!
Четвъртък, 25 Април 2024
23
юни
 

Кампания подкрепя изкуството сред деца с епилепсия

Сряда, 23 Юни 2021 | 16:43:24


В периода от 23 юни до 15 септември 2021 г. деца и младежи с епилепсия от цялата страна ще могат да се включат със свои рисунки в кампанията „Това е моята мечта. Харесва ли ти, мамо?“. Тя се организира в сътрудничество между Асоциацията на

В периода от 23 юни до 15 септември 2021 г. деца и младежи с епилепсия от цялата страна ще могат да се включат със свои рисунки в кампанията „Това е моята мечта. Харесва ли ти, мамо?“. Тя се организира в сътрудничество между Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) и ЮСИБИ България (UCB), с подкрепата и на КТ “Подкрепа” и други лица, сред които лекари и популярни личности.

Целта на кампанията е да стимулира децата, които живеят с епилепсия, да изразят своите мечти и преживявания чрез изкуството, както и да допринесе за по-доброто им разбиране и приемане от обществото.

Началото на кампанията бе обявено на благотворителна изложба на 4-годишната Дара Георгиева в Софийското Ларго, с участието на художника-авангардист и неин учител Иван Яхнаджиев. Малката художничка с голям талант вече има ясно изявен стил, със смело съчетаване на цветовете и много настроение във всяка една творба. Желанието на Дара е приходите от продажбите на картините ѝ да бъдат дарени на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Иван Яхнаджиев пък демонстрира на живо бодиарт и рисува заедно с всички присъстващи.  

Кампанията ще продължи цяло лято. Всеки заявил желание за участие ще получи по куриер чрез АРДЕ всички необходими материали за рисуване, а готовите картини ще се изпращат отново по куриер до адреса на Асоциацията. Планират се и арт занимания с уроци по рисуване, като родителите ще могат да събеседват със специалисти, докато децата рисуват и се забавляват. Оригиналните рисунки на всички участници ще бъдат изложени на специална „Алея на мечтите“ по време на неврологичните конференции през есента.

„Все още децата с епилепсия, техните семейства и възрастните хора с тази диагноза в България се сблъскват с проблеми в образователната, социалната и здравната сфера, с неразбиране и неприемане от околните. А това са деца и хора като всички останали - мечтаят за същите неща, радват се и плачат по същия начин, и често живеят зад вратата срещу нас. С тази кампания искаме да им доставим малко радост и да покажем на света мечтите им, цветни като самите тях“, коментира Веска Събева, председател на АРДЕ.

„Всички ние, които подкрепяме инициативата, имаме желание да освободим родителите от ежедневните им страхове и притеснения за техните деца, които живеят с епилепсия, и бихме искали да променим негативното отношение на обществото като разчупим митовете, свързани с епилепсията. Всички ние в нашето работно ежедневие правим всичко, за да ги подкрепим да живеят качествено. Искаме да ги вдъхновим да изразят своите мечти, като рисуват“, каза д-р Лиляна Дурева, медицински съветник Неврология в ЮСИБИ България.

„Изложбата днес показа по неоспорим начин потенциала и таланта на деца и младежи, говорейки на общия за всички ни език – изкуството. Ние подкрепяме техните мечти и вярваме, че тези прекрасни деца ще бъдат освободени от стигмите, свързани с епилепсията, и ще могат свободно да изразяват себе си - както днес, така и в бъдеще“, каза инж. Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

Подкрепа за кампанията „Това е моята мечта. Харесва ли ти, мамо?“ вече заявиха проф. Иван Литвиненко, педиатър и детски невролог; неврологът доц. д-р Петя Димова;  Константина Живова, телевизионен водещ, художник и писател, актьорите Елена Колевска, Тихомир Делидобрев, Гергана Стоянова, певците Нора Караиванова и Джина Стоева, както и Искрен Пецов, Илия Луков и Светослав Стойчев.

Асоциацията на родители на деца с епилепсия благодари на всички партньори и на Регионален исторически музей – София за безвъзмездно предоставеното пространство за изложбата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
jyN9


Всичко за коронавируса
Още новини
Курс на тема
25.04.2024 13:16:16

Курс на тема "Неонаталeн/педиатричен съдов достъп" организират в УМБАЛ "Лозенец"

Болница „Лозенец“ организира еднодневен курс на тема „Неонатален/педиатричен съ ...

Маринов: Има достатъчно ваксини, само лекар може да прецени дали някой има нужда
25.04.2024 12:30:29

Маринов: Има достатъчно ваксини, само лекар може да прецени дали някой има нужда

„За всички, които подлежат на редовна имунизация за коклюш, има достатъчно ваксини. Не тряб ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...