!
Понеделник, 06 Май 2024
09
март
1
 

КЗК започна мониторинг на пазара на фармацевтичните продукти

Сряда, 09 Март 2022 | 16:57:13
1

От понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прави мониторинг върху пазара на горивата, на фармацевтични продукти и пазара на цимент. Това съобщи Димитър Кюмюрджиев, заместник-председател на КЗК, по време на заседанието на парламентарната к

От понеделник Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прави мониторинг върху пазара на горивата, на фармацевтични продукти и пазара на цимент. Това съобщи Димитър Кюмюрджиев, заместник-председател на КЗК, по време на заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика и иновации, цитиран от БТА.

„Ние не разследваме спекула, ние разследваме за тайни споразумения между конкуренти за решения за цени. КЗК следи за непазарно поведение на участници на тези пазари. Ако видим подобно нещо, можем да се самосезираме. Най-трудните за установяване нарушения са антитръстовите нарушения. Инструментариумът тук ни е много ограничен. Няма нито един случай за доброволно разкриване на подобни нарушения, каза още зам.-председателят на КЗК.

Припомняме, че от Асоциацията на собственици на аптеки предупредиха преди месец, че предстои масово поскъпване на лекарствата. Увеличението засяга над 1000 лекарства в различна степен, но е в рамките на 10-15%.

„Има два процеса най-малко, защото увеличаването на разходите касае и производителите. Има предизвестие за увеличаване на цените от производителите на лекарства. Ръстът ще е в размер от 4 до 20% за някои медикаменти - той отразява инфлацията. Това се случва всяка година, но тази година повишените е най-голямо“, каза тогава председателят на асоциацията Николай Костов.

Той допълни, че най-голям скок в цените ще има при медикаментите, които се продават без лекарско предписание. „Законът ограничава увеличаването на цените по НЗОК. При козметиката и хранителните добавки може да има неограничено повишение на цените“, каза  Костов.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jf53

Говори❤️ Київ 09.03.2022 21:27:51

Путинско "освобождениe": 17 медици и родилка са ранени при бомбардировката на родилен дом в Мариупол При руския въздушен удар срещу родилен дом в Мариупол, са пострадали 17 медици и родилка, съобщи агенция „Укринформ“. Първоначално се предполагаше, че има и жертви, тъй като цялата сграда е поразена. "Днес боевете продължават по всички направления около Мариупол, включително по маршрута, който беше определен за зона без обстрели. Всички видяхте цинизма с родилките в родилния дом. Има потвърждение за 17 пострадали от персонала и родилка, сред децата засега, слава Богу, няма потвърдена информация за пострадали и се надявам, че ще остане така." – заяви шефът на военната администрация в Донецка област Павел Кириленко. Той подчерта, че всички виждат цената на договореностите с Русия, като отбеляза, че атаката срещу родилния дом е извършена по време на „режим на тишина“, който руснаците са приели като част от споразумението за хуманитарните коридори.


Всичко за коронавируса
Още новини
Светъл празник!
05.05.2024 00:17:10

Светъл празник!

Христос Воскресе! Екипът на Zdrave.net ви пожелава светли Великденски празници! ...

В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става
04.05.2024 10:49:16

В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става

Нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става практикуват лекари в Пловдив. С послед ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...