!
Петък, 29 Март 2024
30
юли
 

И през 2020 г. най-много български деца са били лекувани в Германия

От НЗОК предлагат да поемат плащането на ЯМР под анестезия и лечението на ретинопатия при недоносените

Петък, 30 Юли 2021 | 15:22:54 Надежда Ненова


През 2019 г. и 2020 г. дестинации като Германия, Австрия, Швейцария и Франция остават основни за лечение на деца в чужбина, като увеличение в броя на издадените заповеди през 2020 за лечение на деца извън страната се отчита само за Австрия, Германия и

През 2019 г. и 2020 г. дестинации като Германия, Австрия, Швейцария и Франция остават основни за лечение на деца в чужбина, като увеличение в броя на издадените заповеди през 2020 за лечение на деца извън страната се отчита само за Австрия, Германия и Швейцария, което може да се дължи на по-продължителния отчетен период през 2020 г. в сравнение с 2019 г. През 2020 г. се включват 2 нови дестинации: Полша, където се провежда ортопедична операция на дете, чието алтернативно лечение се е провеждало в САЩ, както и Чешка република, където се провежда протонна терапия на български деца. Това става ясно от Отчета за дейността на НЗОК за 2020 г.

За 2020 г. са постъпили общо 1453 заявления за заплащане на медицински и други услуги по Наредба №2 за лица до 18-годишна възраст.

Издадени са 1473 заповеди от управителя на НЗОК, като 1187 за са лечение в България и 286 – за лечение в чужбина

От заповедите за лечение в България за одобрение са 1139, за отказ – 18, а за прекратяване – 30. От 286-те заповеди на управителя на НЗОК за лечение на деца в чужбина 226 са за одобрение, за отказ 29, а за прекратяване – 31.

От НЗОК заявяват, че с оглед оптимизиране на разходите е възможно да бъде разписана Амбулаторна процедура за извършване на ЯМР под анестезия, както и да бъде разписана клинична процедура/пътека за диагностика и лечение на ретинопатия на недоносените, по която могат да работят както очните, така и неонатологичните отделения в страната. От Касата уточняват, че по този начин ще се спестят много средства за оборудване на очните отделения с реанимационна апаратура за недоносени деца. Изпратено е предложение до министъра на здравеопазването за включване в пакета със здравни дейности, които се заплащат от НЗОК,

на амбулаторни процедури за образна диагностика при ретинобластом при деца и лазертерапия на новородени с ретинопатия

През 2020 г. в комисията на НЗОК за издаване на разрешение за получаване на планово лечение извън държавата-членка по пребиваване и за разглеждане на искания за издаване на предварително разрешение за възстановяване на разходите за трансгранично здравно обслужване са постъпили общо 384 преписки, от които 191 заявления за издаване на формуляр S2 по реда на европейските регламенти за координация на системите за социална сигурност, 189 заповеди на управителя на НЗОК за одобряване на лечение в чужбина и 4 заявления за издаване на предварително разрешение за възстановяване на разходите за трансгранично здравно обслужване.

По постъпилите заявления от нови лица са издадени 52 разрешения за провеждане на планово лечение в лечебно заведение на територията на държава-членка на ЕС, гарантирани от бюджета на НЗОК. Основна част от тези разрешения (28 бр.) са за провеждане на органосъхраняващо лечение при малигнен меланом на хороидеята (протонтерапия/брахитерапия с рутений, вкл. последващи операции) в Германия. В останалата част са издадени разрешения за лечение в чужбина

при онкологични ортопедични заболявания (Франция, Германия),

онкологични заболявания засягащи други органи/системи – за HIPEC (хипертермична интраперитонеална химиотерапия), операция и HITOC (хипертермична интраторакална ХТ) в Германия; за реконструктивни операции в областта на урологията и ЛЧХ (Белгия, Германия), за стационарна неврологична рехабилитация (Германия, Гърция), за неврохирургична операция в Германия, и др. Три от разрешенията са след преразглеждане във връзка с постановени решения на Административен съд и ВАС за отмяна на издаден отказ на управителя на НЗОК.

