!
Събота, 09 Декември 2023
23
март
23
 

Калоян Стайков: Идеята частните болници да се финансират от пациентите е сбъркана

Събота, 23 Март 2019 | 11:08:06
23

„Предложението касата да сключва договори за предоставяне на здравни услуги само с изпълнители на медицинска помощ с държавна и общинска собственост, а частните болници да се финансират от пациентите, всъщност е стара идея, не работи, противоречи

„Предложението касата да сключва договори за предоставяне на здравни услуги само с изпълнители на медицинска помощ с държавна и общинска собственост, а частните болници да се финансират от пациентите, всъщност е стара идея, не работи, противоречи на националното и европейското законодателство и няма да подобри качеството на здравните услуги, но със сигурност може да влоши работата в сектора и да нанесе дълготрайни щети”. Това пише икономистът Калоян Стайков от Института по пазарна икономика в свой анализ, публикуван в седмичника Капитал.

Според него идеята е сбъркана на толкова много нива, че е трудно да се обхванат всички проблеми, свързани с нея, затова се фокусира върху основните:

„Наличието на частни болници не е самоцел - те се създават, защото има търсене за тях. Причините са много - по-високо квалифицирани медицински специалисти, по-добра материална база (включително оборудване, стаи, условия), по-добро отношение и т.н. Накратко - по-високо качество и удовлетвореност от медицинските услуги. Ако нямаше търсене за този вид услуги, новосъздадените частни болници биха фалирали” пише икономистът.

Друг проблем е от правно естество: „Според чл. 6 и 17 от конституцията на България различните видове собственост се ползват с еднаква закрила от закона и с равни възможности за развитие. Ограничението НЗОК да сключва договори с частни болници означава, че държавните и общинските ще са в привилегировано положение спрямо всички останали болници, което противоречи на конституцията. Противоречие има още със Закона за здравното осигуряване, според който задължителното здравно осигуряване дава свободно право на избор на изпълнител в страната, което "не може да бъде ограничавано по географски и/или административни основания". Противоречие има и по отношение на европейското законодателство както за неравноправно третиране на юридически лица, така и за условията, при които е допустимо предоставяне на държавна помощ”.

Според Стайков стесняването на обхвата на изпълнителите на медицинска помощ, с които НЗОК може да сключва договор, реално ограничава конкуренцията и избора от страна на пациентите. Търсенето на по-качествени услуги, което е причината за създаване и на частни болници, ще остане неудовлетворено. Нещо повече - при намаляване на конкуренцията намалява и стимулът за предоставяне на по-качествени медицински услуги и стремежът към по-висока удовлетвореност на пациента. Казано накратко, пациентите ще бъдат принудени да плащат същата цена, но срещу нея ще получават по-ниско качество на услугите и ще са по-малко удовлетворени от тях.

„Проблемът, който НЗОК се опитва да реши, е, че публичният ресурс за здравеопазване е ограничен и следва да се изразходва по най-ефективния и най-ефикасния начин. Не става ясно обаче защо касата смята, че една болница е по-ефективна или по-ефикасна от друга. Вместо парите да следват пациентите, т.е. финансирането да зависи от избора им, НЗОК смята, че знае по-добре от един пациент дали за него/нея е по-добре да се лекува в държавна, общинска или частна болница”, пише още Калоян Стайков.

Според него ако касата иска ограниченият публичен ресурс за здравеопазване да се харчи по-добре, би трябвало да се фокусира върху намаляване на злоупотребите (например изкуствено търсене, генерирано от наличието на изпълнители на медицинска дейност), насърчаване на конкуренцията и насочване на ресурси към изпълнители, чието лечение постига желания резултат на възможно най-ниска цена. Като начин за постигането Стайков изтъква, че трябва да се обновят критериите за сключване на договор с НЗОК. По този начин болниците, които предоставят качествени медицински услуги и които са предпочитани от пациентите, независимо от собствеността им ще сключат договор с НЗОК, а останалите - не, което спестява всякакви правни, институционални, икономически, логически и какви ли още не проблеми.

