Четвъртък, 18 Август 2022
20
апр
1
 

Калин Поповски: Над 50% от бюджета на НЗОК отива за лекарства и медицински изделия, а не за болниците

Болничните директори трябва да са магьосници, за да се справят

Петък, 20 Април 2018 | 11:33:44
1

Темите за преразхода на лекарства и налаганите лимити на лечебните заведения белязаха

Темите за преразхода на лекарства и налаганите лимити на лечебните заведения белязаха вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия, посветено на предложения от здравния министър финансов стандарт за управление на болниците.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Калин Поповски се спря на тежкото несъответствие в перата на бюджета на НЗОК. Той изтъкна, че над 50% от бюджета на Касата отива за лекарства, медицински изделия и др., но не и за болнична помощ. „Тези хора трябва да са магьосници, за да управляват болниците без дългове при този модел на финансиране, който е в момента“, заяви Поповски, като изтъкна, че трябва да има рязка промяна в следващия бюджет на НЗОК.

Той се спря и на преразхода, свързан с онколекарствата, като посочи, че в бюджета на касата за тази година по това перо са заложени близо 300 млн. лв., но с темповете, с които расте преразходът за тях, към края на годината той може би ще достигне между 100 и 150 млн. лв. „Само за първите месеци сумата е с 10 милиона отгоре“, заяви той. „Някой друг не спазва финансовата дисциплина, не болничните директори“, заяви Поповски, като изтъкна, че са нужни мерки за контрола при онколекарствата.

Според него ако се запази сегашният размер на здравната вноска, трябва да се променят други неща. В тази връзка той заяви, че в някои европейски държави цените на клиничните пътеки са различни спрямо вида на лечебните заведения и се определят спрямо това дали те са университетски, областни или общински. „Такава практика има в някои от европейските държави“, посочи той, като допълни, че по този начин болниците, които са гръбнакът на здравеопазването, няма да са изправени пред тежки финансови проблеми. „Всичко това идва от тежкото недофинансиране на клиничните пътеки“, изтъкна Поповски. „Някои плащат 20 лева здравна вноска, а искат грандиозно финансиране, как да стане без пари“, попита той. Ето защо според него следващият бюджет на НЗОК трябва да бъде с различни цени на клиничните пътеки за отделните видове болници или цените им да бъдат рязко увеличени.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов беше категоричен, че лимитите за болниците трябва да отпаднат.

Той посочи още, че стандартът трябва да отговори на въпроса с колко ще бъдат намалени просрочените задължения на болниците, в какъв срок, както и какво ще се случи, ако те не бъдат намалени. Адемов изтъкна, че моделът няма алтернативи. Премахнете незабавно лимитите, обърна се той към зам.-министър Начева.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
Dc1y

един 23.04.2018 16:47:43

изискват се елементарни и прости промени , първата е всеки гражданин над 18 години си плаща здравна осигуровка от джоба си в рамките на 8% , държавата се оттегля от това перо , а ако някой иска да бъде безплатен ,моля ,този ,който го освобождава да извади пари и да ги даде от неговия бюджет ,а не от този на държавата ,тоест от данъците на останалите ,втората промяна трябва да е ниво на обслужване срещу ниво на здравната вноска ,не може да ми се връщат данъкоплатци в системата с 1000 лв ,след20 години в чужбина и плащане на данъци там ,и изведнъж пълен достъп до безплатно лекарство за рак и хепатит и напълно освободени и с достъп до най скъпи пътеки ,същото и с неосигурените , след като си платят вноските ,неплащани с години ,да нямат право на скъпи пътеки и лекарства ,а 2 години да си ги плащат от джоба , за да видят ,че другите са събирали несимволично .Да се сложи край на безлимитен достъп за инвалиди ,социални ,психо и други болни ,които нямат никакви осигуровки ,а ползват най скъпите лечения в света ,мираж и за най осигурените западняци и американци ,ще ползват най евтиното достъпно лечение ,който иска скъпо и качествено - много направления и чести хоспитализации - в частен фонд , стига разхищения , пълен цинизъм ,едни плащаме данъци и пълним системата , други ни я източват най брутално и то пред очите ни ,хора ,които никога не са давали нито лев в системата ,на това да се сложи край .


Всичко за коронавируса
Още новини
САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка
18.08.2022 17:50:51

САЩ увеличават запасите от ваксина и лекарство срещу маймунска шарка

САЩ ще увеличат доставките си на ваксина срещу маймунска шарка, като предоставят допълнителни 1,8 ...

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването
18.08.2022 16:59:16 Надежда Ненова

Д-р Маджаров: БЛС ще наеме организация, която да консултира методиката по остойностяването

БЛС ще участва в работната група за остойностяването на лекарския труд и ще представи изработенат ...
Актуална тема
Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?
12.05.2021 15:14:28 Полина Тодорова

Нужна ли е промяна на търговския статут на болниците?

Със затихването на епидемията от COVID една друга ключова за здравния сектор тема отново бе поста ...

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?
07.04.2021 17:13:52 Полина Тодорова

Нужна ли ни бе епидемия, за да оценим медиците си?

Изминалата една година беляза целия свят със знака на битката срещу Covid-19. След тези тежки мес ...

Въпроси и отговори за ваксините
24.02.2021 16:15:02 Полина Тодорова

Въпроси и отговори за ваксините

От дни в България е в ход масовата имунизация срещу COVID. След осигуряването на т. нар. зеле ...