Издадени са общо 470 формуляра S2. От тях за планово лечение в чужбина на деца са издадени 246 формуляра, а за планово лечение на лица над 18 г. – 224 формуляра. От формулярите, издадени за деца, 231 са на основание заповед на управителя на НЗОК по реда на Наредба № 2, а по заявления, касаещи издаване само на формуляр S2 (без искане за подпомагане за съпътстващи разходи и други услуги), на основание разрешение на управителя на НЗОК са издадени 15 формуляра. От всички издадени формуляри през отчетния период, 41 оригинали на S2 са върнати в НЗОК от заявителите, като основната причина за това е отлагане на първоначално планираните дати за прием от чуждите лечебни заведения поради пандемичната ситуация с COVID-19 и ограничаване на пътуванията и приема на пациенти в чуждите клиники. При болшинството от тези случаи се е наложило издаване на нов формуляр (преиздаване) за друг период на лечение, след определяне на нови дати за прием от страна на чуждите клиники.

През 2020 г. са издадени 13 отказа за провеждане на планово лечение в чужбина, с решение на управителя на НЗОК. Основната причина е, че лечението, за което се иска разрешение, е сред обезщетенията, предвидени в българското законодателство и заплащани от НЗОК, но същото може да бъде осъществено в България в оправдан от медицинска гледна точка срок, като се вземе предвид текущото здравословно състояние на пациента и вероятното развитие на неговото заболяване. От общия брой издадени откази, до 31 декември са оспорени чрез жалби и заведени три дела. От Касата отбелязват, че

практиката на Административния съд е почти винаги да се произнася в полза на пациентите

„По този начин съдебните решения задължават НЗОК да издаде разрешение за поемане на разноските за лечение в ЕС, както и за случаите, когато лечението вече е проведено, и разпорежда на НЗОК да възстанови направените разходи за лечение в ЕС“, подчертават от НЗОК.

За периода 1 януари - 31 декември 2020 г. в специализираната комисия са разгледани 55 заявления за одобряване на заплащането на медицински и други услуги на български граждани над 18 години. От общия брой заявления за одобряване на заплащане на лечение в България и чужбина 25,45% са за одобряване на заплащането на трансплантация на бъбрек - 7; трансплантация на черен дроб – 3; трансплантация на тънки черва – 1; трансплантация на костен мозък – 2;

трансплантация на бял дроб – 1;

лекарствени продукти за предтрансплантационно животоподдържащо и/или животоспасяващо лечение – 1.

По 14 заявления (12 за лечение в чужбина и 2 за лечение в България с участието на чуждестранен медицински специалист) са издадени заповеди за одобряване на заплащането на медицински услуги. Пет от тях са за одобряване на заплащането за бъбречна трансплантация в чужбина; две са за одобряване на заплащането за хирургична тромбемболектомия с участието на чуждестранен медицински специалист в България; една е за одобряване на заплащането на високоспециализирана неврохирургична интервенция под невронавигация; една – за одобряване на заплащането на лекарствени продукти за подготовка на трансплантация и следтрансплантационна терапия; една - за одобряване на заплащането на комплексно лечение на онкологично заболяване. Две заповеди са за одобряване на заплащането на оперативно лечение на урологични заболявания, една – за одобряване на заплащането на ортопедично лечение и една за одобряване на заплащането трансплантация в чужбина на бял дроб и сърце.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vWS3


Всичко за коронавируса
Още новини
63% от мъжете и почти половината от жените у нас са с наднормено тегло
29.03.2024 10:59:24

63% от мъжете и почти половината от жените у нас са с наднормено тегло

63% от мъжете у нас са с наднормено тегло, като с напредването на възрастта проблемът се задълбоч ...

Е-услуга на НЗОК улеснява пациентите да следят статуса на е-протокола си за лекарства
29.03.2024 10:16:26

Е-услуга на НЗОК улеснява пациентите да следят статуса на е-протокола си за лекарства

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) напомня, че здравноосигурените лица (ЗОЛ) могат да с ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...