Целият анализ на Калоян Стайков от Института по пазарна икономика е публикуван във вестник Капитал. Заглавието е на редакцията
Коментари по темата

Правила на форума за коментари
$u3x

Гост 02.04.2019 00:39:25

Калояне Каловне да те е*е който те хване

д-р Менгеле 31.03.2019 21:20:45

19 години всички пискат ,че НЗОК била ограбвана. Не се ли усещате ,че нещо не е наред ? Вас това не ви ли притеснява и смятате ли ,че една частна здравно-осигурителна институция би се вайкала толкова години без да въвежда контрол и без да изкара злоупотребилите наяве , да ги разследва, съди и вкара в затвора . Не ви ли притеснява ,че правителствената НЗОК не се променя ,а вечно от сменящите се във властта БСП/ГЕРБ някой мрънка Краде се , много се краде. БЕЗ НИКАКВИ ПОСЛЕДСТВИЯ . 19 години.Вие ако имате фирма, склад или нива така ли ще се вайкате 19 години че ви крадат без да предприемете нищо и кой ще ви вярва на вас на мрънкането 19 години. Определено това са манипулации на масите и истината е друга и защото никога няма да кажат ’Абе всъщност с 5 милиарда лева няма как да получите качеството като в Австрия която дава с 68 милиарда лева за здраве годишно.’ Но продължават с мантрите в опитите да продължава незаплащаното здравеопазване с мизерни средства за които не дават обяснение, защото по-лесно е ‘Краде се ,много се краде, а болниците са много’ което се повтаря в хор от лумпенизирания пролетариат , който е достатъчно тъп да не мисли и да не си каже в един момент : ‘Абе чакай малко…19 години това го повтарят’

Гост 31.03.2019 21:03:27

Аман от теоретици видни, като тоз младеж, които разбрали- недоразбрали какво ЕС може какво не може да ни каже, приказват глупости и обслужват интереси. 20 години не се наиграха на гърба на хората. По-добре нищо да не бяхме пипали в системата - само да бяхме наслагали “европейските” термини... Нашите пациенти искат нашата стара система, не искат измишльотини и експерименти. Видяхме го частникът в България колко добре управлява навсякъде: на гърба на обществото. Без държава в нецивилизовано общество нищо не става.

Гост 02.04.2019 17:25:09

Виждаме и как държавата краде както никой частник не може- управляващи, директори на обществени болници и пр.

Гост 26.03.2019 19:48:07

Лекарският съюз се обяви против протестите Българският лекарски съюз (БЛС) не е срещу увеличаването на заплатите на здравните работници, но не подкрепя протестите им, тъй като възнагражденията са ниски в целия сектор. Срам ме е че давам 8 лв месечно от мизерната си заплата на тази бутафорна организация

Компетентен 26.03.2019 11:54:16

Благодаря !

само за протокола 25.03.2019 14:37:07

БРАВО ЗА Компетентен 23.03.2019 12:21:52 Ега ти АНАЛиза ! Кой е казал , че трябва да се дискриминират частните болници ? Никой . Въпросът е в това , че НЗОК ще работи само с болници от националната здравна карта. Която частна болница влезне в картата - моля . Или да си купи болница от картата . И да играе по свирката на НЗОК . Какво неясно има ? Така е в Германия . Болниците са частни повечето , но са на разрешителен режим и не искат доплащания . Когато кажеш "частна болница" - то е вече такава , в която плащаш 100 процента и осигуровката ,която задължително плащаш не покрива НИЩО ОТ ТОВА. Но същата осигуровка ти покрива 100 % , ако отидеш в болница от картата.

лили 25.03.2019 07:42:04

Здравеопазването затова е на тоя хал. Защото икономисти дават компетентни заключения за лекари , чиято дейност просто трябваше да остане "свободна" професия. Тогава и "Хипократовата клетва" щеше да си тежи на мястото , и лекарите нямаше да се кланяме на различен господ според собственика на болницата. БЛС да се самосезира след думите на тоя идиот ! Да видим колко равнопоставени за лекарите пред БЛС?

Гост 23.03.2019 19:58:45

Един от фрапиращите случаи в здравната каса е осъдената за конфликт на интереси шуменска психиатърка, която преди време (когато все още беше само директорка на РЗОК-Шумен) се оказа в прословутото тефтерче на Филип Златанов, а по настоящем вече е подуправителка на НЗОК.

