!
Неделя, 16 Юни 2024
31
ян
3
 

Какво щяха да променят в системата здравните журналисти, ако бяха политици

Вторник, 31 Януари 2023 | 17:35:06
3

След двете години, в които COVID и покрай него и здравната система бяха основна тема в обществения живот, здравеопазването сякаш изпадна от фокуса на внимание. В 48-ото Народно събрание медиците се броят на пръстите на едната ръка, а поредицата от избо

След двете години, в които COVID и покрай него и здравната система бяха основна тема в обществения живот, здравеопазването сякаш изпадна от фокуса на внимание. В 48-ото Народно събрание медиците се броят на пръстите на едната ръка, а поредицата от избори, в които влезе държавата отложиха необходимата реформа на системата за неопределено време.

В подкаста на БНР „В центъра на системата“ Гергана Хрисчева в ролята на домакин събра здравни журналисти от електронни, печатни и онлайн медии за дискусия, в която да се поставят на мястото на политиците и да заявят позициите в каква посока би трябвало да се развива здравната ни система. В ролята на ко водещ в двата епизода на подкаста пък беше председателят на парламентарната комисия по здравеопазване, лекар и политик от „Продължаваме промяната“ доц. Антон Тонев.

„За поредна година политиците не успяват да защитят лекарите и работещите в системата“, категорична беше Десислава Пеева, журналист в БТА. По думите й държавата позволява лекаря да бъде непрекъснато опетняван и в 95% от случаите да бъде виновен. „Държавата трябва да защити цялото съсловие, заедно с медицинските сестри. Друг е въпросът колко кадри имаме, но трябва да се говори честно и пациентите да знаят, че лекарите не са им длъжни“, каза Пеева.

Според Полина Тодорова, главен редактор на сайта Medicalnews.bg, също трябва да се постави акцента върху авторитета на българските медици. „Само преди две години, когато ни връхлетя COVID пандемията, излизахме по терасите и ръкопляскахме на българските лекари и на българските медицински сестри. Тогава осъзнахме тяхната роля, техни труд и помощта, която само те могат да ни окажат. Сега сякаш забравихме всичко това“, каза тя.

„Най-важният проблем е качеството на медицинските услуги. За това се говори от десетилетия, но засега оставаме в сферата на говоренето. Факт е, че Здравната каса е институцията, която проверява, но тя не може да провери всеобхватно качеството на услугата, липсва методика и алгоритъм, по който да се проверява то“, заяви Силвия Николова, журналист в здравния сайт „Clinika.bg“. Тя цитира проф. Димитър Игнатов, който още преди 25 години попита докога ще „футболизираме“ българския пациент.

„Не сме постигнали почти нищо от това, което беше заложено в началото на миналата година. По отношение на конфликта лекари-пациенти най-важно е и двете страни да се уважават взаимно, за да се постигне баланс“, каза журналистът от БНТ Альоша Шаламанов.

Във втората част на подкаста бяха обсъдени финансовите проблеми в сектора - доплащането в здравеопазването и трябва ли да се промени системата, трябва ли да се повиши здравната вноска и спор по темата, как да се формират основните заплати в здравеопазването и трябва ли пациентите да оценяват получената медицинска грижа.

„Има разписани правила в системата за какво може да се доплаща, но твърде често те не се спазват“, заяви репортерът и водещ на новините на БТВ Мария Ванкова. Според нея услугите, за които се доплаща, са по-скоро измислена формула от лечебните заведения, за да може да се вземат пари и от пациента, а не защото са добавена стойност към медицинската услуга. „Допълнителното здравно застраховане също не покрива този разход и човек се оказва веднъж осигурен в здравния фонд, втори път – здравно застрахован и пак доплаща. Това е проблем, който не може да намери своята правилна формула“, каза тя.

Десислава Николова, журналист от в. „Капитал“, заяви, че реално нямаме избор. "Ние имаме една-единствена Здравна каса, одържавена, в която решенията се вземат от държавата на принципа „колкото пари има“. Оттам нататък говорим за остойностяване на лекарския труд и той е „колкото пари останат“. Ние зачеркнахме здравноосигурителните фондове и ги превърнахме в застрахователи. Т.е. ние и сега нямаме избор“, каза тя.

„Липсата на възможност за лична партида в доброволен осигурителен фонд е една от причините за високия брой здравнонеосигурени лица. Прилаганият у нас солидарен модел води до това, че често хора, които са се осигурявали през целия си живот, да трябва да търсят пари за собственото си лечение. Освен това застрахователите не застраховат хора с тежки хронични заболявания“, каза Надежда Ненова от Zdrave.net.

Мартина Бозукова, журналист от MEDIAPOOL.BG каза, че се показват всички съществуващи регламенти, за какво се доплаща. „Това показват и проверките на Медицински надзор във все повече болници“, каза тя.

Пълните епизоди на подкаста „В центъра на системата“ може да чуете тук и тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
n2a8

Гост 01.02.2023 16:40:47

С този доцент, толкова - нищо и половина. Благодаря за информацията относно поредното пустословие.

Гост 01.02.2023 09:08:16

Публикуването на тоя разговор е похвално,но и автогол.Показва недобро познаване на проблемите и пълна липса на идеи за промяна.Констатациите са повърхностни,както и шефът на парламентарната комисия по здравеопазване!

Гост 31.01.2023 18:42:11

Бля-бля-бля....


Всичко за коронавируса
Още новини
ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол
15.06.2024 11:15:06

ЕMA започва преоценка на риска, свързан с употребата на метамизол

EMA започна преглед на лекарствата, съдържащи метамизол поради опасения, че въведените мерки за м ...

3 са новите случая на COVID-19
15.06.2024 09:52:49

3 са новите случая на COVID-19

3 нови случая на COVID-19 са потвърдени у нас през последното денонощие, показват данните на Един ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...