!
Петък, 23 Февруари 2024
02
юни
3
 

Касата откри редица нарушения в МБАЛ Лозенец

Фондът съди лечебното заведение за над 135 000 лв.

Сряда, 02 Юни 2021 | 14:36:25
3

Приключи проверката на МБАЛ „Лозенец“ от страна на НЗОК, която е констатирала, че болницата е получила суми без правно основание общо за 38 истории на заболяванията. Констатирани са нарушения в изпълнение на изискванията на диагностично-леч

Приключи проверката на МБАЛ „Лозенец“ от страна на НЗОК, която е констатирала, че болницата е получила суми без правно основание общо за 38 истории на заболяванията. Констатирани са нарушения в изпълнение на изискванията на диагностично-лечебния алгоритъм на пътеката при обслужването на пациентите.

Проверени са общо 336 истории на заболяванията (ИЗ), съответно – октомври 2020 - 61, ноември 2020 – 75 и декември 2020 – 220 по клинична пътека Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания при лица над 18 години.

От НЗОК съобщават, че болницата е направила собствена проверка за ноември месец и е отчела, че трябва да върне 238  667 лв. на СЗОК за общо 65 бр. истории на заболяванията (ИЗ), които са отчетени от лечебното заведение и заплатени от СЗОК/НЗОК. Причината е, че били допуснати технически пропуски от страна на служител на болницата в отчета за месец ноември 2020 г.

В хода на проверката Здравната каса е провела анкети със здравноосигурени лица. Петте анкетирани лица са положили подпис на анкетна карта, в която декларират, че не са били хоспитализирани по КП Интервенционално лечение в МБАЛ „Лозенец“ през 2020 г. Отчетените и заплатени ИЗ попадат в хипотезата на отчетена, но неизвършена дейност.

В медицинската документация от истории на заболяването на лицата, които декларират, че не са били хоспитализирани по тази клинична пътека в МБАЛ „Лозенец“ през 2020 г., фигурират документи с положен подпис от съответния пациент. Установяването на верността на съдържанието на представените документи и автентичността на положените „за пациент“ подписи е извън законоустановените контролни правомощия на НЗОК. В тази връзка представените от същите лица писмени анкети, с цел изясняване на казуса, както и документацията от извършената проверка, са изпратени с писмо към Прокуратурата, информират още от НЗОК.

Според изискванията на НРД за МД 2020-2022 г. между болницата и СЗОК/НЗОК следва да бъдат предприети действия за частично прекратяване на индивидуалния договор по тази клинична пътека.

Издаден е и протокол от извършената проверка и Протокол за неоснователно получени суми, които са връчени лично на упълномощено да представлява лечебното заведение лице. Впоследствие в СЗОК от МБАЛ „Лозенец“ са постъпили писмено възражение срещу Протокол за неоснователно получени суми и писмено становище по констатациите от Протокол за извършената проверка. Становището, както и предложението за частично прекратяване на договора с лечебното заведение, са изпратени до Арбитражната комисия по медицински дейности към СЗОК за решаване на спора. Комисията приема за основателно становището на лечебното заведение в частта му, касаеща отчетената неизвършена дейност, затова от управителя на НЗОК е издадена заповед за налагане на санкция „Финансова неустойка“ в общ размер от 9500 лв., която касае констатирани нарушения. Поради решението на Арбитражната комисия не е пристъпено към частичното прекратяване на индивидуалния договор на МБАЛ „Лозенец“ по клинична пътека Интервенционално лечение и свързани с него диагностични катетеризации при сърдечно-съдови заболявания при лица над 18 години.

