!
Сряда, 17 Април 2024
31
дек
 

Какво привлече вниманието на читателите на Zdrave.net през годината

Понеделник, 31 Декември 2018 | 12:55:33


Проблемите с дълговете на НЗОК към чужди фондове, които накараха здравния министър Кирил Ананиев да поиска оставката на шефа на Касата проф. Камен Плочев; лимитите на болничните бюджети и растящите разходи за лекарства; изявлението за източване на НЗОК

Проблемите с дълговете на НЗОК към чужди фондове, които накараха здравния министър Кирил Ананиев да поиска оставката на шефа на Касата проф. Камен Плочев; лимитите на болничните бюджети и растящите разходи за лекарства; изявлението за източване на НЗОК от страна на новия шеф на фонда – тези теми са сред най-четените в Zdrave.net през отминаващата 2018 г.

Още през февруари тази година тогавашният директор на Здравната каса проф. Камен Плочев изпрати писмо до парламента, в което поиска актуализация на бюджета на фонда заради дълговете му към чужди здравни каси в размер на над 200 млн. лв. Последва задочен спор между Надзора на Касата и проф. Плочев за това какъв е всъщност размерът на дълговете, в който в крайна сметка шефът на НЗОК се оказа прав. Междувременно здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на проф. Плочев заради това, че не е консултирал искането си нито с него, нито с Надзорния съвет на здравния фонд.

Вследствие на всички тези проблеми както обикновено се намеси премиерът Борисов, който заяви, че ще извика на среща при себе си шефовете на МЗ и на Касата.

Тъкмо това е и един от най-четените материали на Zdrave.net за 2018 г.

Бойко Борисов вика на среща проф. Плочев и министър Ананиев

Друга от темите, които бяха актуални през цялата година в сектора, е свързана с лимитите в лечебните заведения и паралелното нарастване на разходите за лекарства. Всеки месец от годината без изключение НЗОК надхвърляше разходите си за онкомедикаменти средно с 10 млн. лв. В същото време лимитите на болниците са твърди и предизвикват сериозни проблеми с дълговете им. Проблемът бе коментиран още във връзка с приемането на НРД за 2018 г., който бе подписан през април. За проблемите редовно сигнализираха шефове на болници, както и ръководството на Лекарския съюз.

Материал на Zdrave.net, свързан с тази тема, също е сред най-четените за годината.

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Проблемите на бюджета на НЗОК, заради които страда на практика цялата система, също бяха във фокуса на вниманието на сайта през годината. Изявлението на новия шеф на фонда д-р Дечо Дечев във връзка с това, че Касата се източва от организирана престъпна група, привлече сериозно вниманието на читателите. Д-р Дечев коментира, че Касата има нужда от коренна промяна в областта на контрола и посочи, че въпросната престъпна група включва някои фармацевтични компании, платени от тях пациентски организации и група от водещи медици в България.

Д-р Дечо Дечев: Касата се източва от организирана престъпна група

Традиционно Лекарският съюз и ръководството му са във фокуса на читателското внимание. Очаквано, отчетно-изборният събор на съсловната организация, на който бе избран нов председател на Управителния й съвет, привлече огромна читателска аудитория. На събора си с голямо мнозинство лекарите избраха д-р Иван Маджаров за свой нов председател.

Д-р Иван Маджаров е новият председател на Българския лекарски съюз

Сред другите личности, за които читателите ни се информираха с голям интерес, са болничните директори. За първи път тази година те са сред лицата, които трябва да подават декларации за имотното си състояние. Така се оказа, че немалка част от шефовете на болници са доста заможни, притежават дялове в редица компании, къщи, апартаменти, сметки и т.н.

Болничните директори - по-заможни от шефовете в МЗ и НЗОК

Лицата, представяни в новата ни рубрика „Кой сте Вие, докторе?”, също бяха сред посрещаните с голям интерес от читателите ни. Кой е човекът зад професионалиста, какво харесва и какво не харесва в работата си, как се зарежда, как почива, какви са тревогите и радостите му – на тези въпроси се опитвахме да отговорим през годината, срещайки читателите си с редица професионалисти от здравния сектор от най-различни специалности.

Доц. Сашо Асьов: Най-важният въпрос е какво правим с младите

Друга от темите, традиционно привличащи вниманието на читателите, е свързана с проблемите на медицинските сестри, които на практика не са се променили за последните десетина години. Единственото, което се променя с бързи темпове при тях, е броят им, който вече е намалял степен на критичен недостиг. Темата бе коментирана от здравния министър Кирил Ананиев в парламента. Тогава той изрази мнение, че сестрите трябва да имат достойно заплащане и да участват в решенията, които ги касаят, отбеляза сериозния спад на броя им, но прехвърли топката към техните работодатели, посочвайки, че заплащането на медсестрите зависи пряко от тях.

Ананиев: Сестрите трябва да имат достойно заплащане и да участват в решенията, които ги касаят

Някои конкретни частни случаи през годината събраха сериозно читателско внимание. Един от тях бе новината за турската болнична верига „Аджъбадем”, която реши да напусне страната ни. Една от причините за решението, анонсирани от компанията, бяха финансовите загуби, натрупани у нас още през първата година от влизането на болничната верига на българска територия.

„Аджъбадем“ напуска България

Друг от случаите, който привлече читателите на Zdrave.net, бе проблемът с младата лекарка, която падна от висок етаж в столицата, и последвалото обединение на лекари в нейна подкрепа. Лекарката бе поета от „Пирогов”, където направиха всичко възможно за спасяването й, а нейни колеги от „Александровска” болница откриха дарителска сметка на нейно име, с която да подпомогнат лечението й.

Случаят с д-р Иванова е показен за работата на "Пирогов"

Един от най-четените материали на Zdrave.net през годината пък е свързан с изследване, според което поведението на хирурзите в операционната е като на всички други примати. Изследването разглежда отношенията в операционната и прави изводи за това дали е по-добре шефовете на екипите да са жени или мъже и какви са резултатите от тези варианти.

Поведението на хирурзите в операционната е като на всички други приматиКоментари по темата

Правила на форума за коментари
YBkZ


Всичко за коронавируса
Още новини
Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030
16.04.2024 19:07:44 Надежда Ненова

Комисията по здравеопазване прие Здравната стратегия 2030

Комисията по здравеопазването прие Националната здравна стратегия 2030 от третия опит. Пр ...

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID
16.04.2024 17:26:25

CDC: Няма връзка между внезапната сърдечна смърт и ваксината срещу COVID

Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) изнесоха нови данни, от коит ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...