!
Четвъртък, 22 Февруари 2024
15
ян
15
 

Доц. Добрин Василев:

И COVID, и сърдечносъдовите болести са толкова смъртоносни заради отказа от промяна в начина на живот

Петък, 15 Януари 2021 | 14:14:14 Надежда Ненова
15

Доц. Д-р Добрин Василев завършва медицина през 1998 година. Защитава докторска степен във Варшавската медицинска академия през 2009 година. Има дългогодишен опит в лечението на пациенти, инвазивната диагностика и терапия в областта на кардиологията

Доц. Д-р Добрин Василев завършва медицина през 1998 година. Защитава докторска степен във Варшавската медицинска академия през 2009 година. Има дългогодишен опит в лечението на пациенти, инвазивната диагностика и терапия в областта на кардиологията. От 2014 г. е началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Александровска”. Клиниката е една от най-големите в страната, а през 2018 и 2020 г. получават награда за две клинични проучвания от Американска сърдечна асоциация (American Heart Association). Доц. Василев коментира пред Zdrave.net равносметката си за изминалата 2020 г. и очакванията си за новата 2021 г.

Доц. Василев, каква е Вашата равносметка за изминалата 2020-а година?

Накратко, никак не е весела. Свързана е с повече разочарования, отколкото с нещо положително. Свързана е и с много напрежение, което можехме да си спестим в по-голямата му част.

Доколко тази тъжна равносметка е свързана с коронавируса?

Вирусът извади на показ много неща, които до момента си въобразявахме, че са изолирани единични феномени, а се оказа, че обхващат огромна част от обществото ни. Най-притеснителна е липсата на уважение и приемането на ценността на чуждия живот. Оказва се, че съвременната ни ценностна система се гради върху егоизъм, егоцентризъм, хедонизъм и това е по-важно от живота. Досега знаех, че съществува у някакъв процент от обществото, но дори не бях предполагал, че обхваща такава доминираща част. Коронавирусът показа цялото лицемерие на обществото ни.

Какви са надеждите Ви за тази година?

Искам да вярвам, че нещо ще се промени, но очакванията ми не са оптимистични. Очевидно това са процеси, които са протичали през годините и хората са такива, каквито са. Те едва ли ще се променят. 2021 ще бъде годината на реализма. Време е всички да осъзнаят, че животът вече няма да е същият. Ако някой си мисли, че като се ваксинираме, като отпаднат „сухите съчки“,  както казва г-н Мангъров, ще добием някакъв имунитет и ще се върнем към стария начин на живот, много дълбоко се е заблудил. Консуматорският начин на живот, който водехме през последните години, има много висока цена и ще берем плодовете му и през тази година.   

Кое ще е най-голямото ни предизвикателство през 2021 г.?

Може би това, че продължаваме да се опитваме да решаваме медицинска криза с политически средства, а това няма как да стане. Ако вземащите решения и обществото като цяло не разберем, че медицински проблем се решава с медицински средства, ситуацията няма да се промени. Разбирам несъгласието на хората, но то можеше да има значение, ако някой ни питаше. А в случая планетата Земя не ни пита, тя вече ни казва императивно какво трябва да правим. Тук няма право на избор. В тази криза няма място за либерализъм. Изборът се свежда до това дали поемаш огромен риск да умреш, или правиш всичко възможно да останеш жив – за себе си и околните. Да спазваш мерките, които ще те запазят жив, колкото и да ти се струват неприятни и да ти причиняват дискомфорт в хедонистичния ти начин на живот, или да не се съобразяваш и да умреш, защото на вируса му е все едно какво на теб ти е приятно. Трети вариант няма. Изборът между две крайни неща не е добър избор, затова и казвам, че всъщност избор нямаме.

Все пак никаква ли надежда няма хората да осъзнаят това?

