Четвъртък, 30 Май 2024
12
авг
19
 

Карлово излиза на протест срещу закриване на Родилното отделение в болницата

Неделя, 12 Август 2018 | 11:08:25
19

Карлово се вдига на протест срещу закриването на АГ отделението на болницата в града, съобщи dariknews.bg. Недоволството си жителите на подбалканския град ще изразят в понеделник от 10:30 часа в двора на лечебното заведение.   "Призов

Карлово се вдига на протест срещу закриването на АГ отделението на болницата в града, съобщи dariknews.bg. Недоволството си жителите на подбалканския град ще изразят в понеделник от 10:30 часа в двора на лечебното заведение. 

 "Призоваваме гражданите да изразят своята гражданска ангажираност и заедно да защитим правото в града на Левски да продължават да се раждат достойни българи", апелират към обществеността от кметската управа на Карлово.

Протестът на жителите на града е провокиран от решението на пловдивската Здравна каса да спре финансирането по клиничните пътеки на АГ отделението в болницата. В него работи един анестезиолог на пълен щат, а според изискванията на НЗОК трябва да има поне двама. За да изпълнят критериите за сключване на договори по клинични пътеки, в родилното отделение на болницата, която е общинска, на 4 часа работят още няколко анестезиолога, които пътуват от Казанлък.

Според Здравната каса в Пловдив обаче, това не отговарая на нормативната база.

Решението за закриване на АГ отделението е обжалвано от Община Карлово. От местната управа считат, че то е незаконно и зад него прозират интереси на големи частни болници в Пловдив.

Очаква се по казуса да се произнесе Административният съд в града на тепетата.

 Коментари по темата

Правила на форума за коментари
vpgd

Чиновничка от МЗ 13.08.2018 11:07:47

Анестезиолози постоянно има само в големите университетски болници. В болшинството частни те са там за по няколко часа, а в малките частни и обшински - само на хартия. Тези факти обаче се прикриват с любезното съдествие на съответната РЗОК и РЗИ.

Гост 13.08.2018 10:31:46

Пътя от Карлово до Пловдив 61 км. , а до Казазанлък 55 км.Линейка би трябвало да го вземе за 30 мин. Въобще освен спешен център на Карлово друго не му трябва.Ако пък толкова им е мила общинската болница общината да си я поддържа .

гост 13.08.2018 13:00:58

Toва с километрите добре сте го сметнали,става въпрос за родилки,сега предложете и детското да ни затворете.В касата работят и лекари.

Именно 13.08.2018 19:03:46

Родилки и новородени-два, понякога и за три живота става дума.Наясно сме.Също така сме наясно,че не отговаряте на никакви правила, стандарти,и пр.нормативи.Единствения ви анестезиолог да не е с 10 ръце,че да поеме всичко.Останалите били за по няколко часа само,от друга болница идвали.Да не дава Господ да трябва спешно секцио,а анестезиолозите да ги няма.Как не разбрахте,че не отговаряте на изискванията?Питам кой поема отговорност,ако нещо се случи.По-добре е да пътува родилка 50 км, отколкото да стои и да чака дали евентуално ще има на разположение и незнайно кога ще дойде анестезиолог.Хайде,спрете с тези глупости, като нямате лекари,просто не работите!

Да,бе! 14.08.2018 00:49:03

До умника по-долу: Обаче разум имаме,стига с тази ценностна система!С емоции и ала-бала празни приказки не става!Здрав разум е нужен,щото иначе много ще патите карловци.Как не разбирате,че е за доброто на родилките и изобщо жените в района това,че едно нещо, което не работи по правилата и е извън нормите,то е по-добре да не работи изобщо, вместо да работи,ама долу-горе?

гост 13.08.2018 22:27:26

С нищо не сте наясно.Изгубили сте морала си.Ценностна система нямате.

Друг доктор реалист 13.08.2018 08:58:59

На оружие братя!

doktor 12.08.2018 20:46:34

Браво на Карлово!!!

