!
Събота, 27 Юли 2024
28
март
1
 

Кампания събира средства за нов респиратор за недоносени бебета в МБАЛ Кърджали

Вторник, 28 Март 2023 | 12:16:31
1

Да осигури нов модерен респиратор за неонатологичното отделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД - Кърджали е поредната кампания, с която Фондация “Нашите недоносени деца” цели да подобри грижите за най-малките и крехки новороден

Да осигури нов модерен респиратор за неонатологичното отделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД - Кърджали е поредната кампания, с която Фондация “Нашите недоносени деца” цели да подобри грижите за най-малките и крехки новородени от всички краища на България. С помощта на дарители се събират средства за закупуването на така важната за отделението апаратура, съобщават организаторите. Кампанията е на стойност 41 580 лв., а всеки, който желае да я подкрепи, може да го направи чрез дарение по банков път от раздел „Активни кампании” в сайта на фондацията.

Респираторът, от който отделението се нуждае, е жизненоважен за подпомагане на дишането на преждевременно родените бебета, които в повечето случаи се раждат с недостатъчно развити бели дробове. В неонатологичното отделение в Кърджали в момента ползват много стар модел респиратор и за помощ към Фондацията се обръща завеждащата д-р Нурие Шабан.

„Иска ни се да разполагаме с по-нов апарат, тъй като той е много по-щадящ за белите дробове при обдишване, което е особено важно при недоносените бебета, родени с тегло под 1500 гр.”, споделя тя.

Неонатологичното отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” е с II ниво на компетентност и затова бебета, родени с тегло под 1200 гр. и преди  28-а гестационна седмица, трябва да бъдат преведени в трето ниво неонатологично отделение. Но поради липсата на добър респиратор, в момента дори бебета с тегло под 1500 гр. се налага да бъдат транспортирани до Пловдив.

„Респиратор от ново поколение е нужен и за случаите, в които се изисква провеждане на инвазивна и неинвазивна вентилация по спешност”, посочва д-р Шабан.

Бебенцата, които се раждат много по-рано от очакваното, трябва първо да бъдат стабилизирани, преди да бъдат преведени в клиника по неонатология с III-то ниво на компетентност за продължаване на лечението. Липсата на модерен респиратор излага и тях на ненужни рискове, които могат да бъдат предотвратени.

Преместването в друг град също е предизвикателство за недоносените бебета, които са с изключително крехко здраве. То ги разделя и от родителите им. Често за семействата на преждевременно родени деца пътуването е трудно, особено за майката в първите дни след раждането. Това лишава бебето и от така важния контакт с родителите му, както и от майчина кърма, която носи многобройни ползи за здравето и за оптималното му развитие. Закупуването на нов респиратор за отделението ще позволи да се осигурят повече и по-качествени грижи на място за най-малките пациенти в Кърджали.

Неонатологично отделение на  МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” е единствено по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се полагат грижи както за родените в АГО – гр. Кърджали, така и за постъпилите рискови деца, родени в други общини – Момчилград, Крумовград, Златоград. Всички недоносени новородени се обслужват в неонатологично отделение на болницата в Кърджали.

През изминалата година в нея са се родили близо 400 бебета, като тенденцията е ражданията да се увеличават. Над 10% от ражданията са преждевременни. Само от началото на тази година в болницата са проплакали 89 бебета.

Осигуряването на по-добра апаратура и подобряването на условията в неонатологичните отделения в цялата страна са били винаги една от основните каузи на Фондация “Нашите недоносени деца”, отбелязват от там. Целта е недоносените бебета, както и тези със здравословни проблеми, да получават възможно най-качествени грижи при раждането си, независимо къде са родени. Апаратурата за неонатологичните отделения е сред най-скъпите за всяка болница, а в същото време е животоспасяваща и от огромно значение и за бъдещото здраве и развитие на най-малките пациенти, които се нуждаят от нея.

Може да научите повече за кампанията на Фондация “Нашите недоносени деца” тук.



Коментари по темата

Правила на форума за коментари
X5YS

surg 28.03.2023 12:29:07

какъв позор - не струват милиони, и са плод на безхаберието на а МС, МЗ, областни началници, директори на болници. И на нас че ги търпим. А подобни кампании та чак до президентската коледа са смешен плач


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен
26.07.2024 17:44:57

Д-р Димитър Костов е единствен кандидат за директор на МБАЛ-Шумен

Само по един кандидат има за позиция в Борда на директорите на МБАЛ-Шумен, става ясно след резулт ...

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология
26.07.2024 17:25:20

Обнародваха обновеното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология

Актуализираното фармако-терапевтично ръководство по медицинска онкология беше обнародвана днес в ...




Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...