Събота, 19 Септември 2020
11
септ
4
 

И членовете на Съветите на директори в болниците ще се избират с конкурс

Петък, 11 Септември 2020 | 15:52:01
4

Членове на органите за управление и контрол на държавните и общинските лечебни заведения, както и на лечебните заведения с държавно или общинско участие в капитала, да се избират и назначават след провеждане на конкурс. Това предвижда промяна в Закона

Членове на органите за управление и контрол на държавните и общинските лечебни заведения, както и на лечебните заведения с държавно или общинско участие в капитала, да се избират и назначават след провеждане на конкурс. Това предвижда промяна в Закона за лечебните заведения, внесена днес от председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Целта на промяната е да няма законодателно противоречие със Закона за публичните предприятия.

По сега действащото законодателство с конкурс се избират само управителите на болниците, а членовете на борда на директорите се назначават от принципала на лечебното заведение  – Министерството на здравеопазването или общината. В областните болници решението се взима от общото събрание на акционерите.

Управители и изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети лица пък няма да могат да бъдат лица, които работят по служебно или по трудово правоотношение, освен като преподаватели във висше училище.

„Действащата разпоредба от Закона за публичните предприятия забранява лица, работещи по трудов договор или по служебно правоотношение да бъдат управители и изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети. За да заемат такава длъжност те трябва да прекратят досегашната си дейност по трудово или служебно правоотношение. Същевременно, съгласно Закона за развитието на академичния състав длъжностите „асистент“, “главен асистент“, „доцент“ и „професор“ се заемат по трудово правоотношение. Разпоредба от Закона за лечебните заведения предвижда работещите в лечебните заведения, придобили качеството на университетска болница, да могат да сключат допълнителен трудов договор за осъществяване на преподавателска дейност във висшето училище за определен срок. Анализът на тези разпоредби води до извод, че лице, заемащо академична длъжност, т.е. работещо по трудово правоотношение, не може да бъде управител, изпълнителен член на съвета на директорите или на управителен съвет. Следва да се отбележи, че една голяма част от изпълнителните директори на университетските болници преподават в съответните медицински университети“, уточнява в мотивите предложената промяна вносителят.

По отношение на необходимостта от провеждането на конкурси и за членовете на Съветите на директорите и за Управителните съвети, в мотивите се уточнява, че съгласно действащите разпоредби на закона съветите на директорите и надзорните съвети на публичните предприятия, категоризирани като „големи“ се състоят най-малко от петима членове, а съгласно Закона за лечебните заведения съветът на директорите на държавните лечебни заведения за болнична помощ се състои от трима души.

Предлага се да се запази изискването съветите на директорите на държавните лечебни заведения за болнична помощ да се състои от трима души, независимо дали лечебното заведение попада в категорията „големи“ публични предприятия. Целта е да се гарантира оперативна гъвкавост при вземането на управленски решения и да се създаде възможност за реализиране на икономии от средства за възнаграждения на управителните органи на лечебните заведения.

Пълния текст на законопроекта може да видите тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
qbRy

Гост 12.09.2020 22:26:39

Абее, какви конкурси, бе?! Всички знаем и с конкурс как се назначават директори и членове и......!

Гост 11.09.2020 21:06:20

Изобщо не трябва да има съвети на директорите. Едни политически назначени плазмодии получават заплати колкото медицински сестри.

уточнение 12.09.2020 08:38:01

1 получава колкото пет медицински сестри

НЗОК 11.09.2020 17:11:34

Боже кранчето на Жени НАЧЕВА и секва.


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID
19.09.2020 13:22:53 Надежда Ненова

Проф. Салчев: Няма болница, която да се е опитвала да точи Касата с пациенти с COVID

"Трябва да има диалог и да се търси баланса между разходването на средствата в системата и резулт ...

30 000 медицински сестри не достигат у нас
19.09.2020 12:46:30 Надежда Ненова

30 000 медицински сестри не достигат у нас

Освен, че липсват като физическа бройка, те са застаряващи. Този проблем е в цяла Европа, но ние ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...