!
Сряда, 06 Декември 2023
23
юни
 

Кампания подкрепя изкуството сред деца с епилепсия

Сряда, 23 Юни 2021 | 16:43:24


В периода от 23 юни до 15 септември 2021 г. деца и младежи с епилепсия от цялата страна ще могат да се включат със свои рисунки в кампанията „Това е моята мечта. Харесва ли ти, мамо?“. Тя се организира в сътрудничество между Асоциацията на

В периода от 23 юни до 15 септември 2021 г. деца и младежи с епилепсия от цялата страна ще могат да се включат със свои рисунки в кампанията „Това е моята мечта. Харесва ли ти, мамо?“. Тя се организира в сътрудничество между Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) и ЮСИБИ България (UCB), с подкрепата и на КТ “Подкрепа” и други лица, сред които лекари и популярни личности.

Целта на кампанията е да стимулира децата, които живеят с епилепсия, да изразят своите мечти и преживявания чрез изкуството, както и да допринесе за по-доброто им разбиране и приемане от обществото.

Началото на кампанията бе обявено на благотворителна изложба на 4-годишната Дара Георгиева в Софийското Ларго, с участието на художника-авангардист и неин учител Иван Яхнаджиев. Малката художничка с голям талант вече има ясно изявен стил, със смело съчетаване на цветовете и много настроение във всяка една творба. Желанието на Дара е приходите от продажбите на картините ѝ да бъдат дарени на Асоциацията на родители на деца с епилепсия. Иван Яхнаджиев пък демонстрира на живо бодиарт и рисува заедно с всички присъстващи.  

Кампанията ще продължи цяло лято. Всеки заявил желание за участие ще получи по куриер чрез АРДЕ всички необходими материали за рисуване, а готовите картини ще се изпращат отново по куриер до адреса на Асоциацията. Планират се и арт занимания с уроци по рисуване, като родителите ще могат да събеседват със специалисти, докато децата рисуват и се забавляват. Оригиналните рисунки на всички участници ще бъдат изложени на специална „Алея на мечтите“ по време на неврологичните конференции през есента.

„Все още децата с епилепсия, техните семейства и възрастните хора с тази диагноза в България се сблъскват с проблеми в образователната, социалната и здравната сфера, с неразбиране и неприемане от околните. А това са деца и хора като всички останали - мечтаят за същите неща, радват се и плачат по същия начин, и често живеят зад вратата срещу нас. С тази кампания искаме да им доставим малко радост и да покажем на света мечтите им, цветни като самите тях“, коментира Веска Събева, председател на АРДЕ.

„Всички ние, които подкрепяме инициативата, имаме желание да освободим родителите от ежедневните им страхове и притеснения за техните деца, които живеят с епилепсия, и бихме искали да променим негативното отношение на обществото като разчупим митовете, свързани с епилепсията. Всички ние в нашето работно ежедневие правим всичко, за да ги подкрепим да живеят качествено. Искаме да ги вдъхновим да изразят своите мечти, като рисуват“, каза д-р Лиляна Дурева, медицински съветник Неврология в ЮСИБИ България.

„Изложбата днес показа по неоспорим начин потенциала и таланта на деца и младежи, говорейки на общия за всички ни език – изкуството. Ние подкрепяме техните мечти и вярваме, че тези прекрасни деца ще бъдат освободени от стигмите, свързани с епилепсията, и ще могат свободно да изразяват себе си - както днес, така и в бъдеще“, каза инж. Димитър Манолов, президент на КТ „Подкрепа“.

Подкрепа за кампанията „Това е моята мечта. Харесва ли ти, мамо?“ вече заявиха проф. Иван Литвиненко, педиатър и детски невролог; неврологът доц. д-р Петя Димова;  Константина Живова, телевизионен водещ, художник и писател, актьорите Елена Колевска, Тихомир Делидобрев, Гергана Стоянова, певците Нора Караиванова и Джина Стоева, както и Искрен Пецов, Илия Луков и Светослав Стойчев.

Асоциацията на родители на деца с епилепсия благодари на всички партньори и на Регионален исторически музей – София за безвъзмездно предоставеното пространство за изложбата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
LKWa


Всичко за коронавируса
Още новини
Великотърновската болница възстановява хеликоптерната си площадка
06.12.2023 12:25:30

Великотърновската болница възстановява хеликоптерната си площадка

Във Великотърновската болница ще бъде възстановена хеликоптерната площадка в началото на следваща ...

В МУ - Пловдив дискутираха участието на гражданския сектор в образователните политики
06.12.2023 11:36:49

В МУ - Пловдив дискутираха участието на гражданския сектор в образователните политики

Участието на гражданския сектор при прилагане на европейските образователни политики в България б ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...