Понеделник, 12 Април 2021
07
септ
6
 

Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев:

И в момента има тенденция за недофинансиране на болничната помощ

Не може разходите за дейност и лекарства да са изравнени

Четвъртък, 07 Септември 2017 | 10:58:00
6

„И в момента се наблюдава тенденция за недофинансиране на болничната помощ“. Това заяви пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. Все пак той допълни, че към момента не очаква да се стигне до затваряне

„И в момента се наблюдава тенденция за недофинансиране на болничната помощ“. Това заяви пред БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Все пак той допълни, че към момента не очаква да се стигне до затваряне на болници заради финансови проблеми, но отбеляза, че подобен риск е съществувал в периода май-юни. В тази връзка д-р Грозев припомни, че от юни средномесечното финансиране на болниците е в размер на 141,2 млн. лева на фона на 137,5 млн., колкото беше то по-рано. „Аз не казвам, че това е достатъчно, защото ще трябва да се направят анализи“, отбеляза той, като допълни, че от БЛС са изпратили запитване до всички болнични асоциации. Целта е да се провери заплащането спрямо извършената дейност и дали има разминаване.

Д-р Грозев отбеляза още, че при сегашния модел на финансиране на болничната помощ на практика не съществува понятието качество. „За съжаление в България няма единни критерии за качество, които да бъдат гарант  за повишаване на качеството на медицинската услуга, но и за нормално заплащане“, заяви председателят на БЛС. „Само фактът, че лечебните заведения за болнична помощ работят в т. нар. лимитна среда е предпоставка за невъзможност за въвеждане на такава система“, категоричен бе той.

„Лечението, което се осъществява в Република България, не е на ниско качество. Но как да постигаме качество, как да постигаме нормално финансиране, как да се обърнем с лице към проблемите на тези лечебни заведения и не само в болничната, но и в извънболничната помощ, когато няма остойностяването и на медицинския труд“, коментира още д-р Грозев. Според него определянето на качество в сектора е невъзможно без остойностяване на медицинския труд. В тази връзка той посочи, че на среща със здравния министър проф. Николай Петров е взето решение за сформиране на междуведомствена работна група по въпроса за остойностяването в сектора и посочи, че резултати се очакват в средата или края на октомври. Д-р Грозев припомни и изработената от БЛС методика за остойностяване на медицинския труд.

На въпрос къде са най-ниските заплати в сектора, той отговори, че най-зле са възнагражденията в общинските болници. „Има различни специалности в извънболничната помощ, които не са добре финансирани“, отбеляза още той. „В продължение на десет години цените в болничната помощ не са мръднали“, заяви д-р Грозев, като припомни, че в предложението на съсловната организация за бюджета на НЗОК за 2018 г. са заложени 116 млн. лв. повече за болнична помощ, като целта е именно увеличаване на цените на клиничните пътеки. От бюджета на НЗОК за 2018 г. БЛС очаква още завишаване на заплащането на дейност в извънболничната помощ - съответно 23 млн. лв. в  ПИМП и 32 млн. лв. в СИМП.

Той коментира и нарастващите разходи на НЗОК за лекарства, като беше категоричен, че не може разходите за дейност на болниците и тези за медикаменти да бъдат почти изравнени.

На 25 септември БЛС ще обяви началото на кампания „Не на насилието“, насочена срещу агресията над представители на медицинското съсловие, съобщи още д-р Грозев.

БЛС подкрепя и кандидатурата на България за седалище на Европейската агенция по лекарства, стана още ясно от интервюто му. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
G1je

Гост 11.09.2017 18:52:06

Що е това БЛС и кой е този чичко ?

един 08.09.2017 21:38:38

горкия Венци, кажи нещо ново, повтаряш все едно и също от една година, тия цифри с бюджетите са смешни.....................................................както всичките вие от казионния лекарски съюз!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!\нищо не разбирате освен да лапате пари от членския внос...............

Dr_Doolittle 08.09.2017 10:37:12

По каква причина този чичко си мисли, че се е разминал с фалита на болници това дори и космическата сонда Касини няма да може да ви каже...

лили 07.09.2017 22:34:03

Все още не е отминала опасността от затваряне на общински болници , д-р Грозев! Не се ли заплати надлимитна дейност или подпомогнат, има голяма опасност да се затвори поне една такава през следващия месец.

Elf 07.09.2017 17:50:41

Genialno prozrenie !

Фен на милионери 07.09.2017 12:36:13

Политик от БСП събра очите на всички в Бургас с фамозния си "Ролс Ройс" за 700 бона Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/regioni/politik-ot-bsp-sbra-ochite-na-vsichki-v-burgas-s-famozniya-si-rols-roys-za-700-bona-snimki_news541663.html


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Наредиха на МБАЛ-Благоевград и МБАЛ „Пулс“ да работят заедно
12.04.2021 17:18:27

Наредиха на МБАЛ-Благоевград и МБАЛ „Пулс“ да работят заедно

Директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоян Калоянов е издал заповед, с която нарежда МБАЛ – Б ...

Отличиха най-възрастния практикуващ стоматолог в Монтана
12.04.2021 17:09:00

Отличиха най-възрастния практикуващ стоматолог в Монтана

Директорът на Районната здравноосигурителна каса в Монтана Любомир Стефанов награди с благодарств ...
Актуална тема
Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?
14.01.2021 17:20:00 Полина Тодорова

Е-здравеопазването – кога, ако не сега?

Кризата, породена от COVID-19, създаде проблеми, чието решение вече близо година е истинско преди ...

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците
11.12.2020 14:48:07 Полина Тодорова

Burnout синдромът – скритата епидемия сред медиците

Епидемията от COVID-19 вече месеци наред властва над света, погубвайки хиляди животи, но и изправ ...