Към момента е слаба. Повечето хора не искат да осъзнаят, че 6 месеца след като са изкарали COVID, могат да се заразят отново. Дали това е хронично тлееща инфекция в нас, която сме потиснали и се реактивира след известен период от време, или се инфектираме с друг вариант на вируса, това дори още не го знаем. Това е и причината да трябва да пригодим начина си на живот към тази ситуация. Много хора обаче не възприемат дори приема на медикаменти. Ето пример: една от причините сърдечносъдовите заболявания да са толкова разпространени по света, е липсата на дисциплина у огромна част у хората. Ако след като си диагностициран с такъв проблем, промениш начина си на живот, имаш пълен шанс да елиминираш последствията от заболяването. В момента, в който промениш начина си на хранене, на спане и спреш вредните навици, на практика ставаш здрав човек. Това обаче не се случва, или се случва пренебрежимо рядко. Ние се борим с едни изключително лесни за контрол първични заболявания, но вместо да променят начина си на живот, хората се надяват на хапчета, които магически да ги излекуват.

 Това ли е причината за огромната смъртност от сърдечносъдови заболявания?

Да, това стои в основата. Причината да сме в челните позиции в света по смъртност от сърдечносъдови заболявания е абсолютно същата, поради която доскоро бяхме в челните позиции в света по смъртност от коронавируса. Това е типичният български манталитет. Никой не ни е виновен. Това е начинът на възприятие и отношение на хората към себе си и не виждам как може да се промени през 2021 г. Прогнозата ми не е песимистична, тя е реалистична. Ние сме такива, каквито сме, и ще си берем плодовете от това. Казвам това с такава категоричност, защото съм кардиолог и виждам манталитета и отношението към болестта у мнозинството от пациентите. При кризата с COVID няма как да е различно. Това е предпоставка тя да продължи няколко години и да намали сериозна част от популацията, ако продължава по същия начин. В България смъртността от вируса е между 2% и 3%, което е 30 пъти смъртността от грип. Това означава, че ще имаме надвишение с 16%-17% в годишната смъртност, при това само от една-единствена болест. При положение, че около 45% от хората твърдят, че никога няма да се ваксинират, съответно и никога няма да постигнем адекватен контрол върху тази епидемия. Може би чак през 2024 г. ще утихнат нещата, когато самият вирус се приспособи към нас и ние към него.

Можем ли вече да кажем категорично, че заключението, че има рискови групи и най-засегнати от вируса са възрастните хора и тези с хронични заболявания, е невярно?

Случилото се през тази есен ще даде последици в пълния им размер през следващата заради две неща. Първото е, че вече има все по-категорични данни за хроничен COVID, при който по неясна засега причина хората не могат да се изчистят от вируса. Имам няколко такива пациенти, при които повече от три месеца се наблюдава позитивен PCR. Най-лошото е, че тези хора страдат от хронична умора и задъхване, не могат да работят пълноценно. Второто е, че пациентите, които са изчистени от вируса, в повечето случаи са с хронични увреждания от него на сърцето или белия дроб. Ние тепърва ще видим какво ще ни се изсипе на главите, след като преминем острата фаза на вируса. Над 1/3 от популацията ще е минала до пролетта през тази вироза, а 1/3 са 2 млн. души. Поради огромния брой пациенти виждам какво се е случило с белите им дробове. Точно заради тези аргументи бих искал отново да апелирам българинът да промени отношението към себе си и другите. Това вече е много спешно, този вирус не ни дава време, няма възможност за отсрочка от типа: „Ще спра цигарите от утре“ или „От Нова година минавам на диета“. Искат се осъзнатост и респект към необходимостта от промени в мисленето, емоционалната интелигентност, стила на живот. Основно от това зависи дали утре ще живеем по-добре.

Какво е отношението Ви към ваксините срещу COVID-19?

Това е единственият начин да се овладее пандемията ефективно. Всички досегашни достижения на науката, комплексно, стоят зад безпрецедентната скорост, с която на човечеството бяха предоставени тези ваксини. Отношението към тях също е белег на зрелост – интелектуална и емоционална. Дадох личен пример, ваксиниран съм още в първия ден на имунизациите у нас.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
KD6M

Магьосника 05.03.2021 13:49:18

Какво стана Доган върна ли Студения Резерв? Защото и аз имам Права и Свободи и мога да се Движа, но нямам Студен Резерв. Нали това е Демокрацията?

