!
Неделя, 14 Април 2024
28
март
1
 

Кампания събира средства за нов респиратор за недоносени бебета в МБАЛ Кърджали

Вторник, 28 Март 2023 | 12:16:31
1

Да осигури нов модерен респиратор за неонатологичното отделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД - Кърджали е поредната кампания, с която Фондация “Нашите недоносени деца” цели да подобри грижите за най-малките и крехки новороден

Да осигури нов модерен респиратор за неонатологичното отделение в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” АД - Кърджали е поредната кампания, с която Фондация “Нашите недоносени деца” цели да подобри грижите за най-малките и крехки новородени от всички краища на България. С помощта на дарители се събират средства за закупуването на така важната за отделението апаратура, съобщават организаторите. Кампанията е на стойност 41 580 лв., а всеки, който желае да я подкрепи, може да го направи чрез дарение по банков път от раздел „Активни кампании” в сайта на фондацията.

Респираторът, от който отделението се нуждае, е жизненоважен за подпомагане на дишането на преждевременно родените бебета, които в повечето случаи се раждат с недостатъчно развити бели дробове. В неонатологичното отделение в Кърджали в момента ползват много стар модел респиратор и за помощ към Фондацията се обръща завеждащата д-р Нурие Шабан.

„Иска ни се да разполагаме с по-нов апарат, тъй като той е много по-щадящ за белите дробове при обдишване, което е особено важно при недоносените бебета, родени с тегло под 1500 гр.”, споделя тя.

Неонатологичното отделение на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” е с II ниво на компетентност и затова бебета, родени с тегло под 1200 гр. и преди  28-а гестационна седмица, трябва да бъдат преведени в трето ниво неонатологично отделение. Но поради липсата на добър респиратор, в момента дори бебета с тегло под 1500 гр. се налага да бъдат транспортирани до Пловдив.

„Респиратор от ново поколение е нужен и за случаите, в които се изисква провеждане на инвазивна и неинвазивна вентилация по спешност”, посочва д-р Шабан.

Бебенцата, които се раждат много по-рано от очакваното, трябва първо да бъдат стабилизирани, преди да бъдат преведени в клиника по неонатология с III-то ниво на компетентност за продължаване на лечението. Липсата на модерен респиратор излага и тях на ненужни рискове, които могат да бъдат предотвратени.

Преместването в друг град също е предизвикателство за недоносените бебета, които са с изключително крехко здраве. То ги разделя и от родителите им. Често за семействата на преждевременно родени деца пътуването е трудно, особено за майката в първите дни след раждането. Това лишава бебето и от така важния контакт с родителите му, както и от майчина кърма, която носи многобройни ползи за здравето и за оптималното му развитие. Закупуването на нов респиратор за отделението ще позволи да се осигурят повече и по-качествени грижи на място за най-малките пациенти в Кърджали.

Неонатологично отделение на  МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” е единствено по рода си в цялата Кърджалийска област. В него се полагат грижи както за родените в АГО – гр. Кърджали, така и за постъпилите рискови деца, родени в други общини – Момчилград, Крумовград, Златоград. Всички недоносени новородени се обслужват в неонатологично отделение на болницата в Кърджали.

През изминалата година в нея са се родили близо 400 бебета, като тенденцията е ражданията да се увеличават. Над 10% от ражданията са преждевременни. Само от началото на тази година в болницата са проплакали 89 бебета.

Осигуряването на по-добра апаратура и подобряването на условията в неонатологичните отделения в цялата страна са били винаги една от основните каузи на Фондация “Нашите недоносени деца”, отбелязват от там. Целта е недоносените бебета, както и тези със здравословни проблеми, да получават възможно най-качествени грижи при раждането си, независимо къде са родени. Апаратурата за неонатологичните отделения е сред най-скъпите за всяка болница, а в същото време е животоспасяваща и от огромно значение и за бъдещото здраве и развитие на най-малките пациенти, които се нуждаят от нея.

Може да научите повече за кампанията на Фондация “Нашите недоносени деца” тук.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
MYzE

surg 28.03.2023 12:29:07

какъв позор - не струват милиони, и са плод на безхаберието на а МС, МЗ, областни началници, директори на болници. И на нас че ги търпим. А подобни кампании та чак до президентската коледа са смешен плач


Всичко за коронавируса
Още новини
Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии
13.04.2024 11:18:57

Разработват ваксина срещу инфекция с хламидии

Клинично изпитване на ранен етап е приключило с обещаващи резултати за ваксина срещу хламидия, съ ...

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)
13.04.2024 09:50:27

Няма нови случаи на COVID за денонощието (Обновена)

През последното денонощие в България не са доказани нови случаи на коронавирусна инфекция. ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...