!
Понеделник, 26 Февруари 2024
06
ноем
5
 

Жени Начева:

Касата и Министерството няма да изземат функциите на лекарите при изписването на терапиите

Не трябва да има притеснения за преминаване на функции от МЗ към касата, смята зам.-министърът

Вторник, 06 Ноември 2018 | 14:39:09 Надежда Ненова
5

„Всички промени, които правим, са насочени към една единствена цел - какво получава пациентът срещу промените, които подготвяме. На този въпрос ако не си отговорим, няма да има смисъл да правим никакви промени в модела. Много е трудно да намерим

„Всички промени, които правим, са насочени към една единствена цел - какво получава пациентът срещу промените, които подготвяме. На този въпрос ако не си отговорим, няма да има смисъл да правим никакви промени в модела. Много е трудно да намерим правилния баланс - от една страна удовлетвореност на медицинския екип от достойния труд, който реализира, от друга страна пациентите да са по-доволни от това, което получават като услуга. Засега не сме променили крайния срок на финализиране на работата ни, това се очертава към края на декември месец, но както виждате дебатите са наистина изключително комплексни и на този етап все още продължават“. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на конференцията "Иновации и добри практики в здравния сектор", която се провежда днес.

„Другата ни задача са краткосрочни мерки, по които работим. Подготвяме промени в редица нормативни уредби чрез Закона за бюджета на касата. Считаме, че по този начин ръстът от средствата, който е близо 500 млн. лв., разпределен според нас балансирано в отделните направления на здравноосигурителните плащания, трябва да се изразходва доста по-ефективно, ефикасно и справедливо за пациентите. С предложенията за промени, които правим чрез Закона за бюджета на Касата в другите нормативни уредби, постигаме от една страна според нас баланс на здравноосигурителните плащания. Предвиждаме в медицинската част въвеждане на критерии и механизми за оценка на качеството на лечение. В тази връзка са ни предложенията, свързани с иновативни технологии, с нови медицински стандарти и правила за добра медицинска практика, фармакотерапевтични ръководства. Въобще едно цялостно подреждане на системата, адаптирано към утвърдени и приложени в други държави европейски практики“, подчерта още Начева в презентацията си.

По думите й всичко, което Министерството и НЗОК имат намерение да променят чрез наредби, ще бъде публично дискутирано със съответните организации и структури и ще се търси прилагане на най-добрите стандарти за реализиране на медицинската дейност. Това щяло да бъде направено постепенно, без да се създава напрежение в здравноосигурителната система.

„В частта за лекарствата това, което смятаме да направим, е да дадем възможност за проследяване на ефекта от лечение. Нещо, за което се говори от много години, но тук ще търсим добрия диалог с иновативните и с генеричните компании. В тази посока доста неща се изкоментираха за оценка качеството на лечение, ефекта от терапия и аз категорично подчертавам, че намерението на институциите - в случая Касата и Министерството, не е да инициира и взема функциите на лекарите как трябва да се лекува един пациент. При всички положения решението за лечение на пациентите е в ръцете на лекарите, на професионалистите, на специалистите по здравни грижи. Те определят най-добрата терапия за лечение. Всеки пациент е уникален сам за себе си и по начина, по който трябва да се лекува. От друга страна обаче търсим добрия диалог с компаниите, така че да не се създава стрес във финансирането на системата и това изпреварващо нарастване на разходите за лекарства. Имаме доброто разбиране от тяхна страна за принципите на договаряне, така че да не лишат пациентите от най-нова терапия, но в същото време да се балансира ръстът в разходите за сметка не на пациента, а на компромиси от страна на институциите и на компаниите. Пак подчертавам, че имаме добър диалог с тях и мисля, че ще постигнем разумни общи решения“, каза Начева.

„Третото основно направление на промени в нормативната уредба, освен структурни промени и балансиращи разходите, е насочено към контролната дейност. Тя по-скоро въвежда общи правила за работа на лечебните заведения държавна и общинска собственост. Целта ни е да има такива практики, че да не се позволява ръст на нерегламентирани разходи, а да се освободи по-голям ресурс за лечение на пациентите и за разходи за медицинския персонал. Създаването на нова агенция, която да приема функциите на други звена в системата, мисля, че ще има положителна роля от гледна точка на създалата се практика в страната и по никакъв начин не следва да тревожи изпълнителите на медицинска помощ, защото правилата и критериите за работа на тази институция ще са базирани на стандарти и правила за добра медицинска практика, които ще бъдат изготвени съвместно със съсловните и пациентските организации“, поясни зам.-министърът.

Тя заяви, че не би следвало да се създават абсолютно никакви тревоги и смущения от гледна точка на преминаване на функции от Министерството към Касата. „Има европейски регламенти за това как се финансират плащанията в Европейския съюз, Касата се подчинява и отговаря на тези регламенти и нейната работа в тази посока е много стриктно наблюдавана. В тази сфера също не би следвало да имате каквито и да било притеснения“, каза Начева.

