Понеделник, 17 Юни 2019
04
юни
3
 

Касата обмисля разсрочено плащане на надлимитната дейност

Вторник, 04 Юни 2019 | 10:36:01 Надежда Ненова
3

Надзорния съвет на НЗОК обмисля да изплати надлимитната дейност на лечебните заведения на разсрочено плащане. Причина е в заведените  дела от лечебните заведения срещу Касата, които заедно с лихвите увеличават сумата, която трябва да им бъде изпла

Надзорния съвет на НЗОК обмисля да изплати надлимитната дейност на лечебните заведения на разсрочено плащане. Причина е в заведените  дела от лечебните заведения срещу Касата, които заедно с лихвите увеличават сумата, която трябва да им бъде изплатена. Това става ясно от стенограмата от заседанието на Надзора от 8 май тази година, публикувана на сайта на Здравната каса.

Общата стойност на извършената, но неизплатена от НЗОК медицинска дейност за 2015, 2016 и 2017  г. е 153 млн. лв. В момента повечето болници съдят Здравната каса, като съдилищата масово приемат, че НЗОК трябва да плати реално оказаните медицински услуги. В процеса на делата между двете инстанции обаче сумата нараства, защото в нея се включват и лихвите.

„Аз ще подготвя информация за всички дела между първа и втора инстанция. Генералният въпрос е, ако вземем решение, примерно, ни казва консултантът, че това дело го губим, го плащаме с какви пари?“, пита надзорниците управителят на Касата д-р Дечо Дечев.

Според члена на Надзорния съвет и председател на  Федерацията на синдикатите в здравеопазването - КНСБР д-р Иван Кокалов това дава основание на Касата да влезе в преговори, НЗОК да се откаже от обжалване на присъдата на първа инстанция, ако лечебните заведения се откажат от лихвите.

„Те се отказват от лихвите, обаче остава примерно 1 млн. лв. да им платим и ги взимаме от къде? 155 млн. лв. са общо по искове от 2015 г. до 2018 г. за надлимитна дейност, която Касата би заплатила, ако загуби всички дела без лихвите“, казва д-р Дечев.

 „Ние се разбираме примерно, че в рамките на две години ние ще ги изплащаме на траншове, няма да е накуп. Всичко е въпрос на договореност. Ще се договорим, че няма да ги плащаме накуп, а ще ги плащаме във времето“, казва д-р Кокалов. Д-р Дечев подкрепя предложението, като допълва, че в преговорите може да бъде включено, че разплащането ще започне от 2020 г.  

Според проф. Григор Димитров, член на Надзорния съвет и главен директор в БСК, сумата за плащане ще надхвърли 200 млн. лв. след приключване на делата. „Моето предложение е да има прозрачност и тази важна информация да не я получаваме от медиите. Надзорът трябва да има информация, за което подкрепям д-р Дечев, за да знаем как и от къде ще погасяваме тези задължения“, казва още той.  

Припомняме, че на Събора на БЛС беше решено да се настоява изплащането на надлимитната дейност на болниците на стойност 153 млн. лв. да стане с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г. От Касата обаче смятат, че икономии няма да бъдат реализирани.

Надзорният съвет е решил да обсъди въпроса отново, след като получи информацията за делата, спечелени на първа инстанция и след консултация с външни юристи, като обещанието на д-р Дечев е това да се случи на следващото заседание на Надзора, което се е състояло на 27 май.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
q1Ep

Лекар 04.06.2019 21:20:44

Браво на Дечо Дечев че повдига въпроса

Гост 04.06.2019 15:34:54

Това, че всички дела се печелят от болниците означава, че лимитите са незаконни. Кога ще промените, че модела на финансиране от НЗОК е сбъркана. Има лица, които са отговорни за случващото се и тези лица са на високи управленски позиции.

Гост 04.06.2019 10:41:49

Doktori,doktori !Kak tarpite tova laino-Zdravnata kasa.


Още новини
НЗОК има готовност за ново увеличение на клинични пътеки при необходимост
17.06.2019 16:46:37 Надежда Ненова

НЗОК има готовност за ново увеличение на клинични пътеки при необходимост

Клиничните пътеки по пневмология и фтизиатрия не се разделят за деца и възрастни в Анекса към НРД ...

Личните лекари – най-много в Плевен, най-малко в Кърджали
17.06.2019 15:27:13

Личните лекари – най-много в Плевен, най-малко в Кърджали

Осигуреността с общопрактикуващи лекари за страната е 6.0 на 10 000 души от населението. Тов ...
Актуална тема
Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?
22.01.2019 10:18:42 Надежда Ненова

Безвъзмездното кръводаряване - възможно ли е наистина у нас?

„Имате ли нужда от кръв?“ и „Предлагам изгодно!“ Това са два въпроса, кои ...

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите
15.10.2018 18:31:56 Ирина Пекарева

Пълно прекрояване на системата през Закона за бюджета на НЗОК предлагат управляващите

Повсеместно прекрояване на здравната система планират управляващите. В огромната си част променит ...

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява
27.08.2018 17:07:48 Надежда Ненова

Медицинските специалисти: Смъртта на пациент не се преживява

Смъртта на 33-годишната родилка Ренета Томова в Сливенската болница отново отвори дебата за лекар ...

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства
20.04.2018 17:32:03 Полина Тодорова

Лимитите продължават да задушват системата, докато НЗОК се задъхва от лекарства

Националният рамков договор вече е факт. Въпреки заявката за по-добрите условия, в които ще работ ...