!
Петък, 29 Март 2024
18
окт
 

КАБ дава на съд поръчката за детската болница

Петък, 18 Октомври 2019 | 16:15:05


Камарата на архитектите в България е внесла жалба във Върховния административен съд с цел да бъде спряна обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София, съобщиха от организацията. Делото е

Камарата на архитектите в България е внесла жалба във Върховния административен съд с цел да бъде спряна обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата детска болница в София, съобщиха от организацията. Делото е насрочено за 11 ноември.

От Камарата на архитектите са категорична, че сградата е невъзможна и незаконна в сегашното й състояние и ще бъде опасна.

Архитектите отбелязват, че нормите за земетръс позволяват до 8-етажна болница в София. „Според Общия устройствен план и Подробния устройствен план педиатрията не може да е по-висока от 20 метра. През 2011 г. съществуващият незавършен строеж е определен за премахване с Подробния устройствен план на столицата и се предвижда изграждането на нова, различна по конфигурация детска болница на 5 етажа. Всичко това прави стария строеж, както и обществената поръчка за довършването му, напълно незаконни“, твърдят те.

Архитектите отново заявяват, че заданието за проектиране е непълно, некомпетентно и отваря широко вратата за злоупотреби, въпреки че КЗК отхвърли жалбата им.

„Проектантът и надзорът са двете страни в този процес, които трябва да защитят интереса на възложителя МЗ. Но ако те са посочени от строителя или са негови служители, чий интерес ще бъде защитен? След публикуването на обществената поръчка КАБ предупреди здравното министерство, че заданието е неграмотно и залага огромни опасности. Предложи и безвъзмездно да помогне за написването на професионално задание заедно с камарата на инженерите. Министерството на здравеопазването отказа“, твърдят от КАБ.

Припомняме, че тази седмица Министерството на здравеопазването отвори офертите постъпили в рамките на крайния срок за подаване на предложения по обществена поръчка с предмет: „Избор на изпълнител за извършване на инженеринг (проектиране, строителство и авторски надзор) на Национална многопрофилна детска болница“.

Три са постъпили оферти - от „Детска болница-София“ (участници в обединението са „Климатроник“ ЕООД, Иновасионес Техникас Ен Симентасион СА ДЕ СВ и Проес Консулторес СА), Дружество по ЗЗД „Детско здраве“ (участници в обединението са „Главболгарстрой“ АД, „ГБС-Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД) и Обединение „Здраве за децата на България“ (участници в обединението са „Трейс Груп Холд“ АД, „Смарт Билд Дигитал“ ЕООД, „Монолит“ АД и „Инжпроект“ ООД).

Комисията има срок до 40 работни дни, считано от днес, за да избере изпълнител на обществената поръчка за изграждане на Националната детска болница.



Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
zufk


Всичко за коронавируса
Още новини
78-годишен извади пистолет срещу медик
29.03.2024 12:27:30

78-годишен извади пистолет срещу медик

78-годишен мъж от Шумен отправил закана за убийство към медик в областната болница, съобщи БНР. М ...

Е-рецептите за антибиотик: Месеци по-късно проблемите остават
29.03.2024 11:42:26

Е-рецептите за антибиотик: Месеци по-късно проблемите остават

„В Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) има повече медицински асистенти и фелдшери, ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...