!
Събота, 27 Юли 2024
06
февр
5
 

Йотова: Децата нямат еднакъв достъп до здравеопазване в страната

За да се осъществи всичко, трябва единодушие между институциите, посочи доц. Околийски

Вторник, 06 Февруари 2024 | 17:40:39
5

Все още не можем да направим българското здравеопазване еднакво достъпно за всички деца в страната. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на кръгла маса „С отговорност към здравето на българските деца“, организиран

Все още не можем да направим българското здравеопазване еднакво достъпно за всички деца в страната. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова по време на откриването на кръгла маса „С отговорност към здравето на българските деца“, организирана от Българския червен кръст.

Тя отчете, че достъпът до педиатри в страната ни не е един и същ, и посочи, че най-бързо обезлюдяващият район в ЕС е Смолянският регион. Общата оценка за грижата към децата на държавата и институциите за 2022 г. е 3,33, каза още тя, цитирайки данните от Бележника, изготвен от Националната мрежа за децата. В разбиването на тази цифра по различни профили се оказва, че през 2023 г. има спад в грижите за детското здравеопазване и индексът за тях е 2,98, което е най-ниско за последните 10 години, каза още Йотова, цитирана от БТА.

Националната детска болница трябва да се осъществи, посочи вицепрезидентката и допълни, че инициативата „Българската Коледа“ е невероятна идея, доказала своята жизненост през годините, но тя не може да замести държавата в здравната политика.

Друг ключов проблем по думите ѝ е епидемията от употреба на алкохол, тютюневи изделия, наркотици, синтетични препарати. Йотова цитира данни, според които 80% от учениците са опитвали алкохол, а 30% са опитвали синтетични наркотици.

На свой ред зам.-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски анонсира идеята да се създадат уроци по здравна култура в училищата. Предвижда се в зависимост от възрастта детето да получава умения и знания как да се предпазва от вредящи на здравето рискове като тютюнопушене, наркотични вещества, лоши човешки взаимоотношения, насилие и други, допълни Околийски. По думите му се очаква това да се случи тази година, като предстоят разговори с МОН и Министерството на труда и социалната политика кога да са часовете по здравна култура.

Най-голямото увеличение на средствата за здравеопазване е в посока профилактика на заболяванията и промоция на здраве, каза още той. Важно е не само при деца и подрастващи, но и при родители и хора в репродуктивна възраст да се извършват профилактични прегледи.

Доц. Околийски информира, че МЗ е възстановило програмата за подобряване на майчиното и детско здраве, както и стратегията за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа. По думите му Здравното министерство субсидира всички лечебни заведения, намиращи се на труднодостъпни места в България. „Търсим решения за осигуряване на медицинска помощ там, където е нужно“, допълни той.

За да се осъществи всичко това, трябва единодушие между институциите, включително и с парламента, добави заместник-министърът на здравеопазването.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
gwVB

Аман 07.02.2024 15:03:05

Слагачите от БЧК друго не правят, освен да организират кръгли. Кой плати за тази маса??????????????Гнусна история.

Гост 07.02.2024 08:33:32

Жалки лицемери коментират детското здравеопазване при условието ,че лекарите които се занимават със здравето на децата -педиатри и лични лекари са с най-ниското заплащане в ЕС като лекари ,а десетки хиляди лекари дават на година по средно 2000 БЕЗПЛАТНИ и неплатени от никого медицински прегледи. Жалки гнусни комуниости. Трудът на хората с висше образоване не ограбван само в комунистически държави ,не и в капиталистически (както ги наричат комунистите без да са наясно какво е капитализъм) . Само в руско-съветската путинова кочина, беларуския слугинаж на Путя ,концлагера КНДР и тропическия затвор Куба -само там заплатите на лекарите са още по-ниски

Folip 06.02.2024 23:22:07

Моят съвет към всички: опитайте новата безопасна виагра, която е в пъти по-силна от обикновената и е безопасна на всяка възраст. Това промени живота ми и нашия секс. Това е, което тя може да направи---->> mub.me/bioex

НУЛА 06.02.2024 22:28:14

Околийски стига с клишетата, махай се вече.....Аман от приказки....В План за възстановяване НЯМА и лев за здравно образование.....ПРАЗНОДУМЕЦ си и то долен.Един документ не си изготвил в празния си живот..

Гост 06.02.2024 22:25:46

Тези двамата нищо не разбират от здравна политика.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...