!
Понеделник, 15 Юли 2024
25
апр
2
 

КТ „Подкрепа“: В проектобюджета на НЗОК няма съобразяване с КТД, медиците ще продължат да напускат

Вторник, 25 Април 2023 | 11:47:27
2

„Във връзка с продължаващите инфлационни процеси, КТ „Подкрепа“ настоява да се заложи увеличение с минимум 15% в перо „разходи за персонал” спрямо 2022 г.“ Това се казва в становище на синдиката за проектобюджета на

„Във връзка с продължаващите инфлационни процеси, КТ „Подкрепа“ настоява да се заложи увеличение с минимум 15% в перо „разходи за персонал” спрямо 2022 г.“ Това се казва в становище на синдиката за проектобюджета на НЗОК. От там отбелязват, че заложеното увеличение на разходите за персонал, което е малко над 12 млн. лв. спрямо бюджета за 2022 г., всъщност в по-голямата си част е за обезпечаване на трудовите възнаграждения такива, каквито са били през миналата година. „Допълнителните средства са едва 5,9 млн. лв., което представлява под 9% ръст на разходите за труд“, посочват от КТ „Подкрепа“.

Досежно заплатите на работещите в сектора, в становището си по проекта на държавен бюджет пък от синдиката настояват за НЗОК да се заложи увеличение с минимум 15% в перо „разходи за персонал” спрямо 2022 г. Спират се и на ситуацията в регионалните здравни инспекции: „Обстановката в националните центрове и РЗИ също е предпоставка за понижен жизнен стандарт сред работещите. От национално значение е според нас трудещите се в тази сфера да получават достойно трудово възнаграждение, особено имайки предвид икономическата и финансова криза, в която страната ни се намира. Липсата на допълнителни средства в държавния бюджет за 2023 г. обостря още повече ситуацията и обезстойностява работата на служителите. Затова и изискваме повишаване на заплащането на труда на работещите в РЗИ и националните центрове в коефициентен размер от 5.2 спрямо МРЗ“, посочват от там в становището си по държавния проектобюджет.

Освен по отношение на възнагражденията на работниците и служителите, следва да се заложи увеличаване и на средствата за издръжка и за капиталови разходи, гласи още становището на „Подкрепа“ по проектобюджета на НЗОК. „Командировъчните бяха увеличени двойно – мярка, чакана от години, която обаче следва да бъде гарантирана финансово. В противен случай рискуваме служителите да не могат да извършват вменените им професионални ангажименти. В допълнение, всеобщото нарастване на цените води до завишени разходи за консумативи, комунални услуги, а следва да се вземат предвид също остарелите сграден фонд, оборудване, техника“, коментират от синдиката.

От там заявяват още, че подкрепят финансирането на аптеки в отдалечени, труднодостъпни райони и за тези, които са единствен изпълнител на съответната дейност от община, както и с денонощен режим на работа.

От КТ „Подкрепа“ припомнят за приетия законов текст, според който Националните рамкови договори трябва да включват изисквания основните трудови възнаграждения на медицинските специалисти, работещи в лечебни заведения за болнична помощ в изпълнение на договори с НЗОК, да са не по-малко благоприятни от предвидените в колективен трудов договор в отрасъл „Здравеопазване“. „В проекта не успяхме да открием запис и завишени финансови средства, които да гарантират изпълнението на тези изисквания. Вече е широко известно, че договорените в КТД „Здравеопазване“ трудови възнаграждения често не се реализират на практика, поради недостиг на средства. В случай, че такива няма предвидени в бюджета на НЗОК и сега, медицинските кадри ще продължават да напускат страната и дефицитът на лекари и медицински сестри ще се задълбочава“, предупреждават от синдиката в своето становище.Още по темата

Коментари по темата

Правила на форума за коментари
AjvQ

Гост 25.04.2023 20:16:39

Лекарите скоро ще от свирят НЗОК и само частно ще работят. Който има пари, добре, останалите — пред Парламента. Да питат депутатите как за тях винаги има средства за нови заплати, а за здравните специалисти никога няма.

Гост 25.04.2023 23:02:12

Който е читав като лекар и като човек, ще има пациенти, дори и да сложи 100 лв. за преглед, но който не е, ще скимти като паленце пред дверите на касичката за нов договор!


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек
14.07.2024 10:12:54 Невена Попова

Д-р Георги Апостолов: Най-важният урок, който научих е, че на първо място трябва да си човек

Д-р Георги Апостолов, д.м., е специалист в Отделението по неврохирургия на УМБАЛ „Пълме ...

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите
13.07.2024 12:33:14

Д-р Нейков: Алкохолът е най-опасен за мозъчното кръвообращение през жегите

Високите температури трябва да ни направят особено внимателни към нашето здраве и комфорт. Топлин ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...