Сряда, 30 Септември 2020
20
апр
1
 

Калин Поповски: Над 50% от бюджета на НЗОК отива за лекарства и медицински изделия, а не за болниците

Болничните директори трябва да са магьосници, за да се справят

Петък, 20 Април 2018 | 11:33:44
1

Темите за преразхода на лекарства и налаганите лимити на лечебните заведения белязаха

Темите за преразхода на лекарства и налаганите лимити на лечебните заведения белязаха вчерашното заседание на парламентарната здравна комисия, посветено на предложения от здравния министър финансов стандарт за управление на болниците.

Депутатът от „Обединени патриоти“ Калин Поповски се спря на тежкото несъответствие в перата на бюджета на НЗОК. Той изтъкна, че над 50% от бюджета на Касата отива за лекарства, медицински изделия и др., но не и за болнична помощ. „Тези хора трябва да са магьосници, за да управляват болниците без дългове при този модел на финансиране, който е в момента“, заяви Поповски, като изтъкна, че трябва да има рязка промяна в следващия бюджет на НЗОК.

Той се спря и на преразхода, свързан с онколекарствата, като посочи, че в бюджета на касата за тази година по това перо са заложени близо 300 млн. лв., но с темповете, с които расте преразходът за тях, към края на годината той може би ще достигне между 100 и 150 млн. лв. „Само за първите месеци сумата е с 10 милиона отгоре“, заяви той. „Някой друг не спазва финансовата дисциплина, не болничните директори“, заяви Поповски, като изтъкна, че са нужни мерки за контрола при онколекарствата.

Според него ако се запази сегашният размер на здравната вноска, трябва да се променят други неща. В тази връзка той заяви, че в някои европейски държави цените на клиничните пътеки са различни спрямо вида на лечебните заведения и се определят спрямо това дали те са университетски, областни или общински. „Такава практика има в някои от европейските държави“, посочи той, като допълни, че по този начин болниците, които са гръбнакът на здравеопазването, няма да са изправени пред тежки финансови проблеми. „Всичко това идва от тежкото недофинансиране на клиничните пътеки“, изтъкна Поповски. „Някои плащат 20 лева здравна вноска, а искат грандиозно финансиране, как да стане без пари“, попита той. Ето защо според него следващият бюджет на НЗОК трябва да бъде с различни цени на клиничните пътеки за отделните видове болници или цените им да бъдат рязко увеличени.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов беше категоричен, че лимитите за болниците трябва да отпаднат.

Той посочи още, че стандартът трябва да отговори на въпроса с колко ще бъдат намалени просрочените задължения на болниците, в какъв срок, както и какво ще се случи, ако те не бъдат намалени. Адемов изтъкна, че моделът няма алтернативи. Премахнете незабавно лимитите, обърна се той към зам.-министър Начева.  Коментари по темата

Правила на форума за коментари
yszQ

един 23.04.2018 16:47:43

изискват се елементарни и прости промени , първата е всеки гражданин над 18 години си плаща здравна осигуровка от джоба си в рамките на 8% , държавата се оттегля от това перо , а ако някой иска да бъде безплатен ,моля ,този ,който го освобождава да извади пари и да ги даде от неговия бюджет ,а не от този на държавата ,тоест от данъците на останалите ,втората промяна трябва да е ниво на обслужване срещу ниво на здравната вноска ,не може да ми се връщат данъкоплатци в системата с 1000 лв ,след20 години в чужбина и плащане на данъци там ,и изведнъж пълен достъп до безплатно лекарство за рак и хепатит и напълно освободени и с достъп до най скъпи пътеки ,същото и с неосигурените , след като си платят вноските ,неплащани с години ,да нямат право на скъпи пътеки и лекарства ,а 2 години да си ги плащат от джоба , за да видят ,че другите са събирали несимволично .Да се сложи край на безлимитен достъп за инвалиди ,социални ,психо и други болни ,които нямат никакви осигуровки ,а ползват най скъпите лечения в света ,мираж и за най осигурените западняци и американци ,ще ползват най евтиното достъпно лечение ,който иска скъпо и качествено - много направления и чести хоспитализации - в частен фонд , стига разхищения , пълен цинизъм ,едни плащаме данъци и пълним системата , други ни я източват най брутално и то пред очите ни ,хора ,които никога не са давали нито лев в системата ,на това да се сложи край .


Всичко за коронавируса
За героите в бялo
Още новини
Проучване сочи: Над 90% от оздравелите от COVID-19 се оплакват от странични ефекти
30.09.2020 08:59:31

Проучване сочи: Над 90% от оздравелите от COVID-19 се оплакват от странични ефекти

Девет от десет пациенти с коронавирус съобщават, че изпитват странични ефекти като умора, психоло ...

276 новозаразени с COVID-19, 11 са случаите на медици
30.09.2020 07:57:34

276 новозаразени с COVID-19, 11 са случаите на медици

276 са новооткритите случаи на заразени с COVID-19 лица за изминалото денонощие, при направени 47 ...
Актуална тема
Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията
16.09.2020 17:34:26 Невена Попова

Над 1000 медици у нас се сблъскаха с коронавируса от началото на пандемията

Вече половин година светът живее под знака на пандемията COVID-19. Милиони преобърнати човешки съ ...

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19
11.05.2020 17:43:05 Невена Попова

С вещици и плашила - напред срещу ваксина за COVID-19

В дните, когато целият свят е обърнал поглед към научните лаборатории в очакване на резултати, ко ...

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него
16.03.2020 15:50:55 Невена Попова

Доброто може да бъде заразно – не като вируса, по-силно от него

Тези дни злото ни връхлетя изведнъж и парализира сетивата на всички и на всеки. Стрелките на часо ...

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот
10.08.2019 10:14:58 Надежда Ненова

Лъжичките катран в меда или упреците, когато е спасен човешки живот

В края на миналия месец лекари от две болници спасиха живота на свой колега, получил масивна бело ...