омерзен 23.03.2019 18:46:55

РВД е мястото, където се срещат роднините на най-влиятелните хора в политиката. Там няма разделение на ГЕРБ, БСП и ДПС. Всички са равни и дори приятели. Една от „златните калинки“ е дъщерята на любимия на Цветанов изпълнител и личен приятел Веселин Маринов, възпял невижданата храброст на полицейския служител. По информация на Фрог нюз Йоанна Веселинова Маринова-Сиракова е назначена в правния отдел на РВД със скромна начална заплата от 3 бона. Другият богопомазан човек в РВД е съпругът на майката на нацията Цецка Цачева-Румен Данговски. Преди жена му до поеме по пътя на политическия възход, Дранговски е проектирал гробищни и църковни паркове в Плевен. За малко е топлел място в „Булгартабак“. Тютюневият гигант влезе в доклада на турските служби като основен контрабандист на цигари, с чиито средства се финансира тероризма. Благоверният на Цачева, който по професия е инженер-архитект,много бързо бе пренасочен към сектор „Инвеститорски контрол”, отдел „Управление на собствеността” към дирекция „Управление на собствеността и обществените поръчки” в РВД. Вътрешни източници споделят, че заплатата на Данговски е стартирала от "ниското" ниво 4,500 лв, плюс премии, които понякога достигат десетки хиляди лева. Това прави приблизителен доход от 7-8 хилядарки месечно. Да е жив и здрав да си ги харчи. В книгата за заплати подписи е слагал и съпругът на бившата шефка на СГС Владимира Янева- Илия Манолев. Обществена тайна е, че семейството бе едно от близките до сърцето на Цветан Цветанов. Не е ясно дали приятелството им се е разсъхнало сред скандала „Червеи“, в който попадна Владимира Янева. Казват, че Илия Манолев се разписвал за скромните 12 000 лв месечно. Той е завършил ВИФ "Георги Димитров" и има диплома за учител по физическо. Такава диплома има и самият Цветанов. Назначение на ГЕРБ е и Веселина Карамилева-Тодорова. Тя е от Добрич, където е била общински съветник от ГЕРБ. Нейният съпруг по "случайност" е бившият зам.-директор на НАП Тодор Тодоров. Бившата секретарка на Цветан Цветанов - Десислава Замфирова също попада в управителния съвет в РВД. Ева Колева – специалист в сектор „Протокол”, отдел „Административно обслужване” пък идва от безмитния магазин на летището. Мъжът й е бил шофьор в МВР и е карал Цветанов, когато бе министър. В РВД работи и жената на математика и политически анализатор Михаил Константинов. От известно време прави силно впечатление, че той не само е често канен гост по студията, но прогнозите му са изцяло в полза на ГЕРБ. Не липсват и хора на ДПС. Фрапиращ е случаят със Станимира Григорова, назначена за шеф на Дирекция „Информационни системи и информационна сигурност“. Назначението й става по време на бившия генерален директор Цветан Дилов, който, според депутати, е много близък с Юджел Атилла, който пък бе зам.-министър на транспорта от квотата на ДПС. Григорова била известна с топлите си връзки с шефове на ДПС. Преди да се появи в РВД, пак с помощта на хора от движението тя е поработила в „Алфабанк“ и М-Тел. Истински десант на "калинки" има в РВД по време на тройната коалиция. Тогава в предприятието попада съпругът на прес директора на Сергей Станишев Таня Джаджева - Антон Джаджев. Той заема много висока длъжност. На сладка работа е назначена и дъщерята на един от "евъргрийните" в БСП Димитър Дъбов. Синът на бившия транспортен министър Стамен Стаменов също е сред служителите. Припомняме ви, че преди година бившият ръководител на полети Радослав Ганев, който е работил 13 години в “Ръководство въздушно движение”, изпрати писмо до премиера Пламен Орешарски. В него той описва 47 случая на назначения с политически протекции в РВД. Писмото бе адресирано и до президента Росен Плевнелиев, но не последва никаква реакция. Ганев обяви, че заплатите в РВД започват от 3000-4000 лв. на месец и това е причината работата там да е изключително желана. Държавното РВД от години носи славата на “санаториум”, където отиват си отдъхват протежета на политици и хора от властта. Редовите служители вътрешно негодуват срещу "спускането на парашутисти". Гневят се, че трябва да им изкарват заплатите. В РВД са като при мафията. Има омерта за всички парашутисти-на кого са хора, къде са работили, какво са завършили. Изобщо пък не се пита какво и колко могат. И баба на село вече знае, че държавната фирма се е превърнала в знаков символ за личното облагодетелстване на хората от властта. P.S. Същото е в здравната каса. Едни директори и началници- калинки и приятели на ръководствата още по тлъсти и безмозъчни калинки през годините вземат четирицифрени заплати и премии, а работата се върши единствено от служители, които получават нето едва 700 лв., и то от скоро, преди бяха 600! Един велик реформатор беше казал, че ако искаш да пребориш корупцията, трябва да вкараш 3-4 приятели в затвора. И ти и те, знаят защо. Та за здравната каса де, започнете от ръководствата и кръга около тях. И вие и те знаят защо! И може да се окаже, че парите ще стигнат за всички изпълнители на медицинска помощ!