„Всеки пациент се лекува уникално. В никакъв случай не ограничаваме решението на лекарите да предлагат на пациентите си най-добрата терапия. Става дума за комбинация от медикаменти. Това касае лекарствата, които са 100% платени, тези по протокол. Това е един малък сегмент от общите лекарствени продукти. За всеки пациент след позицията на лекаря ще се взима съответното решение. Това е утвърден принцип в света за оценка на това какво плащаме срещу резултата, който получаваме. Преди всичко не касае започнали терапии, пациенти, които в момента се лекуват, не касае намеса на Касата и администриране в начина на лечение. За бъдещите определени заболявания, когато Касата дава милиони левове, е добре да се оцени какво здраве е получил пациентът, как се подобрява неговото състояние срещу парите, които са дадени, но това няма нищо общо с терапията, която е назначена от лекаря. Просто ще измерваме ефекта от тази терапия, която е приложена, която ще е различна за всеки един пациент според неговото състояние“, отговори тя на въпрос на модератора д-р Станимир Хасърджиев.

По думите й универсална формула за това как се измерва ефектът от лечение няма, но трябвало да се започне отнякъде. „Не сме казали, че ще заплащаме само разходоефективни терапии, или че това е задължително за всички продукти. Дали сме такава възможност, която ще се определи с наредба, която ще подлежи на публично обсъждане и дебат с всички вас, за да намерим най-добрата формула. Трябва да стигнем до етап, в който както Касата, така и министерството не измерва само брой хоспитализации, а какво по-добро здраве са получили хората срещу този по-голям брой хоспитализации, срещу новите иновативни молекули, които са навлезли на пазара, срещу новите механизми на лечение, новите методи на диагностика, медицинските изделия, които се прилагат и всички останали компоненти, свързани с лечението“, каза Жени Начева.

„Националните консултанти подкрепяме промените в здравеопазването, тъй като те са абсолютно необходими. Трябва да има промени в здравеопазването както в структурата на финансирането, така и в контрола на изразходваните средства. Ние сме все пак част от форум, посветен на иновациите, и аз бих попитал как виждате в министерството оптимизирането на възможностите за въвеждане на иновации, които не са експериментални, а са въведени строго в златните критерии на клиничните ръководства и са необходими. Предвижда ли се такава практика, която да стимулира въвеждането на иновации и нови методики?“, попита проф. д-р Асен Гудев.

„Разбира се, че трябва да подкрепяме иновациите, но те биха се случили при следните условия. От една страна яснота за ползите, които те биха довели при нашата демографска ситуация, застаряващо население и с около пет години по-ниска средна продължителност на живот спрямо средноевропейските статистики. Ние трябва да се стремим към подобряване на тези показатели -индикатори, но от друга страна, в рамките на ресурса, който в момента финансира Касата, трябва да заместим друг тип дейности с тези, за които вие говорите. Друг вариант е възможност изсветлените средства да се насочват към именно такъв тип методи на лечение“, отвърна Жени Начева. Коментари по темата

Правила на форума за коментари
4MfL

Гост 07.11.2018 21:23:26

Скивай ква мутра, брат!

БЛС-Въоръжено Крило 06.11.2018 19:52:19

Касата дава милиони левове, е добре да се оцени какво здраве е получил пациентът, как се подобрява неговото състояние срещу парите, които са дадени, Кой ще го мери това ? Ти Хасъра с нежните меки ръчички не пипали друго освен лъжица ли ? Ще снимате пациента преди и след лечение ли ? Ще го питате задоволен ли е? Каква ще е мерната единица за здраве получил пациентът. Егати мазните и лицемерни разплути кухи лейки. Всякакви словесни полюции само и само да не плащат достойно на лекаря ,а да търсят начин да отбият средства от труда му с фантасмагорични критерии.

Гост 06.11.2018 19:47:07

Данчето ще пази обществения ресурс...

Гост 06.11.2018 16:20:11

На някои хора наглостта и нахалството не са им умишлен начин на действие, а са черта на характера им.

Гост 06.11.2018 15:44:15

Направете шуменскатаq корумпирана кукувица шефка на новата агенция и ще "убиете рибата". Пациентът тогава ще получи всичко от промените, които сте замислили. Ще постигнете пълен "разходоефективен" баланс.


Всичко за коронавируса
Още новини
Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители
25.02.2024 12:45:52 Невена Попова

Д-р Ксения Бааджи: Не смеех дори да мечтая, че ще имам толкова добри учители

Д-р Ксения Бааджи е част от екипа на Центъра по алергология и дерматология в медицински компл ...

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея
25.02.2024 11:29:30

Инсулиновата резистентност не е болест и няма „магическо хапче“ за нея

Инсулиновата резистентност като метаболитно състояние бе темата на тазгодишното пето издание на П ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...