!
Понеделник, 15 Юли 2024
12
ян
6
 

И лекарите, и аптеките ще знаят какви са складовите наличности на медикаменти

Четвъртък, 12 Януари 2023 | 12:48:19 Ирина Пекарева
6

„Всички доставчици са мобилизирани, има допълнителни количества, които се внасят извънредно, има зареждане на пулмикорт и вентолин допълнително, заредена е аптечната мрежа с антихипертензивни и антидиабетични, ние въпреки всичко следим ситуацията

„Всички доставчици са мобилизирани, има допълнителни количества, които се внасят извънредно, има зареждане на пулмикорт и вентолин допълнително, заредена е аптечната мрежа с антихипертензивни и антидиабетични, ние въпреки всичко следим ситуацията. Не сме спрели да го правим. Повечето неща вече стигат до аптеките“. Това заяви на брифинг служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев във връзка с продължаващия проблем с недостиг на лекарства у нас.

От думите му стана ясно, че Специализираният съвет е взел решения в няколко посоки по отношение на недостига. Едно от тях e да се предложат законодателни промени, с които броят наблюдавани за недостиг лекарства отново ще бъде увеличен. „Ще добавим медикаменти, които са животоспасяващи, изключително важни за пациентите, в списъка, в който трябва да бъдат контролирани и наблюдавани, защото имаме такива медикаменти, при които в момента не се прилага този мониторинг“, обясни д-р Меджидиев.

Друго от решенията е наличностите в складовете да бъдат видими за аптечната мрежа, за да може всяка аптека да знае какво липсва и да го търси от други доставчици.

„Отделно ще предоставим ежедневна информация на лекарите за това каква наличност и каква липса на определен медикамент има, за да може лекарят да преценява какво да предписва“, каза министърът.

„Причините за недостиг на определени лекарства са комплексни и затова трябва да се работи в няколко посоки“, обясни на свой ред директорът на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев и продължи: „Първата е разширяване на списъка от наблюдавани медикаменти, за които се забранява износът. Ако в момента при падане на количеството в складовата мрежа под 65% се забранява, ние обсъдихме този праг да бъде вдигнат. Второ, засилване на контрола по отношение на предписването и отпускането на лекарствени продукти – някои от тях се предписват и отпускат безразборно. Третото, което обсъдихме, е подобряване на информираността и на лекари, и на аптеки по отношение на лекарствата, чиито количества в складовете са изчерпани. В момента има достатъчна възможност чрез НЗИС и софтуерите на лекарите и на аптеките това нещо да се случи“.

Денев уточни, че по негово мнение прагът за забраняване износа на лекарства трябва да е 90% наличност в складовете.

Макар да е известно, че проблем с лекарствата в момента имат почти всички страни от ЕС, за ситуацията като цяло служебният министър обвини предшественика си – здравния министър от правителството на Кирил Петков проф. Асена Сербезова. „Не мога да не оценя като грешна постъпката на предишния здравен министър Асена Сербезова с това от наблюдавани 400 медикамента за недостиг те да бъдат сведени до 60 и ние в момента да се чудим как да възстановим контрола. И си задавам въпроса – защо е направено? Кой е имал потребността? Населението има потребност да има медикаменти в аптеките, то да бъде спокойно, да има достъп до всичко, което има нужда и което е предписано от лекар“, коментира той.

От думите му стана ясно още, че въпреки проблемите, към момента не се обсъжда възможността за генерично заместване при изпълняване на рецепта в аптеката.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
bAgT

Гост 15.01.2023 20:22:46

Тежък негативизъм към лекарското съсловие при предишната министърка. За всичко бил виновен сегашния министър. Явна комплексарщина.

Гост 12.01.2023 23:14:52

Много поразии направи върхушката на фармацевтите. От некомпетентност и мегаломания.

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 12.01.2023 15:18:05

Лекарите какво ги интересува складовите наличности ве ееейййй олигофрени! Какъв им е кабаята?

Гост 13.01.2023 09:02:43

Лекарят е слуга на пролетариата. Тази постановка не се е сменила и при фалшивите евродемократи ,които настояват и за 24 часов труд на лекаря и да работи за жълти стотинки за пролетарската сган. Може би ще измислят и лекарят да носи лекарства у дома на пациента.

В края на уродливия ни ПСЕВДОпреход 13.01.2023 22:17:23

A дали фалшивите евроДЕМОКРАТИ не са най-обикновени КОМУНИСТИ, по произход, манталитет и досиета? Леко пребоядисани, разбира се! Как мислиш?

ЗОЛ вол 12.01.2023 13:24:40

Е браво! Сега и лекарите по 100 пъти на ден, за всеки пациент ще търсят наличност на лекарства!!! Че им е малко бумащината...


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...