Вторник, 29 Ноември 2022
17
ноем
5
 

Казусът с медсестрите от Добрич отива в МЗ

Започна делото срещу част от професионалистите по здравни грижи в болницата

Четвъртък, 17 Ноември 2022 | 13:35:48
5

95 на сто от прихода на болницата в Добрич се формира от клинични пътеки, чиято цена бе увеличена с 25%. Въпреки това при направени разчети е договорено и подписано в отрасловия колективен трудов договор увеличение на заплатите с 37% за медицинските се

95 на сто от прихода на болницата в Добрич се формира от клинични пътеки, чиято цена бе увеличена с 25%. Въпреки това при направени разчети е договорено и подписано в отрасловия колективен трудов договор увеличение на заплатите с 37% за медицинските сестри и 40% за лекарите. „Това е максимумът, който можем да си позволим и болницата да бъде стабилна. В противен случай – по-високи заплати, се крие сериозен риск до една година болницата да фалира“. Това коментира на среща с миноритарните акционери в МБАЛ Добрич, която се проведе вчера, изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Георги Желязков.

Финансовото състояние на лечебното заведение

На срещата той представи кратък отчет за приходите и разходите на болницата за тригодишен период – от 2019 г. до 2021 г., както и за периода януари 2022 г. - септември 2022 г.

В резюме изпълнителният директор запозна миноритарните собственици с казуса, породил напрежение в болницата – протеста на професионалистите по здравни грижи и последвалото дело, заведено от ръководството на болницата срещу тях, водените преговори и постигането на договореност.

Заседанието бе по инициатива на кмета на общината Йордан Йорданов, като в него участва и областният управител на област Добрич Здравко Здравков, информират от областната администрация.

След като се запознаха с отчета, кметовете категорично изразиха становища, че ръководството на болницата е постигнало максимални резултати по отношение договорените възнаграждения в интерес на заетите медицински специалисти и изразиха надежда, че това ще спомогне за привличане на млади лекари, медицински сестри и друг персонал в МБАЛ Добрич.

Участниците в работното заседание се срещнаха с представителите на стачкуващите медицински специалисти и техният адвокат Детелина Симеонова. След дебат по темата, в който протестиращите и представляващият ги юрист изложиха исканията си – 1500 лв. основна заплата за медицинските сестри, се стигна до решение от двете страни разговорите да продължат до намиране на консенсусно споразумение.

От своя страна областният управител Здравко Здравков пое ангажимент да представи исканията на протестиращите медицински сестри пред Министерство на здравеопазването, след като те бъдат внесени по надлежния ред в Областна администрация Добрич. Той изрази подкрепата на кметове, участвали в работно заседание, по отношение на исканията и посъветва протестиращите да запознаят и народните представители от региона, защото именно в Народното събрание се правят промени в законодателството и се приема бюджетът на страната. Не на последно място областният управител заяви, че в най-скоро време ще бъде проведена среща, в която ще бъдат поканени за участие представители и на другите синдикални организации в МБАЛ Добрич, за да бъде чуто и тяхното мнение по казуса, защото болницата е на всички граждани на областта.

Делото срещу медиците от болницата

Междувременно вчера бе даден ход на делото срещу част от медсестрите от болницата, които намаляха до 53, след като искът на болницата срещу още 31 нейни служители бе оттеглен при писменото им заявление, че се отказват от участие в стачката.

Припомняме, болницата съди протестиращите не защото искат по-високи заплати, а защото според ръководството ѝ не е налице колективен трудов спор по смисъла на Закона за уреждане на колективните трудови спорове (ЗУКТС). Също така, то не е уведомено писмено за исканията на медицинските специалисти, какъвто е редът, а и те не са провели преговори с него преди началото на стачката. В допълнение, няма надлежно взето решение за обявяване на стачка с обикновено мнозинство от работещите в лечебното заведение.

Според протестиращите професионалисти по здравни грижи пък колективен трудов спор има. Той е започнал през юни т. г., тъй като ръководството на МБАЛ – Добрич не е спазило утвърдената от министъра на здравеопазването методика за формиране на трудовите възнаграждения.

По думите на адвоката на ответниците Детелина Симеонова, на 12 октомври медицинските специалисти са насрочили не стачни, а протестни действия по Закона за митингите, манифестациите и протестите. „Само стачките могат да бъдат предмет на дело по чл. 17 от Закона за уреждане на колективните трудови спорове, затова считаме, че няма предмет на това дело“, допълни тя, цитирана от БТА.

От своя страна адвокатката на болницата Марине Галева определи становището на ответната страна като „доста учудващо“, тъй като навсякъде в последните 20 дни се говори за ефективни стачни действия, а и към момента са предприети такива. „Според нас не са спазени императивните изисквания на Закона за уреждане на колективните трудови спорове. В противен случай нямаше да си позволим да заведем дело срещу медицинските работници“, допълни тя.

Ако се установи, че има обявена и провеждана стачка, ответниците трябва да докажат, че в МБАЛ – Добрич е възникнал колективен трудов спор, че е спазено изискването за водене на непосредствени преговори с ръководството на лечебното заведение и че решението за обявяване на предупредителни и ефективни стачни действия е взето с обикновено мнозинство.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Afer

аз 17.11.2022 20:05:26

Разбрахте ли сега какъв е смисълът да ни вкарват насила в казионни лекарски и сестрински съюзи? Да потушават дори помисъл за законно гарантирани справедливи ефективни стачни действия.

призив 17.11.2022 15:42:34

Публично да си покажат фишовете от септември и октомври!!!

Гост 17.11.2022 14:04:26

Масово отказване от стачката до 53 човека/може би това е под 10% от персонала/. Явно са направили проучване сред своите колеги от страната и са разбрали, че заплатите са им за завиждане в бранша.

Гост 17.11.2022 15:30:38

И какви са заплатите?

учуден! 17.11.2022 13:56:10

По всички медии, дори в Парламента говорха за стачка, а сега било митинг! Това поведение си е за диагноза, утре ще се окаже, че са правили манифестации в подкрепа на по-високите заплати в Добрич, в сравнение с другите градове!


Всичко за коронавируса
Още новини
Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия
29.11.2022 17:35:04

Нарастват случаите на дифтерия сред бежанците, търсещи убежище в Англия

Броят на случаите на дифтерия в Англия се е увеличил през тази година, обявиха здравните власти, ...

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания
29.11.2022 17:23:41

Омбудсманът предлага промени в медицинската експертиза за повече от 660 000 хора с увреждания

Омбудсманът Диана Ковачева изготви и внесе в Народното събрание законодателно предложение в Закон ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...