Гост 23.03.2019 18:17:51

Глупости. Забатачени болни от държавни и университетски болници масово намират помощ в частни. Движение на болни има и в двете посоки и не може да се обобщава така. Тази мантра и опорна точка на семашковците е тъпа. Ако реално се покриваха разходите много от държавните коптори щяха да опустеят. Но частната болница не може да трупа дългове, а просто фалира.

Гост 23.03.2019 21:28:24

По-големи глупости не съм чел. Това и Лъчо мозъчния не може го измисли.

Гост 23.03.2019 21:42:38

Сигурно си некадърен каскет , който може да вирее само в обществена кочина.

Гост 23.03.2019 18:01:14

Калюянчо прости, никога частните болници не са разполагали с по-добрите специалисти. Никога! Това, че един-двама лекари, работещи в частна болница са лидери в една специалност, не значи, че и при останалите е така! Иначе нямаше забатачените пациенти да се прехвърлят към държавните болници.

edin 31.03.2019 19:07:12

Да, точно така е! Не е истина, че в частните болници са по-добрите специаисти! И там са повечето дядковци и бабки - специално където ме оризилиха мен. След това, във фалирала общинска болница ме оправиха след две операции. Тези, които възхваляват частните болници, явно са или собствениците им, или пък приближени на тях.... Но!!! Всички са търговски дружества и цоцат от една и съща здравна каса. За какъв спор иде реч?!

Гост 23.03.2019 17:17:13

Анализът е много точен, но тези неща Женито и Киро трудно ще ги схванат и още по трудно ще ги възприемат. Мисленето не е за всеки...

Гост 23.03.2019 20:35:12

Не е въпросът женито и киро, а дечо да ги схване. Тази безумна идея е негова.

За сведение 23.03.2019 12:58:59

Когато дадеш на една частна, държавна, общинска, собственост на Църквата или на който и да е болница, сума за извършваните от нея здравни услуги, 10 до 20 (десет до двадесет!) ПЪТИ по-малко, отколкото в Германия (САЩ, Дания, Финландия. Канада, Холандия, Австрия...) - недей да очакваш СЪЩОТО качество на здравната услуга, както в Германия (САЩ, Дания, Финландия. Канада, Холандия, Австрия...) ! С ТРИЦИ МАЙМУНКИ НЕ СЕ ЛОВЯТ!

Компетентен 23.03.2019 12:21:52

ега ти АНАЛиза ! Кой е казал , че трябва да се дискриминират частните болници ? Никой . Въпросът е в това , че НЗОК ще работи само с болници от националната здравна карта. Която частна болница влезне в картата - моля . Или да си купи болница от картата . И да играе по свирката на НЗОК . Какво неясно има ? Така е в германия . Болниците са частни повечето , но са на разрешителен режим и не искат доплащания . Когато кажеш "частна болница" - то е вече такава , в която плащаш 100 процента и осигуровката ,която задължително плащаш не покрива НИЩО . Същата осигуровка ти покрива 100 % , ако отидеш в болница от картата.

Юрая Хийп 23.03.2019 18:14:08

Тези коментари са плод на икономическа компетентност. Но в медицината не всичко е пари. Частни или не, болниците трябва да работят “не за печалба”. Сега, понеже съм само лекар, нека икономистите кажат как да няма печалба. Но така работят клиниките “Мейо”, “Бостън Мемориал Хоспитъл” “Джонс Хопкинс” и много други. Да се поучим от тях. И стига сме побългарявали, сиреч осирали всичко!

Гост 23.03.2019 21:03:43

до Юрая Хийип - Клиниките “Мейо”, “Бостън Мемориал Хоспитъл” “Джонс Хопкинс” и много други може и да нямат печалба. Но! Американските фондове им изплащат , примерно, около 16 000$ за операция на комплициран апендисит. Тука у нас, как е?

Гост 23.03.2019 12:36:57

В Германия не точно така. Не подвеждай, дрОгарю.

Компетентен 23.03.2019 14:45:02

И кое по-точно не е така ?


Всичко за коронавируса
Още новини
МЗ върна старото име на Чирковата болница
08.12.2023 17:31:02

МЗ върна старото име на Чирковата болница

Екипът на МЗ действително е върнал името „Св. Екатерина“ на болницата, позната сред х ...

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември
08.12.2023 17:18:15

НОИ ще издава удостоверения за профилактика и рехабилитация до 20 декември

Териториалните поделения на Националния осигурителен институт (НОИ) ще издават удостоверения за п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...