Гост 12.08.2018 17:38:10

Стига глупости и демагогия. Стандартите са заложени от университетските дерибеи. Целта беше да са единствени и неповторими с административни методи. Повечето от нас са наясно какви некадърници се хабилитираха.

Ами.... 12.08.2018 14:53:15

Разбира се,че няма да сключат договор,като имат един анестезиолог.Протести или не-фактите са си факти.Ако по изключение допуснат договор и се случи нещо наистина трагично,все пак родилки и бебета са това,не тикви и кратуни,кой се наема да поеме отговорност-общината в лицето на кмета ли?Има разписани правила, редно е да се спазват,не да се нарушават!Точно кметът трябва да е наясно с това.

Стар доктор 12.08.2018 13:09:45

МНОГО ВАЖЕН ЗАКОН Е ЗАКОНЪТ ЗА СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ Вариант като закон на Мърфи: Настроението в една компания е константна величина- за да се увеличи настроението на един, трябва да се развали на друг. ТАКА Е И ЗА ПРИХОДИТЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ. ТЪЙ КАТО ПАРИТЕ ОТ НЗОК СА КОНСТАНТНА ВЕЛИЧИНА, ЗА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ПРИХОДИТЕ НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ, ЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ БРОЯ НА ПУБЛИЧНИТЕ БОЛНИЦИ. КАТО ЗА НАЧАЛО ДА ЗАПОЧНЕМ ОТ НАЙ-ЛЕСНИТЕ БОЛНИЦИ, А ТОВА СА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ

Хахах 12.08.2018 13:03:31

Още много ще има да си протестират , докато не разберат , че : 1. Никой от държавната или общинска власт не може да заповяда на някой анестезиолог да отиде да работи задължително там . 2. Трябва да спрат да псуват и бият лекарите си , защото в Карлово вече “няма да се раждат достойни българи “ . Недостойни - също . 3. Журналистите да спрат да раздухват всеки смъртен случай като “лекарска грешка “ , защото заради случаят в Плевен от миналата седмица всички контролни служби са на крак и ще се затварят още АГО поради липса на анестезиолози . И Боко трябва да гаси протести в 2/3 от общините .

12.08.2018 13:31:00

Ами да предложат 5000 лева месечна заплата, един декар общинска земя, за да може Лекарят да си построи нормален дом за Семейството (и без рекет при издаване на строителните документи, ей, мушмороци!!!), и ще се намери анестезиолог! Айде, Кабаиванов, действай!

Гост 12.08.2018 12:31:31

до нездравите корпоративни интересчии 07.08.2018 12:54:35 В наскоро публикувания „Годишен доклад на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) за 2017 г.” се разглеждат всички основни сектори и обществени сфери в страната /http://www.dans.bg/bg/dokladi-23012018-sec-bul/. По отношение на системата на нашето здравеопазване има представено определено становище относно „частните болници, в т.ч. чуждестранни клиники” в РБ. По-специално в доклада се отчита, че значителната задлъжнялост и влошаващото се финансово състояние на държавни и общински болници, както и регулярният отлив на квалифицирани кадри към частни болници представляват представляват хроничен проблем. Но това е също така и ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ. Това означава че единственият оздравителен механизъм за системата на здравеопазването в РБ е да се прекрати изтичането на повече финансови средства в друга посока освен към публичните здравни заведения за болнична помощ. Така ще се спре и изтичането също така и на кадри. Казано е „Ако парите вървят след пациента при този модел, то лекарите вървят след парите”. Сключването на договори на НЗОК за „нищо неправене” с някои частни болници трябва да престане, след въвеждането на Националната здравна карта, както и след евентуалното подписване на новия Национален рамков договор за 2019 г. Само така ще се постигне желаният резултат за ограничение на „доплащанията” от всички потърпевши пациенти, като се намали ненужно големия брой на частните болници у нас. Това означава да бъдат затворени НАЙ – МАЛКО 100 ЧАСТНИ БОЛНИЦИ от всички 400 в РБ, които се занимават само и единствено с източването на касата. Не се прави дискриминация по отношение на собствеността (частна или публична). Сградата си е собственост на частника и тя е негова или по-точно реституция от бабата му, ако не му я вземат за кредити. Никои и никъде в ЕС не позволява да се източва публичен фонд за здравно осигуряване от търговски дружества с право за формиране на печалба. И у нас има съответната Комисия за защита на конкуренцията но в неините компетенции не е Националната здравна карта НЗК и решенията които ще последват след това. КЗК не може да нареди на НЗОК да сключва договори с юридически лица с "частната медицинска практика". Относно РЕАЛНАТА ЦЕНА НА ЗДРАВНОТО НИ ОБСЛУЖВАНЕ, това е съвсем друг и различен въпрос. За кретените от парламентарната власт които направиха така да се открива болница по Търговския закон, и някои други също такива от изпълнителната власт които ви дават възможност да "предоставяте с десетилетия здравни услуги" , за които реално НЗОК плаща. затова повече не трябва да се продължава със заиграването с частните болници и те трябва да се редуцират по бройка и по обем на дейност иначе действително ще видим пълния разгром на здравеопазването у нас.

