учил да лекувам, ще гледам като на баща: ще му помагам да живее и ще му давам каквото му е нужно, и ще гледам децата му като свои братя. Ако те поискат да изучат нашето изкуство, аз ще ги обуча без пари и без никакви задължения в бъдеще. Ще ги уча на принципите на медицината, ще им давам обширни обяснения, ще им развивам доктрината като на свои деца, както на тях, така и на учениците си, които са записани при мен и са положили клетва. Аз ще препоръчвам на болните подходящ режим според познанията си и ще ги защитавам от всички вредни неща. Никога и никому няма да препоръчвам употребата на отрови и ще отказвам да давам на когото и да било подобно нещо. Също така не ще дам на жена песар за унощожаване на плода; ще пазя своя живот и своето изкуство винаги чисти и неопетнени от никакво престъпление. Нито пък ще оперирам страдащите от камъни, а ще оставя това на тези които са специалисти в тази област. Когато влизам в някоя къща, това ще бъде само за да лекувам някой болен, като се предпазвам от всякаква волна неправда и най-вече от всякакви сластолюбия към жените и мъжете, били те свободни или роби. Всичко, каквото видя или чуя при изпълнението на своята професия или извън нея и което не бива да се разправя, аз ще го пазя в тайна и ще го смятам за нещо свещено. Ще запазя живота си чист и свещен, както и моето изкуство. Ако изпълня тази клетва, без да я нарушавам, дано живея дълго време, за да преуспея в изкуството и да стана прочут во веки веков, като пазя тази клетва и не престъпя нищо от нея. Ако пък сторя обратното, нека ме сполети ранна смърт и вечна забрава. Заклевам се, че по силите на знанията си ще върша всичко, в което се кълна.

Гост 02.04.2019 08:16:25

„Ако започнеш да говориш за възнаграждение, болният ще се убеди, че няма да го изоставиш. Ако не говориш по този въпрос, той може да си помисли, че го подценяваш. Трябва впрочем да знаеш, че болните по правило не познават благодарността. Болните в началото са почтителни и скромни, но по-късно хитри и неблагодарни.

СТМ 27.03.2019 09:38:20

Няма логика собственичка на болница да коментира статута на другите болници. Ясно е, че не се правят частни болници от добро сърце, а защото се търси голаяяяма печалба. Тъй че мерси за поръчковия и анализ!

Гост 30.03.2019 20:29:16

Фелдшерите настояват най-вече за промяна в Закона за съсловните организации, която да даде възможност различните направления специалисти по здравни грижи да имат отделни съсловни организации, с

Патриот-майтапчия 27.03.2019 09:50:42

И колко голяяяяяяяяма ще да е печалбата? Едва ли е повече от печалбата от един небостъргач (за 120 000 000 евро).

Овца проста 27.03.2019 00:34:20 Коментарът е изтрит поради нарушение на правилата на форума.
Компетентен 26.03.2019 21:28:10

какво иска да каже госпожата , не мога да разбера . Това изказване е нещо като нищо . Ако някому е ясна тезата на тази интелектуалка , светнете ми я , понеже аз не я улавям.

Гост 26.03.2019 21:01:51

Само за протокола предлагам и всички автосервизи, сервизи на перални, телевизори, бойлери, фаянсаджийски услуги също да нямат право да формират печалба! Аз лично ще им дам моята месечна лекарска заплата, след 24 години трудов стаж и блъскане ден и нощ! ХАЛАЛ да им е! Давам им я!

Гост 26.03.2019 20:32:42

Ако държавата, за чиито болници иде реч беше Нидерландия, а не България, да повярваме.

Гост 26.03.2019 19:47:36

Лекарският съюз се обяви против протестите Българският лекарски съюз (БЛС) не е срещу увеличаването на заплатите на здравните работници, но не подкрепя протестите им, тъй като възнагражденията са ниски в целия сектор. Срам ме е че давам 8 лв месечно от мизерната си заплата на тази бутафорна организация

тая 26.03.2019 19:07:50

знае ли въобще какво означава "нон профит" дружество ?! Пфу - и то ми било здравен мениджър ! Да не говорим, че е съпруга на собственик на частна болница, изградена със симнителен капитал.


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...