!
Неделя, 03 Март 2024
24
ноем
 

И медицинските изделия в болниците ще се поръчват чрез централизирана система

Четвъртък, 24 Ноември 2022 | 14:26:48


Медицинските изделия в болниците, също както лекарствата, ще се поръчват чрез централизирани търгове. За това обаче е необходимо да се свържат системата на Централния орган за покупки в сектор „Здравеопазване“ (ЦОПСЗ), чрез която именно се

Медицинските изделия в болниците, също както лекарствата, ще се поръчват чрез централизирани търгове. За това обаче е необходимо да се свържат системата на Централния орган за покупки в сектор „Здравеопазване“ (ЦОПСЗ), чрез която именно се правят търговете за лекарствата в болниците, и Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП).

Това става ясно от писмения отговор на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев до депутата от „Продължаваме промяната“ доц. Васил Пандов.

Във въпроса си доц. Пандов отбелязва, че доставката на медицински изделия в болниците се извършва на цени, които значително се отличават, а това от своя страна пряко засяга интересите на пациентите и се отразява отрицателно на финансовото състояние на лечебните заведения. Той напомня, че в МЗ са били набелязани мерки за въвеждане на процедура по закупуване на медицински изделия, които не се плащат от бюджета на Касата, именно чрез Централния орган за покупки. „Това би довело до потенциално намаление на цените на доставка на медицинските изделия и възможност за рефериране от страна на НЗОК с резултатите от проведените централизирани процедури“, изтъква депутатът.

В отговор д-р Меджидиев посочва, че след разговори между експерти е постигнато разбирането, че икономически по-обоснованият вариант за осъществяване на такъв вид централизирани търгове е именно свързването на ЦОПСЗ с ЦАИС ЕОП. Той припомня, че по отношение на лекарствата към момента техническото решение, реализирано в Електронната система, е разработено изцяло на база използването на данните, предоставяни от публични регистри (Позитивния лекарствен списък), посредством предоставяните от тях уеб услуги.

„По отношение на медицинските изделия и консумативи такива публични регистри не се поддържат. Предвидено е създаването на регистър на медицинските изделия в рамките на разработването на Националната здравна информационна система, но все още няма разработен такъв. В тази връзка въз основа на направен анализ от Министерството на здравеопазването е установено, че по отношение на медицинските изделия, които следва  да бъдат осигурени за нуждите на лечебните заведения, създаването на динамична система за покупки е разумен подход, който би бил приложим“, посочва министърът.

Той информира още, че към момента предстои създаване на работна група между представители на МЗ и Агенцията по обществени поръчки за изготвяне на техническо задание, посредством което ще бъде реализирана свързаността между двете системи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
C#Zv


Всичко за коронавируса
Още новини
Честит празник!
03.03.2024 00:01:00

Честит празник!

Днес се навършват 146 години от Освобождението на България. Трети март е ден, в който пра ...

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар
02.03.2024 11:10:13

Министърът: Евтини лекарства трайно изчезват от българския пазар

Проблемът с недостиг на инсулин е хроничен, той се обостря периодично. Това коментира в студиото ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...