Гост 12.08.2018 17:43:38

Държавните болници са коптори ръководени от мижитурки. Най- богати са болничните директори. Лекарите не искат да слугуват и да бъдат унижавани за.обогатяването на шепа мошеници.

без Име 12.08.2018 12:29:51

Д-р Цветан Петров е единственият анестезиолог в родилното отделение на Карлово. За да има АГ-отделение обаче трябват поне двама и съответно РЗОК-Пловдив спира парите, но Д-р Петров е сам. Друг желаещ да работи като анестезиолог при тези условия няма. Стартовата заплата за позицията, от която зависи ще има ли родилно в радиус от 60 км, е 1000-1500 лева. Единственият анестезиолог е на мнение, че не само заплащането, но и грижата за сградата, средата и оборудването отблъскват младите, а болницата е собственост на общината.

12.08.2018 13:29:16

Ами да предложат 5000 лева месечна заплата, един декар общинска земя, за да може Лекарят да си построи нормален дом за Семейството (и без рекет при издаване на строителните документи, ей, мушмороци!!!), и ще се намери анестезиолог! Айде, Кабаиванов, действай!

Само за протокола 12.08.2018 12:22:52

Започва тотално настъпление на частните срещу общинските и държавни здравни заведения! Но частниците явно не си дават сметка че режат клона на който седят! Всеизвестна истина е, че частните здравни заведения просперират като паразитират върху държавните болници, към които бият шута на всички пациенти, които са по-тежко болни, или неосигурени или не боледуват със заболявания, които се лекуват по скъпите и добре заплатени клинични пътеки. Има реален шанс паразитите да унищожат своя гостоприемник! Дават ли си сметка за това? Освен това хорицата ще си мрат по градчета и паланки, без да могат да се доберат до единственото частно здравеопазване в големите градове.Така и частниците не биха могли да вземат пари от НЗОК за тяхно лечение. Може шефът на НЗОК д-р Дечо Дечев и председателя на БЛС д-р Иван Маджаров.да се изживяват като голевми реформатори, но идеите им са кухи и шантави защото не решават нищо. Не забравяйте че и двамата идват от частните болници.

Гост 12.08.2018 17:46:42

Брей големи глупости. Сам не си вярваш.


Всичко за коронавируса
Още новини
„Златна ябълка“ за героите на децата връчват от НМД
30.05.2024 13:19:04

„Златна ябълка“ за героите на децата връчват от НМД

На официална церемония на 31 май в София Национална мрежа за децата (НМД) ще връчи наградите &bdq ...

Д-р Кондева: В здравеопазването са нужни устойчиви политики
30.05.2024 12:30:26

Д-р Кондева: В здравеопазването са нужни устойчиви политики

Необходими са устойчиви политики заради ниската раждаемост, доходите и мигрантските процеси. Това ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...