Магьосника 02.03.2021 10:07:46

Как е партията на НОРМАЛНОСТТА и ЗАЕДНОСТТА?

E 10.02.2021 08:47:40

Къде сте хакери на ДъПъСъ? Къде сте агенти на ДъАНъСъ? Ваша ли е ДъРЖАВАТъ? Хванахте ли МАГЬОСНИКъ?

Гост 09.02.2021 17:49:32

Ще му дочета лакардийте, когато спре да нарича Доц. Мангъров "г-н Мангъров". Има много да учи от Мангъра, който му преподаваше инфекциозни между другото. Има още много хляб да изяде, докато ученика надмине учителя.

Каме Филипов 29.01.2021 23:33:22

Никому не се случва нищо, което природата му не би понесла. Същото се случва и другиму — той или не знае, че му се случва, или демонстрирайки душевно величие, остава спокоен и незасегнат от злото. Странно е, че незнанието или желанието да се харесаш се оказват по-силни от разсъдъка.

Александър Ананиев 21.01.2021 19:16:04

Професионално и точно. Необходимо е повече такива обяснения.

Хакер 20.01.2021 00:20:53

Деее Пеее Сеее. Хванахте ли МАГЬОСНИКА? Мааа Гьооо Сниии Кааа

HAACKEER 19.01.2021 13:56:25

Как изчезнаха имейлите на ДПС и Атака? https://www.xakep.bg/forum/topic/2176-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5/

hak 19.01.2021 13:44:49

Как изчезнаха имейлите на ДПС и Атака? https://www.xakep.bg/forum/topic/2176-%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%B4%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D0%B3%D1%8C%D0%BE%D1%81%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%B9%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B5/

memento 18.01.2021 14:38:43

Samo ako obichate se utochnete specialistite, prof Iva Hristova - shte e s nas pone 3 godini, druga profesorka Radka Argirova - mozhe do 10 godini. Vschko vi e v sferata na predpolozheniata ...

Един от многото 18.01.2021 09:56:10

Вечното тра-ла-ла.. Пландемия, ваксини.. ваксини.. А къде са ИСТИНСКИТЕ доктори? Защо след като имаме заболяване без лечение не се стимулира имунната система? А се прави точно обратното - стой си вкъщи на дивана пред телевизора, гледай страховсяващи статистики и пълней. Дебелей и си нарушавай имунната система. Разбий я до такава степен, че да умреш. Било то и от страх. Вие не сте лекари, Вие сте продажни идиоти.

Една от многото 18.01.2021 15:47:27

Ти изобщо прочете ли текста? Отказът от удобен, конформистки начин на живот е една от основните причини за високата смъртност от ковид, от сърдечно съдови и какво ли не други заболявания на българина - това се казва в този текст! Няма съвети за лежане пред телевизора и за дебелеене. Явно нещо не си прочел.

Гост 18.01.2021 15:18:01

Я иди се надишай с някой ковиден да разбереш за какво иде реч. Аман от тъпанари. Много правилно е казано всичко в текста

Лекар 17.01.2021 23:49:34

Тъжна и вярна равносметка на българското общество.

Един ОПЛ на 33 16.01.2021 18:46:39

Точно


Всичко за коронавируса
Още новини
УМБАЛ „Пълмед” откри Отделение по лъчелечение и радиохирургия с апаратура от последно поколение
22.02.2024 12:28:36

УМБАЛ „Пълмед” откри Отделение по лъчелечение и радиохирургия с апаратура от последно поколение

Модерно високотехнологично Отделение за лъчелечение и радиохирургия отвори врати в медицински ком ...

Доц. Спасков: Заплатите в болниците са ниски там, където обемът дейност е малък
22.02.2024 11:42:09

Доц. Спасков: Заплатите в болниците са ниски там, където обемът дейност е малък

„Отново започваме да се връщаме назад към „равните заплати“, за да спасяваме ня ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...