!
Понеделник, 06 Май 2024
21
дек
2
 

Казусът с Детската болница – новата дискусия започна

Вторник, 21 Декември 2021 | 14:53:29
2

Темата за строежа на нова Национална педиатрична болница е една от най-експлоатираните в течение на десетилетия. Няма правителство или състав на МЗ, които да не са издигали в приоритет майчиното и детското здравеопазване, но основно на думи. На практик

Темата за строежа на нова Национална педиатрична болница е една от най-експлоатираните в течение на десетилетия. Няма правителство или състав на МЗ, които да не са издигали в приоритет майчиното и детското здравеопазване, но основно на думи. На практика детското здравеопазване остава и досега на заден план. То е

най-ниско заплатеното, най-непривлекателното за младите лекари

Това се посочва в становище на Българската педиатрична асоциация по отношение на казуса със забавеното с десетилетия осигуряване на детска болница за България.

От асоциацията отбелязват, че за добро здравеопазване за децата е необходимо да се подобри заплащането на специалистите, да се улесни специализацията, да се акцентира върху профилактиката и училищното здравеопазване, както и върху проблемите в юношеска възраст.

„Не на последно място е осъществяването на мечтата на поколения педиатри да се сдобием с нова Национална педиатрична болница. Тук е мястото да изясним, че досега тази роля се поема на практика от Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ – София“, посочват от БПА, като отбелязват, че проблемът при сега съществуващата детска болница е

на първо място невъзможността за осъществяване на комплексна грижа за децата.

„Единствено събирането на всички звена под един покрив в едно лечебно заведение ще даде възможност да се осъществи комплексна грижа без допълнителни рискове за здравето на пациента. 

Това и досега остава неосъзнато от хората, опитващи да спекулират с темата за новата болница. Предлагат се решения – временни и в перспектива, без да се отчете задължителната необходимост от комплексност“, смятат от БПА. 

Според тях е необходимо първо да има консенсус кои структури, кои специалисти и клиники е абсолютно необходимо да се заложат в основата на новата болница. „Едва когато имаме яснота и съгласие по този въпрос, идва анализът за необходимия обем болнични легла и съответстващата допълнителна окомплектовка – лаборатории, медицинска техника, помощен персонал“, отчитат от Асоциацията.

„Следваща стъпка е

обсъждането на възможната локация на болницата –

съобразена с предвидената площ за застрояване, необходимостта от прилежащ парк, паркоместа, комуникации, връзка с останалите университетски структури, с оглед на това, че говорим за университетска болница, натоварена с обучението на студенти, специализанти и докторанти по педиатрия и всичките й субспециалности.

Дотук говорим само за изискванията от медицинска гледна точка. Когато постигнем консенсус по тях, идва реда на архитектите и строителните инженери“, се казва в становището.

С лична позиция по темата се включва тъкмо архитект – бившият главен архитект на София Петър Диков. Според него за изграждането на модерна национална детска болница е нужно да се разработи професионално и мотивирано (на основата на яснота по наличието и тенденциите в България на видовете детски болести и прогноза за очакваното тяхно развитие в бъдеще) задание за такава болница. „В днешно време болничната сграда е на първо място технология, която трябва да бъде облечена в архитектура.

Такова задание по мое мнение не може да се изработи от български екип

(за съжаление)“, пише арх. Диков в блога си.

По думите му е добре да се проучи опита на община Бургас, която в момента работи по изграждането на такава болница за региона.

Диков коментира досега обсъжданите потенциални локации за детската болница така:

„разполагането на нова детска болница в стар бетонов скелет от преди 40 години е все едно

да сложиш процесора на смартфон в кутията на телефон с шайба;

строежът на нова болница в двора на Правителствена болница е престъпление към Южния парк;

вмъкването на нова детска болница в съществуващите сгради на Правителствена болница е „разтури къща, направи колиба“...

