Четвъртък, 08 Декември 2022
24
ноем
 

И медицинските изделия в болниците ще се поръчват чрез централизирана система

Четвъртък, 24 Ноември 2022 | 14:26:48


Медицинските изделия в болниците, също както лекарствата, ще се поръчват чрез централизирани търгове. За това обаче е необходимо да се свържат системата на Централния орган за покупки в сектор „Здравеопазване“ (ЦОПСЗ), чрез която именно се

Медицинските изделия в болниците, също както лекарствата, ще се поръчват чрез централизирани търгове. За това обаче е необходимо да се свържат системата на Централния орган за покупки в сектор „Здравеопазване“ (ЦОПСЗ), чрез която именно се правят търговете за лекарствата в болниците, и Централизираната автоматизирана информационна система „Електронни обществени поръчки“ (ЦАИС ЕОП).

Това става ясно от писмения отговор на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев до депутата от „Продължаваме промяната“ доц. Васил Пандов.

Във въпроса си доц. Пандов отбелязва, че доставката на медицински изделия в болниците се извършва на цени, които значително се отличават, а това от своя страна пряко засяга интересите на пациентите и се отразява отрицателно на финансовото състояние на лечебните заведения. Той напомня, че в МЗ са били набелязани мерки за въвеждане на процедура по закупуване на медицински изделия, които не се плащат от бюджета на Касата, именно чрез Централния орган за покупки. „Това би довело до потенциално намаление на цените на доставка на медицинските изделия и възможност за рефериране от страна на НЗОК с резултатите от проведените централизирани процедури“, изтъква депутатът.

В отговор д-р Меджидиев посочва, че след разговори между експерти е постигнато разбирането, че икономически по-обоснованият вариант за осъществяване на такъв вид централизирани търгове е именно свързването на ЦОПСЗ с ЦАИС ЕОП. Той припомня, че по отношение на лекарствата към момента техническото решение, реализирано в Електронната система, е разработено изцяло на база използването на данните, предоставяни от публични регистри (Позитивния лекарствен списък), посредством предоставяните от тях уеб услуги.

„По отношение на медицинските изделия и консумативи такива публични регистри не се поддържат. Предвидено е създаването на регистър на медицинските изделия в рамките на разработването на Националната здравна информационна система, но все още няма разработен такъв. В тази връзка въз основа на направен анализ от Министерството на здравеопазването е установено, че по отношение на медицинските изделия, които следва  да бъдат осигурени за нуждите на лечебните заведения, създаването на динамична система за покупки е разумен подход, който би бил приложим“, посочва министърът.

Той информира още, че към момента предстои създаване на работна група между представители на МЗ и Агенцията по обществени поръчки за изготвяне на техническо задание, посредством което ще бъде реализирана свързаността между двете системи.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zQuK


Всичко за коронавируса
Още новини
5,8% положителни проби, един починал
08.12.2022 08:47:02

5,8% положителни проби, един починал

204 са новодиагностицираните с COVID-19 за последното денонощие при 3519 теста, което прави 5,8% ...

Google 2022: Българинът пита как протича омикрон и как да си свали температурата и кръвното
07.12.2022 17:33:47

Google 2022: Българинът пита как протича омикрон и как да си свали температурата и кръвното

„Как протича омикрон?“, „Как да проверя дали съм под карантина?“, „ ...
Актуална тема
Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...