Писменото възражение срещу Протокол за неоснователно получени суми обаче е отхвърлено от управителя на НЗОК. Издадена е покана за възстановяване на 135 856. 60 лв. Поканата е обжалвана от лечебното заведение и е образувано административно производство по в  Административен съд, насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 13 октомври 2021 г

След постъпили нови сигнали от граждани на 9 април е образувана нова проверка в МБАЛ  „Лозенец“ по съдържанието на сигналите. В деловодството на болницата е входирано писмо, с което е поискано да бъде предоставена необходимата медицинска документация. Проверяващият екип е информиран от директора на лечебното заведение, че изисканата документация е предоставена на Софийска районна прокуратура без да е предоставен документ /писмо, приемно-предавателен протокол/, удостоверяващ предаването им. От СРП е потвърдено, че медицинската документация е иззета от лечебното заведение във връзка с работата по предварителна проверка.

Към настоящия момент в хода на повторната проверка са констатирани нарушения и получени суми без правно основание, които ще бъдат отразени в Протокол от проверката и Протокол за неоснователно получени суми след приключването й.

За резултатите от извършените проверки е уведомено Министерството на здравеопазването, като са предоставени в цялост материалите от вече извършената проверка, съобщават още от Касата.Коментари по темата

Правила на форума за коментари
3S4L

Уточнение 03.06.2021 21:26:48

В случай, че се установи отчетена, но НЕ ИЗВЪРШЕНА дейност, каквато категорично е установена, както се оказва, а и дори от болницата не го отричат, то законът постановява, дори и за един случай да става въпрос, да се прекрати частично договора на лечебното заведение за този вид дейност. Това е много ясно разписано в рамковия договор. Арбитражната комисия няма как да реши друго! Просто факти казвам, нищо лично. Изводите всеки може да си ги направи.

Запознат 03.06.2021 01:46:23

Петко Салчев по поръчка на Тихомир Каменов - Чайката и комарджията , атакува Болница Лозенец , Ачибадем Сити Клиник и 3 градска болница за да спрат договорите им за Съдова хирургия и Кардиохирургия на Лозенец , лъчелечение на Ачибадем Сити Клиник и инвазивна кардиология на 3 градска за да може МЗ и НЗОК да разреши дейност на болницата на комарджийска та фирма Мозък и Черва в София !!! Това е истината и това ще излезне на яве!!! Скоро ще има въпроси как Сърце Мозък и черва на комарджията Тихомир Каменов открива болници по време на мораториум за разкриване на болници ??? Ибрикчията Тони Веков който се хвали че е купил Президента и Почетния председател командва Петко Салчев и МЗ !!! Очаквайте разкрития !!!

Гост 02.06.2021 23:07:46

Добре, че задуха вятърът на промяната, иначе НЗОК нямаше изоообщо да си мръдне и пръста. Браво на Миролюба Бенатова, че разрина кочината и наруши рахата на касиерчетата.


Всичко за коронавируса
Още новини
НЗОК предупреждава за прекъсвания в достъпа до услугите ѝ
23.02.2024 11:45:23

НЗОК предупреждава за прекъсвания в достъпа до услугите ѝ

Поради актуализация на компоненти от информационните системи на НЗОК е възможно да има временни п ...
Актуална тема
Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите
29.09.2023 13:59:52 Владимир Попов

Методиката за плащане на онколекарствата обещава нови болнични дългове и влошено лечение на пациентите

Решение на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса от 25 септември отново разбун ...

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?
14.03.2023 14:59:29 Невена Попова

Фалшивите реклами - търсим ли решение или се възхищаваме от проблема?

Запознайте се: той е проф. Страхил Вачев, „знаменит български кардиолог“. Пенсионирал ...

Защо НРД 2023 стана
24.11.2022 15:15:08 Надежда Ненова

Защо НРД 2023 стана "ябълка на раздора"

Проектът за НРД 2023-2025, изпратен от НЗОК на БЛС, отново предизвика напрежение между договорнит ...

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването
15.02.2022 13:19:48 Владимир Попов

Без увеличение на цените на пътеките болници ще са на ръба на оцеляването

С над 600 млн. лв. е увеличен бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 година в ...