Понеделник, 20 Май 2024
10
май
6
 

Кадрите за детската болница ще бъдат осигурени по проект на МЗ

Петък, 10 Май 2024 | 14:47:49
6

От началото на април тази година МЗ стартира изпълнението на проект за „Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти". Отпуснатото финансиране е в размер на 15 000 000 лева, а изпълнението по проекта ще про

От началото на април тази година МЗ стартира изпълнението на проект за „Насърчаване на специализацията по специалности и в области с недостиг на специалисти". Отпуснатото финансиране е в размер на 15 000 000 лева, а изпълнението по проекта ще продължи до края на 2028 г. Специалностите, които ще бъдат финансирани по този проект, са предимно педиатрични. Паралелно с това ще бъдат проведени разговори и с Министерството на образованието и науката, за да се търсят възможности за съвместни политики в тази област.

Това каза служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева по време на срещата си с представители на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница в отговор на въпрос относно кадровата обезпеченост на Детска болница, съобщиха от МЗ.

Министърът посочи още, че е в непрекъсната връзка с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и двете институции ще работят в синхрон. „Кадровата политика в здравеопазването трябва да бъде устойчива и дългосрочна.

„Гледаме в една посока – да бъде направено всичко необходимо България най-после да има Национална детска болница. Поканих Ви на тази среща, за да обсъдим най-належащите въпроси, както и бъдещата комуникация между Министерството и Съвета“.

Представителите на консултативния орган заявиха, че е от ключово значение да бъде определен статутът на лечебното заведение, а също и да бъде изготвен анализ на транспортната свързаност и възможностите за достъп до бъдещата сграда. По отношение на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“, министър Кондева уведоми, че е разпоредила одит на дейността на дружеството, с цел да се запознае с всичко извършено до момента.

Общественият съвет отправи молба към министъра да бъдат посочени експерти от ведомството, които да отговарят за комуникацията със Съвета и да бъдат пряко ангажирани с всички дейности по изграждането на Националната детска болница. Д-р Кондева пое ангажимент да определи такива експерти, както и да одобри предложените от Обществения съвет правила за тяхната дейност.

По-късно пред журналисти представителите на Обществения съвет заявиха, че следващата седмица предстои нова среща в МЗ, както и среща между тях и представители на Европейската инвестиционна банка. „Тази среща ще даде началото на следващите три стратегически документа, които трябва да бъдат изработени за изграждането на болницата – за обхвата и капацитета на лечебното заведение, обясни Надежда Рангелова, член на ОС, цитирана от БТА. По думите ѝ тези документи трябва да се разработят в срок шест-осем месеца. „Днес беше поет ангажимент от страна на министерството, така че паралелно да се движат всички процеси“, каза още тя.

В отговор на въпрос дали със Столичната община (СО) се коментира темата за достъпа с градски транспорт до бъдещата детска болница, Надежда Цекулова, член на ОС каза, че към момента от МЗ са ги уверили, че имат добър диалог със СО, както и че СО съдейства напълно за осигуряване на организация на движението за достъп до терена, за да започне разрушаването на съществуващите в терена сгради. „Следим този диалог и ако има нужда, ще се включим“, добави тя.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
L78u

Баба Яга 11.05.2024 00:04:01

Ръси глупости на килограм

Гост 10.05.2024 21:37:34

Петнадесет милиона са нищо. Ако издръжката на един специализант е 3000 на месец, за една година 40000 лева, за 5 години 200000 лева. Тоест това са пари за максимум 75 специализанта. Министърката не може да смята, или може но блаботи само клишета. Нямаме подготвени кадри за ръководене на системета. Има крадльовци и кресльовци, които не могат да мислят и гепят здраво

bess 10.05.2024 21:10:10

Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Горанова 10.05.2024 20:06:01

Добър ден, Не мисля,че проблемът е в специалистите и инвестицията. Тия милиони е редно да се дадат за Здравна просвета и увеличение на детските надбавки. За санитарен патронаж и подобряване условията на живот на децата. За домове сираци и деца с увреждания. За повишена кота безплатно лечение,ваксини,детско хранене. Издръжка на отдих и почивка. Ние живеем в материален свят,парите-кондензиран живот,казваше нашия учител в Пловдив,Д-р Търпоманов.. Много баби-хилаво бебе..всяка последна операция,платена или или не. Хваща после петицата в Пловдив.. Корупция или големи пари.ОК.. Но задължително не трябва нито да се мисли корумпирано,нито да се влагат излишни средства. Тъй като..ако този проект блести. Не е злато. В България трябва да има по добра организация,хигиена и квалифицирана достъпност на детското здравеопазване на Къде после са милите дечица с пораснали крилца. Зад граница.. Дори да да бюджетни милионери...социалната обезпеченост и инвестицията в творческия подход,ги привлича.. Какво ще ми кажеш..облаче,ле бяло От де идеш,де си ми летяло..

Гост 10.05.2024 21:33:41

Много ти са несвързани мислите, драга.

Мърхолка 10.05.2024 17:40:07

Всичко осигуряваме по проект, след конструктивни решения на сформирана работна група. 24 години нищо правене, без да броим преразпределението на парите.


Всичко за коронавируса
Още новини
В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж
20.05.2024 17:39:01

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишен мъж

В УМБАЛ „Александровска“ спасиха разкъсано око на 54-годишне мъж, съобщиха от лечебно ...

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.
20.05.2024 17:24:20

УМБАЛ „Св. Анна“-София с Диамантен статус за лечение на инсулт през 2023 г.

УМБАЛ „Света Анна“-София получи четири Диамантени награди за 2023 г. (по една за всяк ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...