!
Неделя, 14 Април 2024
28
юли
 

Каква е разликата между методите на образната диагностика?

Петък, 28 Юли 2023 | 09:30:07


Образната диагностика е самостоятелна медицинска специалност и научна дисциплина, при която на базата на различни физични принципи се получават образи на анатомични структури с цел диагностика и терапия на заболяванията. Ко

Образната диагностика е самостоятелна медицинска специалност и научна дисциплина, при която на базата на различни физични принципи се получават образи на анатомични структури с цел диагностика и терапия на заболяванията.

Кои са основните методи за образна диагностика и какво е тяхното приложение?

Основните образни диагностични начини са няколко и са достъпни в добре оборудваните лечебни заведения. Те представляват базата на съвременното диагностициране, а някои имат и терапевтично приложение, което може да стане в рамките на една и съща процедура, разясняват специалистите на многопрофилна болница “Уни Хоспитал”.

Рентгенография

Конвенционалната рентгенова диагностика борави с основни методи рентгеноскопия, рентгенография и томография. С апарат, който работи с рентгенови лъчи, се получават двуизмерни сянкови образи на различни структури на тялото. За целта е необходим източник на радиация - рентгенови лъчи или радиоактивен изотоп с гама-лъчи. 

Методът се използва най-често за потвърждение или отхвърляне на предполагаеми костни фрактури (счупвания), откриване на чужди тела в телесните кухини, възпаления в стоматологията и др. Сравнително доскоро рентгенографията бе най-масов диагностичен метод за белодробни заболявания като пневмониите, но по-съвременната технология за това е компютърната томография.

Ехография

Ултразвуковата диагностика (ехография) е метод за получаване на образ чрез ехото на ултразвуковите вълни на границите между биологичните структури. Ехографията е ултразвуково изследване с масово приложение в медицината: при диагностиката на заболявания и състояния в гастроентерологията, акушерството и гинекологията, хирургията, урологията, нефрологията, спешната медицина, детските болести и др. Изследваният орган се сканира чрез високочестотни звукови вълни и апаратът приема отразените ултразвукови вълни. След преработка образът се вижда на монитор, който лекарят наблюдава и разчита в момента на ехографския преглед.

Това е най-достъпната и безопасна диагностична методика, с която се проследява и бременност. Съвременните ехографски апарати предлагат 3D и 4D визуализация на плода. Ехографските апарати могат да бъдат и преносими, което само по себе си представлява не само удобство за лекарите и пациентите, но и позволява специалистите да преглеждат пациенти в по-отдалечени места или такива с липса на достатъчно специализирана и висококачествена апаратура.

Компютърна томография

Компютърната томография е по-усъвършенстван метод, базиран на рентгеновото лъчение. При него се получават детайлни 3D и 4D образи чрез компютър, каквито рентгенографията не може да даде. Той обработва данни за интензитета на лъчите, които преминават през изследваната структура на тялото. Компютърната томография е първи избор при спешни състояния като инсулт и различни травми. Използва се за:

 • диагностика, когато има симптоми или подозрение за заболяване чрез други изследвания;

 • откриване на тумори, аномалии, възпаления;

 • диагностика и предоперативна оценка на съдови заболявания като аневризми, стеснения и запушвания, малформации;

 • предоперативна оценка и планиране действията на хирурга преди операция;

 • определяне на мястото на туморите преди лъчетерапия;

 • избор на място за вземане на биопсия;

 • проследяване и контрол на терапевтичните резултати и хода на заболяванията.

Магнитно-резонансната томография 

Ядрено-магнитен резонанс (Магнитно-резонансна образна диагностика) е метод за получаване на изключително детайлен образ на анатомични структури и информация за техните функции, без да се използва йонизиращо лъчение. Базира се на принципа на явлението ядрен магнитен резонанс, при което е налице резонансно поглъщане на енергията на високочестотно електромагнитно поле от ядрата на водорода в тъканите в среда на постоянно магнитно поле.

Инвазивна образна диагностика включва различни начини с диагностично и терапевтично приложение, при които се работи чрез въвеждане в тялото на игли, катетри и други медицински изделия под рентгенов или магнитно-резонансен контрол. Може също така да се използва контрастно вещество за изобразяване на изследваната структура.

Други методи 

 • Ангиографията представлява инвазивни методи, при които образът се получава чрез въвеждане на контрастно вещество в кръвоносните съдове посредством директна пункция или въвеждане на катетър през техния отвор.

 • Интервенционалната рентгенология включва методи на инвазивната образна диагностика, при които се осъществяват и терапевтични процедури.

 • Чрез остеодензитометрия се измерва костната плътност.

 • Мамографията пък е метод за изобразяване на млечната жлеза чрез рентгеново лъчение.   

Колко са вредните за здравето?

Всяка образна диагностика се провежда само и единствено по експертната и специализирана преценка на лекарите, а най-подходящият метод се подбира по специфични критерии. С йонизираща радиация са свързани рентгенографията и компютърната томография. Това изисква обосновано назначение и контролирано провеждане на изследването.

снимки: https://unsplash.com/Коментари по темата

Правила на форума за коментари
1aum


Всичко за коронавируса
Още новини
ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал
14.04.2024 13:53:58

ИАМН се самосезира по репортаж и започва спешна проверка за кражба на генетичен материал

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) започва спешна проверка за кражба на ...

Д-р Гергана Войнова: Признанието
14.04.2024 11:05:28 Невена Попова

Д-р Гергана Войнова: Признанието "Млад лекар на годината" ме изненада приятно

Д-р Гергана Войнова завършва средното си образование в Профилирана гимна ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...