Според него изборът на място за разполагане на детската болница трябва да се води от няколко критерия, сред които добро обслужване с градски транспорт и автомобили (включително специализирани като линейки); възможност за развитие освен на стационар и на поликлинична част; възможност за максимално ползване на лекари специалисти извън работещите в детската болница, както и специализирана апаратура и лаборатории, намиращи се в други болници; възможност за добра среда около болницата.

„След избора на място и подобряване на заданието е необходимо да се възложи проектирането на болницата. С извинение към цялата българска архитектурна гилдия считам, че нашата архитектурна колегия не може да излъчи проектанти, които могат качествено да изработят такъв проект.

И съм убеден, че открит конкурс ще доведе само до допълнителни проблеми и удължаване на времето. По тази причина мисля, че

правилното решение е да се поканят четири или пет проектантски компании от Западна Европа, специализирани в болнично проектиране

(най-добри в Европа са фирми от Франция, Испания и Германия) за контрактуван конкурс за концептуален проект. В конкурса обаче следва да има условие по-нататъшното проектиране да се извърши съвместно с български проектанти – това ще е начин както за постигане на разумна по нашите стандарти цена за проекта, така и наши архитекти и инженери да се обучат и специализират в болнично проектиране“, пише арх. Диков.

Последната стъпка е да се възложи изпълнение на строителството, което е въпрос на процедура по ЗОП, посочва той и уточнява, че всички стъпки, включително и строителството, при добра организация могат да се извървят за 4 до 6 години.

Бившият главен архитект на столицата дава и своето мнение къде трябва да е разположена новата детска болница. Според него мястото трябва да е медицинският комплекс в София. „Така ще може да се осигури важната според мен възможност Специализираната детска болница да използва освен собствения си, и целия кадрови и технически ресурс на останалите болници, намиращи се в комплекса.

Има само едно подходящо място – в североизточния ъгъл на комплекса. За съжаление и то е „замърсено“ с един четиридесетгодишен бетонов „скелет“ – недовършената сграда на клиниката по вътрешни болести. За разлика обаче от старата детска болница, този „скелет“ е много по-лесен и евтин за премахване. Освен това според предвижданията на устройствения план там е предложена „болнична сграда“ без уточнения, така че виза може да се издаде веднага и да започне премахването на съществуващата бетонова конструкция“, коментира арх. Диков.

Като предимства на мястото той посочва, че то е на по-малко от 100 м. от спирка на метрото, спирки на тролейбус и спирки на автобус, както и че има паркова част, която би могла да стане двор на детската болница.

„Към настоящия момент при видимата остра необходимост за нова детска болница, съм убеден, че

мястото, което предлагам, е точното“,

казва архитектът и завършва с думите: „В заключение, от моя не малък и проектантски, и административен опит, съм се убедил, че правилните решения са тези, които вървят по „царския“ път на закона и правилата. Всеки опит за преминаване по „пряка пътека“ под благовидния претекст, че трябва да се свърши бързо една „важна работа“, води до фатални забавяния и до груби грешки.

Дано и сега не се вземе решение да се тръгне пак по „пряката пътека“...“



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
VEQh

Гост 21.12.2021 23:01:30

Ще има детска болница и то истиски нова, а не постъпки без никакво значение за децата, колкото да замажат очите на хората, че нещо се прави. Кацарова PR акция. Ако искаше нещо да постигне да беше започнал процедура по строежа на новата.

Гост 21.12.2021 20:00:39

Щом и Диков изплува като мръсня пяна по казуса, детска болница в близките три години няма да има.


Всичко за коронавируса
Още новини
Светъл празник!
05.05.2024 00:17:10

Светъл празник!

Христос Воскресе! Екипът на Zdrave.net ви пожелава светли Великденски празници! ...

В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става
04.05.2024 10:49:16

В УМБАЛ ‚‚Каспела‘‘ предлагат нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става

Нов метод за смяна на колянната и тазобедрената става практикуват лекари в Пловдив. С послед ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...